De franske tvillingene Nicolas og Jules Selukov tilbyr fransk kokkekunst fra øverste hylle til sin nysatsing restaurant Moon i Marken 33.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mat og drikke

Tvillingene i Marken – Moon Restaurant

Da de franske tvillingene Nicolas og Jules Selukov bestemte seg for å åpne restaurant i Bergen, var det mange som frarådet ideen. Norge er dyrt, vanskelig, og det krever minst en million kroner i startkapital mente de fleste. Men tvillingene er ikke redd for en utfordring. Nå finner du Moon Restaurant i Marken 33.

For tre år siden kom Jules Selukov til Fjærland, Norge etter flere år i restaurantbransjen verden rundt. Hos Fjærland fjordstove ble den unge franskmannen så imponert over forholdene, åpenheten, miljøet og lønnen, at han tilkalte sin bror Nicolas. Sammen tilbrakte de to en sesong i tett samarbeid, og via daværende sjef Bård Huseby, ble Jules og Nicolas nøye introdusert til det norske og bergenske matlandskapet. Så begynte hjulene å snurre.

– Vi oppdaget et godt samarbeid og en flyt i det vi gjorde, og det var ikke lenge før tanken om å starte noe sammen dukket opp. Vi trivdes i Norge og har alltid ønsket å drive noe selv, med alle utfordringene og frihetene som kommer med – og vi står i evig gjeld til Bård for alt han har gjort for oss og hvordan han har støttet oss fra dag en, sier Nicolas.

Tvillingene i Marken – Moon Restaurant

Lang erfaring på alle kanter

Selv har Nicolas en lang utdanning fra nederlandske The Hague, fulgt av erfaring hos den anerkjente franske kokken Alain Ducasse i et av hans brasserier i Paris. Han er en erfaren sommelier, så vel som lidenskapelig opptatt av sin rolle som vertskap i restauranten. Jules fungerer som restaurants kokk, og har fulgt barndomsdrømmen. Han begynte å studere til kokk som 14-åring, og har siden han var 17 jobbet internasjonalt blant noen av verdens beste og etablerte kokker.

Tvillingene i Marken – Moon Restaurant

Jakten på det perfekte lokalet

I desember besøkte tvillingene Bergen, hvor de ved en tilfeldighet møtte eieren av det som ville bli Moon Restaurant. Alt falt på plass: lokasjon, lokale, økonomi, og innen februar var det bare oppussing som gjensto før åpning i april.

– Vi hadde enkelte krav for lokalet, som gjorde det både lettere og vanskeligere på jakten til det rette stedet for oss. Moon Restaurant er stor nok til å akkomodere gjester inne, uten at det blir for stort for to ansatte, forklarer Nicolas. Siden åpningen 28. april er han alene om å ta imot, servere og betjene gjestene, mens Jules står for matlagingen. Det er mye jobb for begge brødrene, men det er her de begge er mest komfortabel, og utnytter sine styrker til det fulle.

Tvillingene i Marken – Moon Restaurant

Jules: en kulinarisk artist

– Jules er en artist med mat, han planlegger alt på menyen og sjonglerer hele kjøkkenet alene. Alt lages fra bunnen og vi er opptatt av at det skal føles hjemmelaget. Det er en enorm jobb, og jeg kunne ikke drevet Moon uten ham. Vi utfyller hverandre på en veldig god måte, og jeg har troen på at vi bidrar med noe nytt i Bergen.

Da planene var i startfasen var tanken å servere nordisk mat, som for tiden er i vinden. Men da de oppdaget at Bergen allerede har lignende konsepter som dette gikk planene over til fransk cuisine, fokusert på tvillingenes eget hjem i Frankrike. Herfra har de også importert et utvalg vin som har vist seg å bli svært populære blant gjestene.

– Som sommelier drømmer jeg om å kunne tilby et velassortert utvalg av de beste viner, som passer til våre retter. Vi er litt på vei, men i fremtiden håper jeg å kunne utvide i enda større grad, smiler Nicolas.

Tvillingene i Marken – Moon Restaurant

Økonomisk satsing

De to brødrene håper Moon Restaurant slår an blant bergenserne, og har allerede en god start. Til tross for velmente økonomiske råd om startkapital er de glad for å ha satset med egne sparepenger, og ønsker å understreke hvor mye som kan komme av litt, så lenge lidenskapen og ønsket om å skape noe er der. Derfor undrer de seg også over vanskeligheten med å få økonomisk støtte til andre prosjekter som Moon.

– Vi var svært heldige som selv hadde økonomien til å starte. Vi har lagt alle sparepengene inn i dette, og mamma har støttet oss så godt hun kan. Men det er ikke alle som har den muligheten, og når det er vanskelig å få godkjent søknader om finansiell støtte tror jeg mange gode konsept og muligheter mistes, forklarer Nicolas. Han understreker at det er krevende, og at de ikke hadde lyktes uten å starte i det små og fortsette med babysteg hele veien.

Tvillingene i Marken – Moon Restaurant

Å strekke seg lenger

Slik har tvillingene altså skapt en trivelig og intim restaurant med en liten meny og to hardtarbeidende ansatte. Lokalet er pusset opp til en moderne og varm stil, med kjøkkenhage i vinduet ut mot gaten. Krydderne og urtene her bruker Jules jevnlig i rettene sine. For ham handler det om kortreist mat, og det visuelle inntrykket som urtene gir.

Fremover håper Nicolas at den lille restauranten i Marken skal fortsette å trives, og fungere som en koselig nabolagsrestaurant for hele byen. Han håper på å kunne ansette en servitør etterhvert, og venter på svar fra kommunen når det gjelder uteservering. Med tiden vil det også bli åpnet for lunsj i tillegg til middag, dersom alt går etter planen.

– Kanskje vil det også dukke opp flere restauranter i vårt navn, både i Norge og verden. Vi ønsker å fortsette å strekke oss lenger både innen mat og servering, og håper at mulighetene vil fortsette for eventyret og drømmen vår, avslutter Nicolas.

Vi ønsker tvillingene fra Frankrike lykke til, og ser frem til å prøve både nåværende og fremtidige kreasjoner på menyen.

RELATERTE MEDLEMSBEDRIFTER >