OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mat og drikke

BARE Natur i Bergen

BARE Natur er byens nyeste tillegg i den eksklusive og ettertraktede serien. Fra asken av BARE Vestland får vi nå et helt nytt og spennende tilbud fra skaperne bak byens eneste Michelin-restaurant. Men BARE Natur er ikke bare ny… de samme grunnverdiene vi kjenner beholdes, med lokale råvarer og enestående kvalitet.

– Vi kaller BARE Natur for BAREs kule og trendy lillebror, ler daglig leder og gründer Øystein Ellingsen. Han forteller om et vanskelig veiskille som kom sammen med koronaen, og de tunge valgene som måtte tas.

– Vi måtte holde stengt lenge, og konsekvensene av det merkes i hele bransjen. For oss kom de i at BARE Vestland så seg nødt til å stenge dørene for godt, noe som selvsagt er trist. Vi hadde partnere som skilte lag og gikk egne veier – så da måtte også vi tenke på nytt og legge om kursen, forteller han. Men Øystein er klar på at BARE Natur ikke er noe plaster på såret eller erstatning.

BARE Natur i Bergen

Mere røff og tøff

For gründeren har det i lengre tid vært en tanke og drøm å gjøre BARE-konseptet mer tilgjengelig for alle. Han ønsket en røffere, tøffere og kulere versjon av det prestisjetunge kjøkkenet som bookes opp måneder i forveien.

– BARE er åpenbart en finere konsept, det er ikke til å komme utenom. Men det finnes flere måter å gjøre det samme, på en rimeligere og mindre stilfull måte. Vi hadde lokale klart, et ønske om fokusområdet på samme måte som søsterrestauranten, og kjøkkenet fullt av unge, ambisiøse kokker som ønsket en sjanse til å vise seg frem. Det var nesten for enkelt, sier han, og understreker at BARE Natur blir noe helt eget. Her finner vi høyere musikk, løsere snipper og generelt mer avslappet stemning.

– Det er klart at det er vanskelig å produsere den samme kvaliteten folk kjenner fra BARE, uten kostnaden. Men samtidig er vi i en unik situasjon, med to forskjellige restauranter som kan dra nytte av de samme råvarene og spare på den måten. Vi har heller ikke behov for like fine viner eller drikkevarer av det samme kaliber som en Michelin-restaurant.

BARE Natur i Bergen

Fengende ordspill i naturens ånd

Slik ble altså BARE Natur født. Et ordspill med hovedvekt på naturvin og naturlige råvarer. En rekke tilfeldigheter som skrus sammen til ett formidabelt og innovativt prosjekt. Men er det egentlig tilfeldigheter?

Hos BARE har primærfokuset alltid lagt på økologiske og naturlige råvarer. Spør du Øystein mener han det burde være helt naturlig å dra nytte av disse råvarene for alle restauranter i disse dager. At det skulle være nesten unødvendig å si det, med Vestlandet og dets rike natur like utenfor døren.

Han forteller ivrig om at BARE Natur på ingen måte er et dårligere valg, bare mer dagligdags. Om det kjøpes inn et helt dyr, går det fineste kjøttet til BARE, mens de “mindre sexy” delene havner hos Natur.

– Det er ikke dårligere kjøtt. Det krever bare enda flinkere kokker, konstaterer han med selvtillit. Og det har de, skal vi tro ryktene.

BARE Natur i Bergen

Unge lovende

BARE Naturs ferske kjøkkensjef Erlend Stueland er bare 24, men har gått BARE-skolen i lang tid allerede. Han kjenner filosofien, vet hva som skal til, og ikke minst har han mengder av ambisjon og pågangsmot.

– Erlend hadde et ønske om å ta på seg mer ansvar, om å gå videre. Han er en real maskin, og jobber hardt for at alt er skikkelig og slik det skal være, forteller Øystein om den unge kjøkkensjefen.

– Samtidig er dette et trygt sted for Erlend å være, han fortsetter i BARE-skolen, og jobber seg videre oppover. Heller enn å starte fra bunnen et annet sted så har han tidligere mentorer og erfarne kjøkkensjefer som kan tilby råd og veiledning, bare noen etasjer unna. Han bistås blant annet av tidligere kjøkkensjef hos BARE Vestland, John Eric Miccio, samt andre erfarne kokker og kjøkkensjefer hos BARE. Det er alltid noen som kan overse og tilby hjelp ved behov. Men det er Erlend som har kontrollen her, og han tar ansvaret på strak arm.

BARE Natur i Bergen
Erlend Stueland er kjøkkensjef hos BARE Natur

Ikke noe “bare-bare”

Så kan vi spørre oss, eller Øystein for den del – er det behov for nok et nordisk kjøkkenkonsept med pen mat og lokale råvarer, som fokuserer på det grunnleggende og perfeksjonerer teknikker til ekstraordinære resultater?

Svaret vi får er et rungende ja.

– Man ser behovet i etterspørselen. BARE er konsekvent fullbooket på tross av at det er en kostbar luksus. Hos BARE Natur finner du den samme kvaliteten og tiden lagt i alt fra dyret slaktes til det serveres, men som en hverdagsluksus istedenfor. Og tilbakemeldingene er ingenting annet enn fantastiske. Bergenserne ønsker mer, og mer gir vi dem her, med BARE Natur, avslutter han.

Vi er overbevist. Velkommen til BARE Natur!