Åpning Bergen 950 med kronprinsen og Erna Solberg var en stor suksess. Foto Vibeke Blich

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Bergen 950: Det handler om fremtiden vel så mye som fortiden

2020 var året Bergen by fylte hele 950 år. Og hvilket år det ble – kanskje ikke helt slik noen hadde sett for seg, men likevel et innholdsrikt jubileumsår. Vi har snakket med Trude Bruket, prosjektkoordinator for Bergen 950, om hvordan det spesielle året har gått.

– 2020 har været et spesielt år, på mange måter. I Bergen startet det med et pang med den store jubileumsmarkeringen på Bryggen med nærmere 10 000 tilskuere, men fra mars har koronapandemien satt et preg mulighetene for feiring. Jeg er likevel stolt og imponert over gjennomføringsevnen til mange av de involverte i Bergen 950, som har fått til et bredt spekter jubileumsprosjekter for mange målgrupper, sier Bruket.

Vi ønsket at denne markeringen skulle handle vel så mye om fremtiden, som fortiden

Trude Bruket, prosjektkoordinator for Bergen 950

Generasjonsmøter

Fra starten handlet ikke Bergen 950 kun om å feste og feire, men også om å huske, reflektere og ta lærdom av fortiden, slik at fremtiden blir best mulig.

– Vi ønsket at denne markeringen skulle handle vel så mye om fremtiden, som fortiden. At generasjonene som kom før oss fikk møte generasjonene som kommer etter. At det skal handle om de små nabolagene, og identiteten deres som en del av Bergen, og å nå ut til alle disse forskjellige gruppene i byen, forteller hun. Derfor har mange av målene blitt nådd, selv om mye måtte endres litt underveis.

Bergen 950: Det handler om fremtiden vel så mye som fortiden
Vår by Bergen. Foto: Tone Hauge, Bekkalokket fotoklubb

Mye gjennomført

Trude understreker at mye har blitt gjennomført, men at synlighet rundt alt har vært vanskeligere, særlig fordi de større arrangementene har uteblitt. Mellom annet har det blitt plantet epletrær på sykehjem for å erstatte de planlagte feiringene med generasjonsmøter, og utendørs fotoutstillinger rundt omkring i sentrum. Og jubileumsturen Bergen på langs har passet godt. Barna i skole og barnehage har bidratt gjennom dans og sang med Vi er Bergen-sangen og det har vært mye fokus rundt å dyrke i egen by – et prosjekt som har som mål å engasjere innbyggerne til å utnytte mulighetene som ligger i urban dyrking.