BRGN ønsker velkommen til butikk og bistro på Jernbanetorget
Helt siden starten har Ros-Mari Gaundal og Karine Lunde lekt med tanken om en konsept-butikk for å føre BRGN-merket enda et steg videre. Spørsmålet var bare hvor, og hvordan?
– I utgangspunktet lurte vi på en flyplassbutikk. Profilen vår passer det uttrykket, og det hadde nok fungert godt. Men vi har alltid fokusert på miljø med BRGN, og å holde et grønt fokus. Det føltes ikke helt forenlig med flyindustrien, forteller Karine.
Jakten fortsatte, og Karine og Ros-Mari kikket på flere lokaler før Jernbanestasjonen til slutt dukket opp som et sterkt alternativ. Ikke en flyplassbutikk, men en jernbanestasjons-butikk. Et miljøvennlig og grønt valg, som i tillegg fremhever ett av Bergens mest historiske og estetisk vakre bygg. Men å lage butikk i Jernbanehallen til arkitekt Jens Zetlitz Monrad Kielland er ikke bare-bare.
– Bygningen er vernet, vi kan ikke bare gjøre som vi vil. Alt måtte søkes om og gå gjennom byråkratiet. Så det tok litt tid, men det var verdt det. Nå har vi endelig butikken og bistroen vi har ønsket oss, smiler de to damene.
Da de først kom inn og fikk se lokalet, var størrelsen det første som slo dem. Det andre var uteområdet. Og så mangelen på gode spisesteder med lokal, hjemmelaget mat på Jernbanestasjonen.
– Vi vurderte å leie ut halve lokalet videre, men samtidig så ønsket vi å bruke det selv. Så vi fant ut at et sted hvor man kan sette seg ned og vente, når man er tidlig ute eller toget er forsinket. En bistro med ordentlig lokal og god mat, noe mer enn en pølse i brød på toget, det savnet vi. Så da ble det butikk og bistro, ler både Ros-Mari og Karine. De to gründerne hadde ikke planlagt å bli en del av serveringsmarkedet i byen. Men så hadde de ikke helt planlagt å bli to av byens mest suksessrike gründere heller, da BRGN ble født en regntung dag på tur over byfjellene.
Det er helt tydelig at Ros-Mari og Karine har helt riktig mengde av spontane avgjørelser, nøye planlagte valg og nytenking for å lykkes med det aller meste de skulle finne på. Allerede har de vunnet flere priser for regntøyet, og så langt virker det til at også Bistro er noe de har god magefølelse på.
– Vi har allerede fått stamkunder etter at vi åpnet i november, gliser de. Det er klart at et tilbud som dette, med deilig lokalprodusert mat, varm og god kaffe direkte fra Ålesund, og ikke minst hyggelig og varmt personale gjør dette til et spisested både bergensere og tilreisende gledelig tilbringer tiden sin hos. I tillegg er de fleste tatt med i beregningen, slik Karine og Ros-Mari er kjent for.
– Vi har et hyggelig lite barnehjørne i butikken til de minste, hvor de kan tegne og bygge lego. Vi har hatt fredagstaco og bobler jevnlig når restriksjonene tillater det, og fremover håper vi det åpner opp for enda mer av denne typen arrangementer. BRGN Bistro blir et sted for alle – uansett om det er venninner på byen, strikkeklubben, kunstutstillinger eller våre egne moteshow, forteller Ros-Mari.
Bistroen blir sakte men sikkert gjort om til stedet som damene drømmer om. Et spisested og butikk bygget på deres egne premisser og verdier. En bistro som serverer kaffe fra Kaffemisjonens gamle kaffemaskin, osteplanke fra ostegården og lokale råvarer. Med maleri fra lokale kunstnere til salgs på veggene, i tillegg til sine egne varer fra BRGN i butikkavdelingen selvsagt. Og varer er det i mengder.
Butikken er romslig og er helt tydelig hovedattraksjonen på tross av den gjennomtenkte og velutformede bistroen. Alle modellene er stilfullt og ryddig utstilt gjennom lokalet, etter farge og fasong. I tillegg til de velkjente jakkene til dame, herre og barn, finner man sko, hatter vesker og annet tilbehør. I butikken selges også handlenett laget av restestoff – nok et hint til den grønne profilen som BRGN fronter til enhver tid.
Den nye vår- og sommerkolleksjonen har allerede kommet ut i butikken, og både kunder og gründere er uten tvil fornøyd med å ha alt fra BRGN samlet på ett sted. Nå ser Karine og Ros-Mari frem til sommer, sol og uteliv.
– Vi holder på å utforme uteområdet nå, og det kommer til å bli fantastisk, lover de. På perrongen til Jernbanestasjonen har de et stort åpent område til rådighet, og bare fantasien setter grenser for hva som kan gjøres.
– Det kommer til å bli som en kafè i en av de europeiske storbyene, med kaffe og lesestoff mens man venter på toget og slår av en prat med andre reisende. Akkurat slik vi selv ønsker å kunne gjøre, avslutter gründerne fornøyd. Og som vi gleder oss.