Vikingrestauranten Valaskjalv på Torget byr på autentiske opplevelser med røtter i vikingtiden både når det gjelder interiør og mat.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mat og drikke

Opplev Odins festmåltider hos Valaskjalv på Torget

Gründer, kokk og viking i spissen for Bergens siste temarestaurant, Valaskjalv, er Ottis Thomsen. Sammen med sitt team har han skapt en vikingrestaurant av de aller sjeldneste.

Opplevelsen av Valaskjalv er komplett det øyeblikket man kommer opp den rustikke trappen og finner et lokale som ikke kan gjenskapes ellers i Bergen. Enorme langbord til selskap opp mot 16 personer står på rekke og rad, og det blafrer i lyktene som henger i taket, hvor det lages en illusjon av åpen ild i hele lokalet. Tykke bjelker går fra gulv til tak, og veggene er prydet med skjold, kunstverk og våpen i ekte vikingstil. I baren serveres det selvsagt både mjød og annet godt norsk øl.

– Vi har fått spesiallaget mye av kunsten og dekoren av våre venner her i Bergen og internasjonalt. Noe kommer helt fra Spania, hvor vikingkulturen har mange følgere som driver med håndtverk slik det ble gjort i vikingtiden, forklarer Ottis. Han viser frem kunstverk som kundene kan kjøpe med seg som en del av opplevelsen, og noe som tilhører stedet selv. Et enormt skjold står utstilt i glasskap, og Ottis forteller at dette ble kjøpt senest kvelden før av en kunde, til over 3000 kroner. Nå skal det pakkes og sendes til sitt nye hjem.

Opplev Odins festmåltider hos Valaskjalv på Torget
Å dele god vikingmat på langbord er en viktig del av konseptet på Valaskjalv

Autentisk og ekte vikingmat

Navnet Valaskjalv kommer fra de gamle norrøne mytene om Odin og æsene i Åsgård. Valaskjalv var Odins eget hjem, hvor mathallen Valhall befant seg. Hit kom bare de beste og modigste vikingkrigerne for å spise og feire seirene sine.

– Vi legger vekt på å holde oss så autentisk som mulig når det gjelder Valaskjalv og vikingkulturen, sier Ottis. Men han innrømmer at dette ikke alltid er like enkelt. Mange av de besøkende savner poteten i måltidet.

– Konseptet og maten er i størst mulig grad inspirert av maten som ble brukt i vikingtiden, og vi serverer det vi vet og tror de hadde tilgjengelig da, med små tilpasninger. De kalte det kanskje ikke entrecotè på den tiden, men storfe hadde de og brukte det flittig i matlagingen. Så det kan vi servere. Poteter har vi byttet ut med bygg og grønnsaker. Pepper hadde de ikke, så vi bruker urter og andre krydder på kjøkkenet for å gjenskape smakene.

Opplev Odins festmåltider hos Valaskjalv på Torget

Sosiale middager i stil

Det er tydelig at Ottis har god peiling på vikingtemaet, men dette er ikke lærdom han satt på tidligere – mye har kommet med Valaskjalv. Han er utdannet kokk, og hadde tidlig intensjonen om å starte for seg selv, men det var mange ideer som måtte skrinlegges før Vikingen slo rot i ham. Ottis er en stor mann, med rødt skjegg og langt hår, og passar godt inn som vertskap i Odins mathall..

– Jeg jobbet på Fisketorget en stund og fikk ofte spørsmål om å ta bilder sammen med turistene, fordi de mente jeg var en ekte viking, ler han. Dette skapte ideen og tanken som har utviklet seg over tid.

– Ønsket mitt var å starte et sted hvor lokalbefolkningen og tilreisende kunne oppleve ekte vikingmat, i en atmosfære som føltes genuin. “Social Dining”-konseptet skulle være en av hovedattraksjonene. At man kan bli plassert på langbord med folk man ikke kjenner og starte samtaler mens man nyter et godt vikingmåltid er essensen bak Valaskjalv, forteller Ottis.

Opplev Odins festmåltider hos Valaskjalv på Torget

Vikingfest til jul

Men slik ble det altså ikke. Covid-19 satte en rask stopper for det som skulle bli Valaskjalvs store pang-start med turistsesongen 2020. Istedenfor entusiastiske utenlandsturister i sosiale svermer, ble det uker med nedstenging og usikkerhet, og langt ifra noen sosial affære med en meters avstand og ingen delte måltider. Nå satser Ottis og teamet på julebordsesongen.

– Vi kommer til å servere det tradisjonelle pinnekjøttet og ribbe i julen, men vi satser også stort på det vi kaller “viking feast” til julebordene våre. Et storslagent delt måltid med helgrillet gris, langtidstilberedt villsvin og kylling, og mye mer som serveres på bordene. Dette har allerede slått godt an i fødselsdager og andre feiringer, så vi håper bergenserne virkelig er klar for en julemiddag utenom det vanlige, avslutter Ottis.

RELATERTE MEDLEMSBEDRIFTER >