Norsk Siderfestival feires med nyheter og sesongferske produkter på Kulturhuset i Bergen sentrum helgen 5.-6. november 2021. Foto: Utne Hotel.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mat og drikke

Siderfestival på Kulturhuset

Den uvanlig varme sommeren på Vestlandet etterfølges nå med rekordsesong for siderprodusentene i Hardanger. Produksjonen er nesten doblet siden fjoråret, og det hele feires med nyheter og sesongferske produkter på Kulturhuset i Bergen helgen 5.-6. november. Norsk Siderfestival blir uten tvil en eneste stor fest.

– Årets eplesesong har vært rekordbra med tanke på både volum og kvalitet, forteller leder for Sideklynga Hardanger, Kjetil Raaen Widding. Nå rigger siderprodusentene seg for et 2022 med sterk vekst, og feirer den fruktbare utviklingen under Norsk Siderfestival på Kulturhuset i Bergen.

Rekordsesong i Hardanger

Året 2020 gav 390.000 liter med sider fra de lokale Hardangerprodusentene. Før årets sesong er omme vil dette nesten dobles, og rekordhøye 750.000 liter sider produseres i samme region. Salget av norsk sider øker på polet, etterspørselen utenlands er lovende, og Kjetil spår at 2022 vil bli et svært godt år for eksport.

– Det er mange nye produkter på vei, og siden vi nå har rekordhøy produksjon vil det være mulig å starte med eksport i småskala fra neste år, forteller han.

Den økte interessen merkes godt, med tomme polhyller, økt besøk på gårdene og større etterspørsel fra land som USA, Russland og Japan.

Siderfestival på Kulturhuset
Årets sesong i Hardanger har vært fruktbar.

Slipper nyhetene under Norsk Siderfestival

Startskuddet for den nye rekord-årgangen blir altså førstkommende helg, 5. – 6. november, på det nye Kulturhuset i Bergen. Norsk Siderfestival arrangeres av Matarena AS i samarbeid med Hardanger Siderprodusentlag, og ser ut til å bli et storslått arrangement. Interessen er stor etter lange 18 måneder nesten uten sosiale happenings, og både publikum og serveringsbransjen er tørste på både produkter og kunnskap.

Under festivalen kan man smake seg gjennom et stort utvalg av nye produkter og kjente klassikere fra hele landet. Det blir både kurs og mesterklasser, og publikum kan møte produsenter og lære mer om både produksjon og produkt.

– Under festivalen kobler vi også på mange av de dyktige kokkene i Matbyen Bergen for å vise alle de spennende kombinasjonene med mat og sider, sier daglig leder i Matarena AS, Alexandra Krage Angell om årets program.

Besøkende kan delta på kurs og mesterklasser i alt fra sushi og sider, til nasjonale sidertrender, og sidertyper som egner seg best sammen med kjøtt. Mellom annet skal kjøkkensjef Morten Klever fra Damsgård Restaurant varte opp med en mini-vri på 3-retters-meny, i skjønn harmoni med utvalgt sider. Med på laget har Klever den prisvinnende kjøttprodusenten fra Rogaland, Georg Fredrik fra Nyyyyt, og siderprodusenten fra Hardanger Olav Bleie fra Alde Sider.

Det er fokus på lokale råvarer gjennom både mat og drikke under festivalen, og du kan til og med lære mer om hvordan matche nyttårsboblene til riktig meny på den store kvelden, med skalldyr i sesong gjennom hele vinteren.

Under Norsk Siderfestival vil Innovasjon Norge dele ut Bedrifts Utviklingsprisen i Vestland for landbruket, fredag 5. november kl. 12:45.

Siderfestival på Kulturhuset
Foto: Tove Lise Mossestad

Viser frem årets sider

En av siderprodusentene som gleder seg stort til å vise frem årets nyheter er Olav Bleie fra Alde Sider.

– Det har vært en helt fantastisk sesong med masse epler i år, og kvaliteten er vanvittig høy på grunn av alle soldagene. Alle timene med sol gir velutviklede epler. Nå begynner årets sider å bli ferdig, og det smaker utrolig godt. Jeg gleder meg veldig til å vise frem sideren på messen til bergenserne. Den unge sideren er klar akkurat nå, og den får du smake på Norsk Siderfestival.

Siderfestival på Kulturhuset
Foto: Tove Lise Mossestad

Åpningstider

FREDAG 5. NOVEMBER KL. 15 – 21
LØRDAG 6. NOVEMBER KL. 12 – 21