Hos Norges Fiskerimuseum kan både voksne og barn dykke ned i spennende fiskehistorier. La deg begeistre av historiske sjøboder og vakre omgivelser. Foto: Per Bækken

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Norges Fiskerimuseum – Steder som betyr noe!

Hos Norges Fiskerimuseum kan både voksne og barn dykke ned i spennende fiskehistorier. La deg begeistre av historiske sjøboder og vakre omgivelser.

Bak laftede vegger i originale bergenske sjøboder fra 1700-tallet, ligger Norges Fiskerimuseum. Her går autentiske omgivelser hånd i hånd med moderne og interaktive utstillinger. Museet ligger vakkert til ved sjøen i sjarmerende Sandviken i Bergen – en gang et yrende område tettpakket med boder for oppbevaring av tørrfisk og andre handelsvarer.

Sommer, båtliv – det gode liv på og ved sjøen!

I dag som før i tiden preges Sandviksbodenes omgivelser av liv og røre. I sommermånedene tøffer den historiske fergen Beffen frem og tilbake mellom Norges Fiskerimuseum, Akvariet i Bergen og Gamle Bergen. Barn og voksne padler miljøkajakk og leter etter sjødyr i fjæren. I museumshavnen kan man leie tradisjonelle robåter og utforske nærområdet, med gode muligheter for å få både pale og makrell på kroken!

Kjenn lukten av havet mens du utforsker rom etter rom med utstillinger om eventyrene som er skapt på havets ressurser.

Lunsjen tar du på museumskafeen Bod24 Sandviken. Her nyter bergensere og turister kortreist mat og god drikke til Bergens fineste utsikt året rundt. Bod24 gir en unik stemning, enten du nyter uteserveringen i sjøkanten eller slapper av i hjemmekoselige omgivelser innendørs.

Norges Fiskerimuseum – Steder som betyr noe!
Lei en tradisjonell båt og ta en fisketur i nærområdet til Norges Fiskerimuseum i Sandviken, Bergen. Foto: Silje Katrine Robinson

Et dypdykk i fortellinger om havlandet Norge

Museet har interaktive og lekne utstillinger som passer for både barn og voksne. Her kan du ta et dypdykk i fortellinger om fiskeri- og fangsttradisjoner i kyst- og havlandet Norge, og lære mer om vår lange kyststripe og fiskerike hav. Kjenn lukten av havet mens du utforsker rom etter rom med utstillinger om eventyrene som er skapt på havets ressurser. Når du vandrer gjennom bodenes svalganger, kan du skimte noen av de bevarte veggmaleriene som pryder innsiden.

Norges Fiskerimuseum – Steder som betyr noe!
Prøv fiskelykken i en av de interaktive utstillingene inne på Norges Fiskerimuseum. Foto: Silje Katrine Robinson.

Lek, lær og opplev noe sammen

På Norges Fiskerimuseum skapes minner med hele familien. Fordyp dere i interessante gjenstander og fortellinger, og samarbeid om et mangfold av aktiviteter. Sveiv dere gjennom en animasjonsfilm om laks, sild, hval eller torsk, hjelp fisken å slippe unna på vippebrettet, eller prøv lykken i fisketanken!

I den virtuelle sjømatbyen Fin City kan du skape din egen karakter. Spill deg gjennom den interaktive havbruksutstillingen som gir innblikk i hele laksens verdikjede: fra befruktning av egg på land, fram til slakt og eksport ut i den store verden. Utstillingen «verden under vann» gir deg følelsen av å bevege deg under vann. Ikke glem å knipse en «selfish» av deg selv som blekksprut, fisk eller hai!

Tett på laksen – Storeblå visningssenter for havbruk

Nå kan du komme tett på både naturen og havbruket! I juni åpner museet dørene til sitt nye visningssenter for havbruk, Storeblå. Kun fem minutters gange fra museet kan du utforske den moderne og tankevekkende utstillingen om en av Norges største næringer. La deg omslutte av et audiovisuelt univers som viser dagens lakseproduksjon, betydningen av næringen for samfunnet og utfordringene som må løses for fremtiden.

Er havbruk bærekraftig? Hvorfor er havbruk viktig? Hva er fremtidens havbruk? Kombiner utstillingen på Storeblå med en fartsfylt RIB-tur til et havbruksanlegg. Her vil dyktige formidlere fra Norges Fiskerimuseum vise deg rundt og svare på dine spørsmål.

Norges Fiskerimuseum – Steder som betyr noe!
Ta en RIB-tur fra Norges Fiskerimuseum til et havbruksanlegg for å oppleve norsk havbruk på nært hold. Foto: Silje Katrine Robinson

Historien sitter i veggene

Bodene museet holder til i vitner om den sjørettede næringsvirksomheten i Bergen fra 16- og 1700-tallet. De er i dag unike kulturminner i nasjonal og internasjonal sammenheng. Her sitter historien bokstavelig talt i veggene! Mellom tømmeret kan du se ekte saltrester fra tiden bodene ble brukt til sildesalting. Bodene står plassert på bolverk i sjøen, og de opprinnelige kanalene mellom er rekonstruert for å gi deg et innblikk i hvordan «Nordens Venezia» en gang så ut.