Villa Paradiso Ole Bull er en italiensk familierestaurant med en avslappet atmosfære som ligger i det flotte hjørnelokalet på Torgallmenningen mot Ole Bulls plass.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mat og drikke

Opplev 20-tallets Italia, midt i sentrum

I det øyeblikket man entrer det siste tilslaget til Bergens serveringsbransje på Torgallmenningen, tas man umiddelbart tilbake til varme feriedager i Italia. Med stemningsfull musikk, duften av pizza og en noe retro fargepalett i juveltoner er Villa Paradiso byens nyeste italienske familierestaurant – og det leves umiddelbart opp til forventningene.

Daglig leder Maria Salfatte Lervik farter rundt i det travel lokalet blant andre ansatte, og prater livlig med både gjester og ansatte. Hun sjekker med et erfarent øye at alle gjestene har alt de trenger, før hun tar seg en pause for å prate med Bergen Sentrum samtidig som hun ordner seg en liten salat fra kjøkkenet og en kaffe.

– Beklager ventingen, dette er så rolig som det blir her inne, ler hun.

Opplev 20-tallets Italia, midt i sentrum

God blanding

Det er tydelig at Villa Paradiso har blitt en umiddelbar hit blant byfolket. Klientellet er en blanding av brunchende vennegjenger, familier og det vanlige lunsjrushet.

– Vi har et fokus på å være en folkelig restaurant hvor hvem som helst føler seg velkommen. Vi serverer mat som passer alle aldre, og legger gjerne til rette for finere selskap og arrangement, så vel som hverdagsmiddagen, og uansett så serverer vi god italiensk mat. Vi feirer bursdager og bryllup, og er glade for å være her for alle våre gjester til enhver anledning, sier Maria.

Opplev 20-tallets Italia, midt i sentrum

En stor familie

Den typiske italienske mentaliteten om en stor utvidet familie står altså sentralt hos Villa Paradiso, og stemningen selv etter bare en liten stund siden åpningen, tilsier at dette virkelig gjennomføres. Det er en avslappet og familiær atmosfære, og latteren sitter løst hos både ansatte og gjester. Det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hva det er Villa Paradiso gjør så riktig, men det er helt tydelig at de gjør det med stor suksess. På en eller annen måte har de klart å skape et lokale som er både folkelig, hjemmekoselig, og samtidig føles som en påspandert og fortjent opplevelse i hverdagen.

Grunnleggerne av Villa Paradiso startet konseptet etter et besøk i italia. De ønsket å skape et raust møtepunkt, som blir en naturlig del av livet til omgivelsene her i Bergen. De har hatt suksess i Oslo, og nå utvides endelig kjeden til å inkludere oss her på vestlandet. Lokalet har vært en stor del av denne suksessen.

Opplev 20-tallets Italia, midt i sentrum
Villa Paradiso tilbyr også fisk- og skalldyrretter som selvsagt lages av sesongbaserte lokale råvarer.

Å bevare det som har vært

Christine Scheie, daglig leder i kjeden, understreker hvor viktig det har vært å beholde integriteten til lokalet.

– Bergen er en attraktiv matby, og et sted vi lenge har ønsket å åpne. Å endelig få lov, og det i det flotte ærverdige bygget som så mange bergensere har en relasjon til er ekstra stas. Det er lagt ned mye tid og arbeid i å bevare særegenhet, form og fasong i byggingen av Villa Paradiso Ole Bull, sier hun.

– Lokalet er ikke tilfeldig. Vi har ventet på en slik mulighet, og er opptatt av å bevare lokalets integritet og personlighet. Så vi har valgt en retro stil, tilbake til 20-tallet for å beholde særpreget. Det er viktig for oss i alle lokalene våre, å klare en fusjon av oss og lokalets historie. Det har virkelig fungert her, sier Maria, og peker entusiastisk ut diverse små detaljer som skaper en helhet.

– Lampene bak baren var kjøpt i Brussel, og har vært lagret i Oslo de siste 10 årene. Vi fant aldri det helt riktige lokalet for dem, før vi plasserte dem her hvor de både glir inn og skaper særpreg. Også dekoren over baren har tilhørighet i bygget. De er laget av en bergenskunstner som tidligere har solgt smykker i lokalet, da det enda var Gullsmed Theodor Olsen som holdt til her.

Baren i seg selv er håndlaget av Ville Paradisos gründer Trond Haug, som tydelig har hatt en stor hånd i alt som skjer i kjeden. Og byantikvaren har vært inne for å forsikre seg om at alt som gjøres er forsvarlig og riktig, for et slikt historisk bygg.

Maria anbefaler

Nå håper Maria at enda flere bergensere tar turen for å smake deilig italiensk mat og nyte opplevelsen av Villa Paradiso.

– Vi har en felles meny hos alle våre restauranter som lett kjennes igjen uansett hvor du besøker oss. Men i tillegg har vi enkelte spesialiteter her som du ikke finner andre steder. Deriblant vil jeg anbefale våre fisk- og skalldyrretter som selvsagt lages av sesongbaserte lokale råvarer. Dagens rett vil også være representativ for Bergen, smiler Maria før hun må løpe tilbake til gjestene og jobben som kaller.