Eier og daglig leder Rune Mjøs fremhever at de ansatte representerer selve sjelen i bedriften hos Søstrene Hagelin, hvor det serveres fiskekaker, pudding og grateng på lik linje som søstrene gjorde i 1929.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mat og drikke

Søstrene Hagelin satser på 100 år

Søstrene Hagelin er en del av den bergenske sjelen. I snart 100 år har barn og voksne nytt mengder av deilige fiskekaker, pudding og andre godsaker fra butikken. I dag står både butikken og restauranten stødig i Strandgaten, og eier og daglig leder Rune Mjøs har stor tro på fremtiden. Men slik har det ikke alltid vært.

I 2009 var det stor furore blant byens innbyggere. Søstrene Hagelin og Madam Bergen skulle lukke dørene etter 80 års drift i Bergen sentrum. Driften gikk ikke rundt, og alle forsøk på å øke fortjenesten hadde mislyktes. Men bergenserne kastet seg rundt og før kort tid var gått var det over 20 000 underskrifter på kampanjen for å holde butikken i live. Da kom Rune Mjøs på banen.

– Jeg hadde drevet en liten fiskebutikk selv tidligere, og var selvsagt interessert da jeg hørte at Søstrene Hagelin og Madam Bergen skulle legges ned. Sammen med to andre investerte vi i det vi så på som noe helt grunnleggende bergensk, som vi gjerne ønsket å satse på, forteller Rune. I de vel 10 årene som er gått siden den gang har de andre trukket seg ut, og Rune driver nå både butikk og restaurant sammen med sin samboer og svoger, og selvsagt de andre ansatte.

– Mange av de ansatte har vært med Søstrene Hagelin lenge før vi kom inn i bildet, og representerer selve sjelen i bedriften. Det er de som kokkelerer og serverer. Nå serverer vi fiskekaker, -pudding og -grateng på lik linje som søstrene gjorde i 1929, og selv står jeg helst i oppvasken, humrer han.

Søstrene Hagelin satser på 100 år
Elna og Gudrun Hagelin flyttet i 1929 tilbake til Bergen og etablerte fiskebutikken Søstrene Hagelin i Kong Oscars gate.

Hjemmelaget husmannskost

Familien Hagelin drev en svært anerkjent gullsmedbutikk på Strandkaien i mange generasjoner, før søstrene Hagelins far utviklet nikkelallergi og måtte gi opp yrket. Han solgte bedriften, og flyttet familien til Sogndal for å drive gård.

De to søstrene Hagelin var ikke fornøyd med livet på landet, og utdannet seg på husmorskole. I 1929 flyttet Elna og Gudrun Hagelin tilbake til Bergen, og fiskebutikken Søstrene Hagelin ble til i Kong Oscars gate. Resten er, som vi alle vet, historie.

– I dag som den gang lages fiskepuddingen på fersk hyse. Men det er ikke alltid vi kan få tak i det, og da blir det ikke laget. Det er ikke et alternativ å lage på noe annet enn hyse, forklarer Rune. Han forteller at de noen ganger får bestilling på pudding langveis fra, og gjør det de kan for å levere. Senest til påske er det bestilt Hagelins fiskepudding som må leveres via tog til andre kanter av landet.

Søstrene Hagelin satser på 100 år

Byens mest populære kaker

– Det er jo noe som for mange er selve smaken av Bergen. Får man hjemlengsel hjelper det på med litt av Hagelins mat og vi ordner etter beste evne, smiler Rune. Han elsker å få servere tradisjonsmat av dette kaliberet, og synes det aller kjekkeste er å se barnefamilier over disken.

– En av de morsomste historiene jeg har er da en mor kom med sønnen, som skulle få belønning. Han var lovet kake, og var selv svært fornøyd med fiskekakene han fikk servert. Det er noe enkelt og velkjent med gode fiskekaker, som hele familien kan like.

Søstrene Hagelin satser på 100 år
I tillegg til de kjente og kjære klassikerne som bergenserne elsker, tilbyr også Søstrene Hagelin fiskemat tilpasset nye mattrender.

Moderne tider

Selv om det er det kjente og kjære som går mest, har Rune og damene bak disken også utvidet menyen til å inkludere mer moderne fiskemat. Nå serveres det både fiskewrap og fiskeburgere med tacosaus. Og ikke minst den populære “Fiskeplanken”, hvor man får smake litt av hvert av det Søstrene Hagelin kan tilby.

– Det har vært viktig for oss å holde på de gamle tradisjonene, samtidig som vi kan følge med i tiden og appellere til nye og yngre kunder. Vi ser at vår kundegruppe i stor grad består av eldre og familier – men vi vil gjerne også at unge voksne skal velge oss. Vi forsøker alltid å modernisere oss, sier Rune. Så langt ser det ut til at den nylige moderniseringen av lokalet og menyen fungerer, og tallene er på god vei opp igjen etter pandemien.

– Vi ønsker å være her, og byens innbyggere ønsker at vi skal være her. Så håper vi at fremtiden gir mange besøkende og et sentrum som lever, hvor politikere legger til rette for oss, sier Rune bestemt. Både han og alle de andre hos Søstrene Hagelin satser nemlig på både 10 og 100 år til i Strandgaten 3.