Restaurant Opus 16 sitt nye konsept byr på et franskinspirert og folkelig brasserie i elegante omgivelser, med fokus på lokale, kortreiste varer.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mat og drikke

Fransk tradisjon og norsk kvalitet i skjønn harmoni hos Opus 16

Hos Opus 16 har det siste året bestått av helgeåpent med det populære Afternoon Tea-konseptet som primus motor for gjestene hos den stilfulle og moderne hotellrestauranten. Og det har, som Alexander Grieg selv sier, gått over all forventning. Men nå er det på tide med noe nytt.

– Denne uken er vi endelig klare for å gjenåpne restauranten for fullt, med nytt konsept; Vi åpner et franskinspirert brasserie, med fokus på lokale, kortreiste varer, sier hotelldirektør Grieg. Han ser frem til å komme tilbake til fulle uker med liv og røre i restauranten, og håper det nye konseptet vil tiltrekke de lokale bergenserne så vel som hotellgjestene.

– Vi ønsker å nå mer ut til byens befolkning, og vil være et elegant, men folkelig alternativ blant Bergens mange fantastiske restauranter og serveringssteder. Fransk brasserie passer oss og vårt image, og vi følte det var den rette tiden for oss å gi gass med noe helt nytt og spennende, forteller Grieg.

Fransk tradisjon og norsk kvalitet i skjønn harmoni hos Opus 16
Den nye menyen hos Restaurant Opus 16 er et resultat av fransk inspirasjon og lokale produsenter.

Lokalt og internasjonalt

Bergenserne er, på flere vis, sulteforet på de gode restaurantopplevelsene. Etter en tid med mye take-away og hjemmesitting, ser vi nå frem mot lysere tider og gradvis gjenåpning av samfunnet. Derfor var det viktig for Grieg, og for Opus 16, å satse nå.

– Jeg tror dette konseptet treffer blink på så mange forskjellige områder som blir viktigere og viktigere i dagens samfunn. Vi har satt sammen en fantastisk meny, sammen med våre egne eksperter på fransk cuisine, og fokusert på samarbeidet med lokale bedrifter, slik at vi får den beste kvaliteten på menyen, sier Grieg. Han forteller entusiastisk om gårdsbesøk til lokale produsenter av både egg, kjøtt, kylling, grønt og andre norske råvarer, som i restaurantens kjøkken blir til klassiske franske retter som Coq au Vin.

– Fisken vi får må selvsagt nevnes, den blir ikke ferskere enn her i Bergen. Her handler det om norske kvalitetsprodukter og tradisjonsrik fransk matlaging i skjønn forening, og det gir fantastiske resultater, smiler direktøren.

Vi unner dem det

Samtidig påpeker direktøren at det skal være en balanse, og at der er lett å miste seg selv i ambisjonen om mest mulig lokal og kortreist mat. Kvaliteten skal selvsagt komme først, og han understreker at enkelte ingredienser ikke er å få tak i lokalt. Derfor skal man ikke være redd for å strekke seg ut over lokale grenser for å sikre kvaliteten.

– Maten kommer først, og den skal være best. Derfor bruker vi mye lokalt, men ikke til enhver pris. Noe er de faktisk best på i Frankrike, og det skal vi unne dem, ler han.

Fransk tradisjon og norsk kvalitet i skjønn harmoni hos Opus 16
Noen ting er de faktisk best på i Frankrike, og hos Opus er de ikke redd for å strekkes seg ut over lokale grenser for å sikre kvaliteten.

En skjult juvel

Opus 16 ligger i Banco Rotto-bygget – et gammelt, ærverdig bankbygg som nå er fredet. Derfor kan ikke restauranten markedsføre seg med store skilt eller utendørs prakt og pryd slik mange nå gjør. Men Grieg selv er fornøyd med den noe anonyme tilværelsen.

– Vi er lett tilgjengelig, og håper at vi kan være en liten juvel midt i sentrum, nå når vi endelig åpner for fullt igjen. Og vi opplever at gjestene våre gjerne kommer tilbake, når de først har vært innom, ler han. For Grieg er det en del av sjarmen, og at den komfortable og restauranten kan bli et hjem for mange av bergenserne, så vel som gjester utenbys fra.

– Vi er nye, og startet opp i 2018. Så vi er ikke enda tre år gammel, men alt har gått slag i slag, så vi nesten ikke har hatt tid til å se tilbake og tilpasse etter hvert. Så vi har brukt den siste tiden til å virkelig ta til oss alt vi har lært de siste årene, og å tilpasse oss enda mer til byen og gjestene våre. Nå ser vi endelig resultatet, smiler han.

En ny og spennende tid

Onsdag denne uken ble det holdt test-middag for hotellet og restaurantens ansatte, fulgt av nok en generalprøve torsdag kveld, før det virkelig braker løs fredag. Allerede er flere bord booket til helgen, og Grieg anmoder om å være rask på avtrekkeren dersom en ønsker fransk middag hos Opus 16 de neste helgene.

– Det fylles raskt opp, og responsen så langt har vært fantastisk. Men jeg håper de lokale gastronomene i byen også vil bruke restauranten i ukedagene, og unne seg selv litt hverdagsluksus. Det fortjener vi alle etter det siste året, avslutter han.