Kulturhuset i Bergen åpner i Vaskerelven 8 etter sommeren 2021, og vil være inkluderende og romme alle former for kultur. Det vil også være et rikt og spennende tilbud innen mat og drikke.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Nytt, multifunksjonelt kulturhus i Vaskerelven

Arbeidet med det nye kulturhuset i Vaskerelven er i full gang når Bergen Sentrum kommer innom for en omvisning i midten av juni. Enda er ingen offisiell åpningsdato lansert, men det er ingen hemmelighet at det håpes på å være klart til drift i løpet av august.

Yngvill Nydal introduserer oss for daglig leder Joar Nicolaysen, og de to tar oss med på en reise gjennom det som enda ikke er stort mer enn en byggeplass. Likevel er det lett å se potensialet, og å føle historien som skinner gjennom i bygningen i Vaskerelven. Teglstein og murverk, og store åpne rom vitner til mye forskjellig bruk gjennom årene.

– Vi er blitt utrolig glad i bygningen og alt som kommer med den, og velger derfor å prioritere å beholde mest mulig av bygget slik det har vært, og forme kulturhuset rundt dette, forklarer Yngvill.

Nytt, multifunksjonelt kulturhus i Vaskerelven
Det nye kulturhuset i Vaskerelven 8 har vært alt fra bolighus til kolonial og bakeri, til boktrykkeri, og stall for hester når bygget huset Iversens Vognservice.

En lang og innholdsrik historie

Tidligere har Vaskerelven 8 vært alt fra bolighus til kolonial og bakeri, til boktrykkeri, og – helt til å begynne med – Iversens Vognservice. Den gang da hest og kjerre fortsatt var fremste fremkomstmiddel var det her hestene fikk hvile og spise mellom jobber. Bakgården hvor stallen sto er i dag kommet under tak og blitt en del av byggets helhet.

Mye av det industrielle skal beholdes, og blant annet lure løsninger med takvinduer for å bringe lys inn i det enorme bygget er inspirert av nåværende struktur og interiør. Det hele har vært en prosess, og noe som er blitt til over tid. Selv mens vi beveger oss rundt i lokalet kaster Yngvil og Joar ideer og tanker til hverandre rundt interiør, stil og nytenkende løsninger.

Nytt, multifunksjonelt kulturhus i Vaskerelven
Bygget har et industrielt preg, som bevares med moderne løsninger for å slippe inn mer lys.

Kultur i fokus

– Lokalet har mye sjel og historie som vi skal ta med oss videre. Det har gått fra boktrykkeri til kunsthøyskole i flere år, og nå skal altså kultur i alle former igjen stå i fokus. Vi har valgt å beholde den industrielle stilen, men alt som bygges og legges til blir nytt og moderne, forsikrer Yngvill.

Nytt, multifunksjonelt kulturhus i Vaskerelven
Den rike historien til bygget tas med videre i den moderne bruken.

Noe for alle

Sammen med Yngvill og Joar blir vi tatt med på tour gjennom det 3-etasjers store lokalet, som skal romme hele tre sceneområder, derav to løse som kan flyttes og tilpasses til enkelte arrangement. I tillegg kommer det tre barområder, og en kafe på bakkenivå som satser på nesten døgnåpen service fra klokken 08.00 til 01.00 (03.00). Her serveres det grønn meny, hvor proteinet ses på som tilbehør, og fokuset ligger hos det grønne. Menyen og mat-konseptet er i regi av kjøkkensjef og baransvarlig Raymond Mikkelsen, med bakgrunn fra De Bergenske.

Joar kan avsløre at kulturhuset allerede har gode dialoger med store aktører som Festspillene i Bergen, BIFF, Bit 20, Vill Vill Vest med flere.

Nytt, multifunksjonelt kulturhus i Vaskerelven
Konsertlokalet med tilknyttet bar og takterrasse er en ny og spennende lokasjon for arrangører hos Kulturhuset i Bergen.

Tilrettelagt og gjennomtenkt

– Vi ønsker å være et hyggelig sted for alle. At man kan komme hit og nyte en kopp kaffe og jobbe noen timer, for så å spontant bestemme seg for å stikke innom en konsert eller forestilling, forteller Joar. Det tilrettelegges for egen inngang til konsert og scenelokalet, og det er generelt svært tilrettelagt for enhver form for kultur i lokalet, så vel som for alle brukere. Dette er noe både Yngvill og Joar synes er viktig.

– Vi vil ha et lavterskeltilbud for alle former for kultur. Det er ikke et begrep vi kan sette i bås, kultur handler om alt rundt oss og huset skal kunne brukes av alle, fra sang og dans, musikk og filmfestivaler, mat og drikkefestivaler og store og små konferanser. Vi har også fokus på at det ikke blir for dyrt, slik at vi ikke utelater noen som fortjener å bruke kulturhuset, sier Joar. Det er tilrettelagt for rullestolbrukere med heis til alle etasjer, og store åpne løsninger gjør det hele til et gjennomtenkt konsept på alle plan.

Nytt, multifunksjonelt kulturhus i Vaskerelven
Bygget har universell utforming, og kan tilby arealer for de aller fleste typer kultur og arrangementer.

Rullestol Yoga

I 2. etasje åpnes det opp for sitteområder så vel som konferanselokaler og møterom til alle som ønsker og har behov for det. Her finner vi også rom med bad og egen vaskemaskin for grupper på turne, og nok et stort konsertlokale – her med flyttbar og justerbar scene, og utgang ut til takterrassen.

– Her har vi allerede booket workshops og mer til sommeren, og vi er i prat med flere parter om å benytte takterrassen til yoga – også for rullestolbrukere, forklarer Joar. Han innrømmer at konsertlokalet i kombinasjon med bar og takterrasse ser ut til å bli hans eget favorittsted.

Nytt, multifunksjonelt kulturhus i Vaskerelven
Tre ulike sceneområder, tre barer og en kafe er noe av det Kulturhuset i Bergen kan by på når det åpner. Åpent fra kl 08.00 til kl 01.00(03.00).

Et stort fokus på kjøkken

Videre opp i 3. etasje finner vi kronen på verket. Flere store takvindu tar inn mengder av naturlig lys, og selv i byggefasen oser dette av luksus, kultur og finesse. Yngvill og Joar forteller at det vil tilrettelegges spesielt for akustiske arrangement, konserter og dans, noe man umiddelbart kan se for seg her oppe over byen. Tangoklubben ønsker å bruke lokalene, og Oktoberdans er i planleggingsfasen.

Her finner vi også det som kalles Raymonds Kjøkken. I første etasje vil det tilberedes og serveres deilig mat fra noen av byens beste, men her oppe er det fokuset på mat virkelig finner sted. Her får Raymond Mikkelsen full utfoldelse, og det i vakre omgivelser. Skråtakene og vinduene gir nydelig utsikt over Bergens tak, og gammelt treverk skaper stemning. Joar og Yngvill forteller at det vil tas inn lærlinger som får jobbe sammen med Raymond, og at det skal fokuseres på internasjonalt og kulturelt mangfold.

– Her kan det holdes workshops, serveres nydelig mat og selvsagt kan man leie hvilket som helst av de mange konferanse og konsertlokalene sammen med middag eller lunsj fra kjøkkenet, forteller de to ivrig.

Det fantastiske nye kulturhuset skal ferdigstilles i løpet av sommeren, og dato blir nærmere annonsert de kommende ukene. I mellomtiden skal norsk design tas inn, interiør planlegges og ferdigstilles, og endel resterende arbeid gjenstår enda. Men det er ingen tvil om at denne satsingen vil være et enormt tillegg til kultur, næring og livet generelt i Bergen sentrum. Vi gleder oss!