Villa Paradiso ble 24. oktober 2023 den eneste pizzerian i Norge som er offisielt sertifisert som ekte napolitansk pizzeria.
Mat og drikke

Villa Paradiso sertifisert av AVPN Verace Pizza Napoletana

Pizzarestauranten Villa Paradiso ble denne uken godkjent og sertifisert av organisasjonen AVPN Verace Pizza Napoletana, og kan nå smykke seg med at de serverer sertifisert Vera Pizza Napoletana, altså ekte napolitansk pizza, i Bergen.

Det er den italienske non-profit organisasjonen Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN) som står for godkjenningen, etter strenge kriterier. Sertifiseringen ble markert med høytidelig overlevering av diplom fra representanter for AVPN, som står for å både kontrollere og tildele de høythengende godkjenningene. Villa Paradiso Ole Bull i Bergen er den eneste pizzarestauranten som har dette kvalitetsstempelet i Norge!

Dette er en viktig milepæl for oss. Vi brenner virkelig for dette faget, og har jobbet i lang tid for å få alle detaljene korrekt, sier Haagen Sæther-Larsen entusiastisk. Endelig kan vi servere gjestene våre godkjent napolitansk pizza, slik det historisk ble gjort.

Og vi snakker ikke om at de har strukket seg etter å perfeksjonere pizzabakingen kun siden de åpnet restauranten i Bergen i 2021. Helt siden åpningen av den første Villa Paradiso i Oslo for 20 år siden har målet vært å servere en så autentisk napolitansk pizza som mulig.

Prosessen med sertifisering begynte egentlig gjennom å justere detaljer hele tiden. Alt fra hvilke ingredienser vi bruker, til hvordan deigen lages og formes til hvordan pizzaen stekes har vi finjustert på over lang tid, forteller Haagen.

Villa Paradiso sertifisert av AVPN Verace Pizza Napoletana

Historien om AVPN

Oppskriften på en ekte napolitansk pizza pleide å gå i arv, fra far til sønn, over generasjoner av pizzabakere. I 1984 ble de viktigste og mest berømte pizzabakerne i Napoli samlet for å skrive ned de grunnleggende reglene for å gjenkjenne og skille den ekte napolitanske pizzaen fra andre typer pizza. Siden den gang har disse reglene vært bærebjelken i Associazione Verace Pizza Napoletana.

De internasjonale reglene fra 1984 beskytter tradisjonen til den opprinnelige oppskriften og formidler dens hemmeligheter, samtidig som den forsvarer dens unikhet og særegenhet. Reglene forteller om alt, fra oppskrift og tilvirkning av deigen, til heveprosessen, hva man kan toppe pizzaen med og hvor ingrediensene bør være fra. Her er også klare regler på hvilken ovn man skal benytte, temperatur og lengde på stekingen, til hvilken konsistens den skal ha og hvilken størrelse og form en ekte napolitansk pizza skal ha.

Et grep vi gjorde nylig var blant annet å håndknuse tomatene vi bruker. Det utgjorde en mye større forskjell på smaken enn vi tenkte det ville gjøre, forklarer Haagen. Med sertifiseringen har vi tydelig sagt at vi ikke skal fravike disse detaljene, og jobbe hver dag for å holde samme kvalitetsstandard.

Villa Paradiso sertifisert av AVPN Verace Pizza Napoletana

Eksamen i Margarita og Marinarapizza

For å bli godkjent er det først og fremst de to ur-pizzaene Margarita og Marinara man går opp til “eksamen” på, men de andre pizzaene på menyen er også sertifisert og godkjent.

Det er viktig å si at det også er våre dyktige Pizzaioloer, altså pizzakokkene, som bærer sertifiseringen, og ikke restauranten i seg selv, og at sertifiseringen også kan trekkes tilbake. Vi kan når som helst bli målt på kvaliteten gjennom blindtester fra AVPN, noe som skal sikre at vi hele tiden er fokusert på å levere autentiske og ekte napolitansk pizza slik den skal lages, påpeker Haagen.

Økt bevissthet rundt kvalitetsmat

Den økte bevisstheten rundt god mat og matlaging setter også krav til at restauranten leverer kvalitet, hver eneste gang.

Det er mange dyktige hobbykokker med både tid, utstyr og tålmodighet til å lage egne napolitansk pizzaer i vedfyrte pizzaovner i hagen, så vi må selvsagt følge med i tiden og levere over standarden til hva folk lager hjemme selv. Det skjerper oss også og får oss til å strekke oss enda lenger for å levere autentisk.

Villa Paradiso finner du i Øvre Ole Bulls plass 1, i de ærverdige lokalene som gullsmed Theodor Olsen i sin tid holdt til i, og frem til og med fredag 27. oktober får du et spesielt “sertifiseringstilbud” på alle pizzaer til kun 190,-