Teatervandringen “Fra Byllepest til Kovidtest” starter med å ta oss helt tilbake til Svartedauden i 1349, og i løpet av vandringen gjennom byen møter vi 20 karakterer som tar oss med gjennom smittsomme pandemier og sykdommer som har herjet byen.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Opplev Byllepest til Kovidtest og alt som kom imellom med Bymuseet!

Bymuseet lanserer nå teatervandringer gjennom Bergen, hvor man får oppleve og komme tettere innpå byens historie i en helt ny og spennende visuell drakt. Først ut i vår er byens sykdomshistorie og erfaring med pandemier – en interessant og lærerik tur som uten tvil er “i tiden”.

– Vi føler absolutt at slike vandringer er velkomment blant publikum, og så langt har tilbakemeldingene vært gode, og interessen er stor, sier Astrid  M. Strømsnes, kommersiell leder hos Bymuseet. Onsdag forrige uke startet den første av 150 vandringer som er planlagt gjennom våren og videre ut året.

– “Fra Byllepest til Kovidtest” starter med å ta oss helt tilbake til Svartedauden i 1349, og i løpet av vandringen gjennom byen møter vi 20 karakterer som tar oss med gjennom smittsomme pandemier og sykdommer som har herjet byen. Vi avslutter på Lepramuseet, hvor det også blir trukket noen paralleller og anekdoter til den nåværende situasjonen og Covid 19, forteller Astrid, og påpeker at det jevnt over er store forskjeller for hver epoke, men at man likevel finner spennende og interessante fellestrekk for hver pandemi.

Opplev Byllepest til Kovidtest og alt som kom imellom med Bymuseet!
Teatervandringen “Fra Byllepest til Kovidtest” er den første av 150 vandringer som foregår i byens gater gjennom våren og sommeren.

Bergen 950 startet det hele

De første vandringene har til nå vært en stor suksess, med flere utsolgte turer. Det er foreløpig satt opp 16 forestillinger som skal gå utover våren, med mulighet for flere oppsetninger dersom etterspørselen er stor.

– I 2020 hadde vi historisk teatervandring gjennom byen i forbindelse med Bergen 950-feiringen. Det var en så stor suksess at vi endte opp med langt flere forestillinger enn først tenkt, og det er inspirasjonen bak vandringene nå. Dette er en bærekraftig og smittevernsvennlig måte å underholde og lære om byen vår, og det er veldig i tiden. Slik traff vi nok godt med timingen.

Etter en lang vinter med mye restriksjoner og mørke tider, passer det unektelig godt med turer ute nå som det lysner om kveldene og solen sakte varmer mer og mer. Bergenserne våkner til liv hver vår, og akkurat denne våren er kanskje ekstra velkommen. Det har Bymuseet tilrettelagt for og satset på.

– Vi ønsket å lage noe som utendørs, som kan gjennomføres med flere og som ikke har like mange restriksjoner. Vi merker at folk ønsker å komme seg ut av hjemmet og lengter etter akkurat slike arrangementer, når solen nå kommer tilbake, sier Astrid.

Opplev Byllepest til Kovidtest og alt som kom imellom med Bymuseet!
I mai kommer forestillingen Elle-Melle-Byen-Fortelle, som er en reise gjennom barnas Bergen, fortalt med teater, lek og moro. Forestillingen er planlagt å spille fra 8. - 28. mai.

Med støtte fra Innovasjon Norge

Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge, som var på jakt etter bærekraftige og reiselivsvennlige prosjekter å gi sin økonomiske støtte til. Bymuseet fikk 1 million kroner til å utforske hvordan  de som museum kunne bruke sin kunnskap som museum og med bruk av teaterets virkemidler kunne lage  teatervandringer som kan rettes mot forskjellige målgrupper for å formidle ulike sider av byens historie.  Bymuseet har flere museumsskuespillere som er fast ansatt  og det er de nå som både skriver og utfører teatervandringene.  Fra Byllepest til kovidtest anbefales for unge voksne, men er ikke en barneforestilling. Den kommer senere.

– Vi har i år planlagt 5-6 ulike vandringer som skal gå gjennom byen og skal snakke om forskjellige historiske temaer, via teater i gaten. I mai kommer forestillingen “Elle-Melle-Byen-Fortelle”, som er en reise gjennom barnas Bergen, fortalt med teater, lek og moro, om det å være barn i Bergen fra 1300-tallet til dagens foreldres barndom, forteller Astrid ivrig. Denne forestillingen er planlagt å spille fra 8. – 28. mai.

Opplev Byllepest til Kovidtest og alt som kom imellom med Bymuseet!
Forestillingen Gu kor Gøy! forteller deg alt du trenger å vite om Bergen gjennom latter og spøk. Forestilingene finner sted i perioden 17. juni - 20. august.
Opplev Byllepest til Kovidtest og alt som kom imellom med Bymuseet!
Forestillingen Til Tjeneste tar for seg byen gjennom tjenestepikenes øyne, og alle deres turer mellom smitt og smau. Spilletiden er i perioden 30. juni - 13. august.

Videre forestillinger

Videre utover sommeren og året kommer forestillingene Gu kor Gøy! (17. juni – 20. august), som forteller deg alt du trenger å vite om Bergen gjennom latter og spøk. Til Tjeneste (30. juni – 13. august) om byen gjennom tjenestepikenes øyne, og alle deres turer mellom smitt og smau. Galge, Galskap og Gapestokk (22. september – 11. november) er en historisk fortelling om forbrytelse og straff i Bergen. I denne teatervandringen møtes øyenvitneskildringer, personlige fortellinger og historiske fakta til en spennende fortelling om byens fortid. Til slutt kommer barneforestillingen Gaven er borte! (25. november – 16. desember) – en vandring om barnas liv i middelalderens Bjørgvin.

– Jeg ser at vandringene inviterer til refleksjon gjennom både realisme og humor. Mange som deltar blir dratt med, og teateret i byens gater gjør at alt får en svært realistisk vri, som nok er litt uventet for enkelte. Spesielt den pågående vandringen om sykdom gjør at mange reagerer med stillhet og man ser at de tenker en del og opplever historien på hver sin måte. Vi håper mange vil komme og oppleve Bergens rike historie sammen med oss, avslutter Astrid.