Susan Fosse selger hverdagslykke med inspirasjon fra England i sin nye, flotte butikk Gløtt i de 300 år gamle lokalene i Bredsgården på Bryggen.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mote

Gløtt mot Bryggen

Det er seks år siden Susan Smallwood startet sin første butikk i det lille smauet på Bryggen, omringet av andre små, koselige håndverkere. Susan Fosse har hatt stor suksess med sitt strikketøy designet av Susan selv, og selger i mengder til både turister og lokale. Nå har hun åpnet ny butikk, også denne på Bryggen – men med en helt annen estetikk. Gløtt er Susans små øyeblikk.

Det lyser av Susan når vi dukker inn i den lille butikken, like innenfor inngangen til Bredsgården. Et stilisert neonskilt med butikknavnet bak en stilfull benkeplate i grønn marmor gir et innblikk i estetikken og planleggingen bak Gløtt. Susan lener seg til disken og gliser bredt når vi kommenterer på interiøret.

– Er det ikke flott! Disken kom i går, og jeg er så fornøyd med måten det hele utvikler seg og fletter seg sammen til noe helt eget.

Gløtt mot Bryggen

Unik kulturarv

Enda er ikke butikken ferdigstilt, men vi finner ingenting å utsette på dekor og stil her. Lokalet er 300 år gammelt, og de tradisjonelle tregulvene og veggene oser av historie.

– Bryggen har en magi over seg, og jeg kunne aldri tenke meg å drive noe annet sted. Dette er Bergens og, etter min mening, Norges mest unike kulturarv. Bryggen har sjel, og for oss som holder til her er ingenting viktigere enn å bevare og skape oppmerksomhet rundt Bryggen, forteller Susan.

Den historiske Bryggen har fått beholde integritet og historie, men Susan bringer sammen det moderne med det gamle. Produktene står pent utstilt, og uttrykket er helhetlig. Det lille lokalet føles romslig, og hele butikken har en ro og stillhet over seg, som blir fremhevet av produktutvalget. Te i ulike former og smaker, eksklusiv sjokolade som er til for å nytes, skåler og kopper og skjerf som oser av hverdagsluksus.

Gløtt mot Bryggen

Gløtter mot kontinentet

Susan vokste opp i England, og har tatt inspirasjon for Gløtt fra hennes erfaringer og minner fra livet “across the pond”. Hun har tatt inn britiske merker, og blandet det inn med sitt eget design, samt noen ting hun har plukket med seg gjennom årene.

– Meningen med butikken er et gløtt mot kontinentet, storbyer, og livet mitt i England, forklarer hun, og forteller om følelsen av å spasere gjennom gatene når hun besøker hjemlandet. Hverdagsluksus, vil noen kalle det, men Susan selv rister på hodet.

– Det er ikke luksus, det er bare hverdagen. Å skape små øyeblikk hvor en tar inn over seg livet og trekker pusten, nyter øyeblikkene. Vi har så mange av dem, men må bare stoppe opp og nyte dem litt mer. En bit sjokolade i ny og ne, en kopp varm te om kvelden eller å ta seg tid til en god kveldsrutine for å sove bedre. Alt dette er små øyeblikk som vil gjøre at vi setter pris på livet og har det bedre, smiler hun. Det er dette Gløtt og produktene Susan tar inn handler om. Hverdagslykke.

Gløtt mot Bryggen

En stor mykåpning

Når vi er innom har butikken enda ikke offisielt hatt sin store åpning, men Susan startet mykt i slutten av mai. På bare noen dager er hun nesten tom for enkelte produkter, og må allerede fylle opp hyllene med andre ting.

– Det har vært helt utrolig. Responsen fra kundene kunne ikke vært bedre, og jeg koser meg hvert øyeblikk jeg er her inne. Det har nok vært noen takknemlighetstårer her og der, ler Susan.

Gløtt mot Bryggen

Økende interesse

For Susan er Bryggen og Bergen hjemme. Men med Gløtt oppfylles en drøm, og hun bringer nå litt av England til byen. Hun håper lokalbefolkningen tar turen innom, og får oppleve Gløtt.

– Vi jobber hardt her for å overbevise Bergenserne om at Bryggen har verdi for dem også. Den er ikke en turistattraksjon, Bryggen er en kulturarv, med historie, liv og mennesker som hører til her. Flere og flere skjønner det, og jeg håper at Gløtt kan bidra til at enda flere tar turen innom. Det er vel verdt noen timer i smauene og bygårdene, for å oppdage det som for mange har vært skjulte skatter.

Susan ler litt, før hun avslutter;

– Det er jo ironisk når turistene kjenner kulturskattene våre bedre enn de lokale.