Menyen hos den franske bistroen Le Mathis i Sparebankgaten følger sesongene, og råvarer serveres etter hva som er best, mest tilgjengelig og hva som gjør seg. Samtidig har de tatt mål av seg på å ha Bergens beste utvalg i østers! Foto: Jessica Hugøy

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mat og drikke

Her feirer de hverdagen

Bortgjemt i et smau, like rundt hjørnet fra det stadig voksende og trendy Skostredet, ligger en helt ny skjult juvel. Den nyåpnede franske bistroen Le Mathis inviterer til avslappet middag og lunsj, med franske klassikere på menyen.

De siste ukene har Le Mathis gått stille i gangene, og har fokusert på en rolig åpningsperiode. Det har vært stille på markedsføringsfronten, og strategien har lønnet seg. Nå er både byens innbyggere og restaurantens ansatte klar for hva Le Mathis virkelig bringer til bordet.

– Det var et strategisk valg for å være sikker på at vi er helt klar for sommeren og turistsesongen. Nå har vi alt på plass, rutinene er satt og alle vet hva som skal til. Nå gir vi gass, sier daglig leder Mariann Myklebust.

Her feirer de hverdagen
Foto: Jessica Hugøy

Lunsj og middag

I helgen åpner Le Mathis for første gang sitt lunsjtilbud, i tillegg til middagsservering. Målet er at lunsj skal tilbys også i ukedagene, men det hele tas steg for steg.

– Vi ønsker å være et avslappet og hyggelig sted, hvor man kan føle seg hjemme. Her kan man komme uansett anledning, og gjerne for en god middag etter jobb, midt i uken. Det er tross alt flest hverdager, og vi må feire dem. Et måltid ute i byen trenger ikke være høytidelig, sier hun.

Ting tar tid

Det er 4 år siden Le Mathis startet planlegging og ombygging. Nå er fire bygninger omgjort til et stort lokale, med champagnebar ved inngangen, og en imponerende bakhage med uteservering. Bakhagen har inngang fra Skostredet, mens restaurantens hovedinngang ligger i Sparebankgaten.

– Det har vært en lang prosess, og mange hensyn måtte tas under ombyggingen. Deler av restauranten er vernet, og søknader og papirarbeid krever sitt i slike bygg. Men vi er utrolig fornøyd med resultatet, sier Hildegunn Aga Jensen. Hun eier Le Mathis sammen med Odd Einar Tufteland.

Her feirer de hverdagen
Foto: Jessica Hugøy

Det franske kjøkken

– Da vi startet fantes det ikke ordentlige franske restauranter i sentrum, og vi ønsket å ta saken i egne hender. Nå, 4 år senere, har den kulinariske opplevelsen i Bergen utviklet seg enormt, men vi føler likevel at vi bidrar med noe helt nytt, forteller hun.

– Da Tufteland utdannet seg til kokk på 80-tallet var det akkurat dette som gjaldt, sier hun. Fransk matkultur var hele pensumet i kokkeutdanningen, og er en essensiell byggestein i det europeiske kjøkkenet. Det er her vi har klassikere som bechamel og bernaise, og varmende cassouletes i stilen til Boeuf Bourguignon. Le Mathis tar fransk matlaging helt tilbake til klassikerne, og serverer det med stil.

– Kjøkkensjef Andreas Dalen sin svigermor er fransk, og deler av menyen kommer fra hennes kjøkken. Jeg er sikker på at hun kunne kommet inn og substituert ham ved behov, påpeker både Hildegunn og Mariann. De to har full tillit til hva Le Mathis tilbyr byen, og synes det er fantastisk hvordan restaurantmarkedet har vokst.

Vi styrker byen

– Man merker at utelivet i byen endrer seg, og vi heier på enda flere gode tilbud. I bransjen ser vi mer samarbeid, det er oppmuntring og godt samspill mellom restauranter. Vi er kollegaer, og spiller hverandre gode.

Mariann og Hildegunn tror ikke at et sterkt marked, og mange nyåpninger i restaurantbildet er negativt. Tvert om, jo flere gode spiseopplevelser byen har, jo bedre og mer vil det trekke folk ut for å oppleve det. Det er akkurat dette Le Mathis oppmuntrer og tilbyr. En god spiseopplevelse i hverdagen, så vel som til fest. Jo fler tilbud jo bedre, jubler de.

Her feirer de hverdagen
Foto: Jessica Hugøy

Østers

Menyen hos Le Mathis følger sesongene, og råvarer serveres etter hva som er best, mest tilgjengelig og hva som gjør seg. I sommer holder kjøkkensjefen seg til lettere retter, salater og har fokus på grønnsakene. Når vi tipper over til høst og vinter regnes det med at tyngre cassoulettes, gryteretter og lammekjøtt vil ta mer av rampelyset.

– Så kan man vel si at vi har et spesielt forhold til østers, innrømmer Mariann. Hun forklarer at både eiere og kjøkkensjefen elsker muslingene, og bruker dem der de kan. De jobber hardt for å lære gjestene forskjellene i østers, og hvordan best utnytte dette. Noen østers er salte, andre er søte og som alt annet protein har de en mengde bruksområder om man bare vet hvordan.

– Vi ønsker å ha et av byens beste østersutvalg. Det er bare å komme innom å smake, avslutter hun.