Svartnissen er tilbake på Ole Bull Scene fra 21. november for å ødelegge julen i en moderne og morsom forestilling for hele familien. Eirik Del Barco Soleglad i rollen som Svartnissen.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Svartnissen er tilbake – og han har nok en gang skumle hensikter

I år som i fjor kommer Svartnissen til Ole Bull Scene. Publikumssuksessen som ble elsket av barn og voksne i 2019 er nok en gang på vei for å ødelegge julen som best han kan. Klarer rødnissene Tobbi Nissemann, Mr Kaboom og Dolly Rocketroll å stoppe ham?

Eirik Del Barco Soleglad tar opp igjen sin rolle som Svartnissen selv – antitesen til julenissen. Sammen med seg har han Åse Britt Reme Jakobsen, Tormod Løvold og Kristian Berg Jåtten, og bak det hele står Bjarte Hjelmeland som regissør. Sammen har gjengen skapt en forestilling fra bunnen, hentet fra Svartnissen-konseptet i Stavanger, hvor Svartnissen er viden kjent i juletider, til inspirasjon. 2019 var år nummer en, og nå er målet en ny, fast juletradisjon, med en moderne og morsom forestilling for hele familien.

Svartnissen er tilbake – og han har nok en gang skumle hensikter

Lekejobbing

Alle skuespillerne, samt Bjarte, er godt vant med improvisasjon, og å jobbe et show frem ved hjelp av øyeblikksinspirasjon, prøving og feiling. Øvingene har bestått av workshops hvor det lekes og tulles frem de virkelig gode poengene og vittige karakterene. Bjarte kan ikke prise gjengen på scenen nok.

– Dette er en herlig, talentrik og fantastisk morsom gjeng med skuespillere, som raskt plukker opp karakterer og vet hva som funker og ikke instinktivt. Øvingene består av latter og tøys, som jeg bygger sammen til en forestilling. Det vanskeligste er å noen ganger måtte sette strek eller stoppe dem, før historien i stykket forsvinner i all humoren, forteller han.

Svartnissen er tilbake – og han har nok en gang skumle hensikter

Store forskjeller og nye idèer

Den originale Svartnissen i Stavanger er en revy-forestilling. Bergensversjonen har likheter med dette, men Bjarte presiserer at det ikke kan kalles en revy på lik linje med originalen. For de som så fjorårets forestilling vil de kjenne igjen det meste av handlingen.

– I år har vi valgt å i stor grad holde fast ved historien fra i fjor, både fordi vi føler mange ikke fikk oppleve den, men også fordi vi ønsker å etablere tradisjonen og historien i Bergen. Siden er planen å bygge videre og fortelle nye historier om Svartnissen og hvordan han skal stoppe julen, sier Bjarte.

Men det betyr ikke at alt er likt som i fjor.

– Kristian og Tormod har i stor grad skapt grunnpilarene for historien, og de har også jobbet med nye elementer i år. Blant annet blir det selvsagt noen nikk til Covid, og sosial avstand, i tillegg til andre politiske og sosiale kommentarer strødd gjennom stykket.

Svartnissen er tilbake – og han har nok en gang skumle hensikter

RBK-nissen

Svartnissen er trønder, heier på RBK, hører på DDE og er i det fulle og hele en skummel type for enhver bergenser. Noe av det viktigste for både Bjarte og de andre har vært å skape en moderne juleforestilling for både barna og de voksne. Derfor har Svartnissen flere lag med humor, beregnet på forskjellig publikum.

– Barn i dag er så smarte, sier Bjarte. De skjønner overraskende mye politisk og samfunnskritisk, og de får med seg mye som skjer rundt i verden. En del av humoren er det nok bare barna som kommer til å skjønne, mens den flyr over hodet til de voksne som ikke får med seg de samme nyhetene som barna. Samtidig er der også noen vitser som barna ikke skjønner, men som vil få de voksne til å humre godt. Og når de voksne ler, ler også barna, etter vår erfaring.

Svartnissen er tilbake – og han har nok en gang skumle hensikter

En anarkistisk julefortelling

Svartnissen er altså ikke en hverdags koselig julefortelling, som så mye annet i juletidene. Forestillingen er, i Bjartes ord, både anarkistisk og ganske ukorrekt. Men det er en forestilling på barnas premisser, og noe røffere enn “vanlig”.

– Ungene opplever gjerne Svartnissen som en fyr de kan relatere til. Ikke at de hater julen, men han er en karakter som ikke tenker gjennom alt, han gjør noen ganger dumme og morsomme ting, og fortelling speiler mer av deres humor, heller enn den tradisjonelle søtladne julen vi eldre koser oss med. Men Svartnissen har også mye varme, og flere karakterer som kan relateres til. Det er moro å se publikum etter forestilling, og høre hvem eller hva de liker best, for det er ofte helt uforventet, smiler han.

Svartnissen har premiere 21. november på Ole Bull Scene. Billetter finner du på ticketmaster.no.