I den nye butikken til Bergens Broderiservice er det mange nye produkter, i tillegg til de populære produktene fra før brannen. Lykkegarn er et eksempel på kortreist, håndfarget garn fra Arna, som de nå har inne.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mote

En ny start for Bergens Broderiservice

Tidlig i juni, etter en lang og vakker sommerdag, fikk Mona Turøy telefonen. Butikken hennes sto i flammer. Hun kastet seg i bilen og var innen kort tid på stedet, hvor politi og brannvesen jobbet for å redde alt som kunne reddes. Nå, fire måneder senere, er Mona og butikken klar for storslagen gjenåpning, og en ny start.

Bergens Broderiservice ble opprettet i 1967, og har holdt til i sine nåværende lokaler i Markeveien 11 siden 2009. De er en av byens spesialister på alt innen broderi og garn, og er eneforhandler av Bergensbunaden.

Hva startet brannen?

– Den største bekymringen etter brannen var alle bunadene våre. Heldigvis klarte vi å redde alle, utenom to utstillingsbunader som fremdeles er til vurdering. Det var en stor lettelse i det hele, og vi anser oss som svært heldige, forteller Mona. Hun er takknemlig for at også brannårsaken ble oppdaget raskt.

– Da jeg først kom til brannen var de redd for at den var påsatt. Lettelsen var stor da vi oppdaget at den skyldige var en kule som sto fremme i butikken, hvor solen en dag traff helt riktig, og skapte en lupeeffekt. Det har vært maks uflaks, og kulen skal stå på en ny hedersplass, ute av veien for sollys, men hvor vi kan minnes på hvor heldige vi har vært, smiler Mona. Hun har jobbet døgnet rundt i tiden etter brannen.

En ny start for Bergens Broderiservice
Disse bagene er laget av Strikkefeber, om får de laget av vintage solkesarier i India. Altså gjenbruk av tekstiler.

En krevende tid

– Det har vært mye å tenke på. Vi hadde bookinger til bunadsprøvinger og nye bunader som skulle måles og bestilles. Alt måtte utsettes, men vi måtte også finne en løsning. Lokalene stinket røyk i lang tid, og det var uaktuelt å ha kunder inne den første tiden. Vi har hatt midlertidige lokaler hos Hotell Neptun, som har vært redningen for den delen av bedriften.

Mona forteller om måneder der de ansatte slet med hodepine på grunn av lukten, og et ryddearbeid som krevde mye. Heldigvis har butikken hatt stort fokus på hvilke materialer som tas inn, noe som skulle vise seg å være redningen.

– Naturmaterialer i ull og garn tar ikke til seg lukt på samme måte som syntetiske typer. Og vi har fra starten hatt ønske om at alle våre produkter skal være minst 50% naturmaterialer. Likevel – det var uaktuelt å selge til vanlig pris, så vi hadde stort røykskadesalg, og restene ble donert til kvinnefengselet.

En ny start for Bergens Broderiservice
Strikkefeber sitt re-merino er et garn som består av 50% resirkulert garn av merinoull, silke og kashmir.

Nyåpningen gir energi

Nyåpning av butikken på mandag 10/10 klokken 10 er en etterlengtet mulighet for å starte på nytt. Nå er tak, gulv og vegger skiftet ut. Lukten er borte, og lokalet har blitt større etter renoveringen. Det blir kaker og bobler, og selvsagt 10% salg på hele butikken hele uken (bunadsprodukter ikke inkludert).

– Vi kommer også til å avsløre daglige salg på våre sosiale medier, dagen før de kommer. Så det er bare å følge med, første tilbud blir avslørt søndag ettermiddag, forteller Mona.

En ny start for Bergens Broderiservice
I den nye butikken er det blant annet Mummi-garn og andre Mummi-produkter.

Bak skyene skinner solen

Selv om brannen og tiden etterpå var både tung og lang, foretrekker Mona og de andre nå å se på det hele som noe positivt. Man har sett på butikken med litt nye øyne, og flere endringer er innført både i sortiment og interiør. Blant annet er det et nytt fokus på kortreist garn og bærekraftige valg.

– Det har vært en mulighet til å se på butikken og hva vi står for med lupe. Selv om vi lenge har fokusert på naturgarn og produkter har vi nå et enda større utvalg, og vi har tatt inn en mengde nye merker. Lykkegarn er et eksempel på kortreist, håndfarget garn fra Arna, som vi nå har inne. Strikkefeber sitt re-merino er et garn som består av 50% resirkulert garn av merinoull, silke og kashmir. I tillegg har vi tatt inn mummi-garn og andre mummi-produkter, som vi tror vil bli svært populært.

Den nye butikken er både større, med bedre flyt og mer plass til både kunder og produkter. Vi ønsker lykke til med nyåpningen, og gleder oss til å se hvordan tiden fremover blir for Bergens Broderiservice.

Vil du sjekke ut nyheter og gode tilbud i uken som kommer? Følg Bergens Broderiservice på instagram og facebook, for å få med deg alt som skjer i tiden fremover.