Julebyen Bergen byr på stemningsfulle opplevelser i sentrum for små og store, både fastboende og tilreisende.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Kom én, kom alle – Opplev Julebyen Bergen!

I år åpner for første gang lysparken Lumagica på festningen. Parken, med over 40 installasjoner skal lyse opp vintermørket og skape julestemning. Lumagica stiller seg pent inn i rekken sammen med Pepperkakebyen og Bergen Julemarked i Julebyen Bergen-satsingen til Bergen Sentrum AS.

Hva er egentlig Julebyen Bergen? Hvor kommer det fra, og hva skal det bli?

– Julebyen Bergen har vært en tanke over lengre tid, men har tatt form som et mer konkret prosjekt de siste årene, forteller markedssjef i Bergen Sentrum AS, Thomas Ottesen. Sammen med daglig leder Steinar Kristoffersen, og prosjektleder for Bergen Julemarked Morten Dahl Sebjørnsen, fremmer trioen i Bergen Sentrum AS, Julebyen Bergen.

Kom én, kom alle – Opplev Julebyen Bergen!
Dekorativ vinterbelysning i Byparken. Foto: Robin Strand.

Lyser opp byen

Med Bergen Kommune og Visit Bergen på laget, ønsker Bergen Sentrum AS å styrke Bergen som attraksjon, også i vinterhalvåret. Dette gjøres ved å satse på, og skape aktivitet som trekker besøkende, gjerne spesielt juletiden. Pepperkakebyen var en naturlig start, og videre har den store suksessen rundt Bergen Julemarked skapt videre glede og oppmerksomhet rundt Julebyen Bergen.

– Aktivitet avler mer aktivitet, og vi ser tydelige ringvirkninger hos næringene, jo mer som foregår i byen. I tillegg til Julemarkedet, Pepperkakebyen og nå Lumagica, har Julebyen Bergen satset mye på vinterbelysning og stemning i gatene. Vi ser at når de nye dekorasjonene opp mot teateret, på Torgallmenningen og rundt Lille Lungegårdsvann kommer opp så lyser både byen og menneskene opp. Det er den type trivsel og god stemning vi ønsker å se mer av, også i vinterhalvåret, sier Thomas.

Kom én, kom alle – Opplev Julebyen Bergen!
Den verdensberømte Pepperkakebyen kan du besøke på kjøpesenteret Xhibition midt i Bergen sentrum. Pepperkabyen åpner 13. november og holder åpent til og med Nyttårsaften.

Pepperkakebyen

Pepperkakebyen som startet det hele går inn i sitt 30. år, og holdes denne gang på kjøpesenteret Xhibition. Med sine 100 000 besøkende årlig, er den verdens største kulturarrangement av sitt slag, og er jevnlig omtalt av medier verden over. Byen skapes av bidrag fra skoler, barnehager, familier og andre, og er et eneste stort samarbeidsprosjekt.

Pepperkakebyen åpnes lørdag 13. november, og det blir som alltid ordfører i Bergen og pepperkakebyborgermester Rune Bakervik, som står for den offisielle åpningen.

Kom én, kom alle – Opplev Julebyen Bergen!
Bergen Julemarked er i 2021 på Torgallmenningen og Torget. Åpningstiden er fra 12. november til 22. desember, kl 12-20 alle dager. I markedsbodene treffer du de populære utstillerne som gjør bybesøket til en minnerik opplevelse.

Bergen Julemarked

Bergen Julemarked startet først i 2017, og har siden vokst til å bli et av landets største. Markedet tar inspirasjon fra markeder lenger sør i Europa, og er et julemarked som baserer seg på høy kvalitet, tradisjon og juleglede. År etter år kan du treffe kjente og kjære utstillere i bodene, så vel som nye og spennende utstillere.

I år flytter julemarkedet til Torgallmenningen og Torget, hvor det blir en noe nedskalert versjon. Morten Dahl Sebjørnsen debuterer som prosjektleder, og tar over etter Thomas Ottesen som startet markedet. Han lover god mat og drikke fra erfarne utstillere, og garanterer julestemning.

Bergen Julemarked åpner 12. november, og holder åpent hver dag frem til 22. desember mellom 12.00 og 20.00. Gratis adgang!

Kom én, kom alle – Opplev Julebyen Bergen!
Lysparken Lumagica på Bergenhus festning er åpen fra 12. november til 19. desember kl 17-22 alle dager. Lumagica-parkene er store attraksjoner i land som Japan, Østerrike og Danmark. Dette er den første lysparken i sitt slag i Norge.

Lumagica

Lysparken LUMAGICA bygges på Bergenhus festning, og vil lyse opp i vintermørket med over 40 flotte lysinstallasjoner. Det er MK Illumination som skal produsere og bygge parken, og står ansvarlig for at alt er klart i god tid. Byggeprosessen startet allerede i oktober.

Partner i MK Illumination, Øyvind Sætre forklarer at Festningen er den perfekte scene for lysparken, som blir en magisk og spektakulær reise gjennom området, og inkluderer et spiseområde med foodtrucks fra lokale restauranter. Hver lysinstallasjon designes spesielt til LUMAGICA Bergen av MK Illumination, og blir et show i seg selv med det siste innen lys, røyk og 3D.

− Vi har tatt inspirasjon fra Bergen, og flere av installasjonene inneholder elementer av historie og kultur fra byen. Det er viktig at parkene representerer stedet den settes opp, og at den tilfører magi og lys i en ellers mørk tid, sier Øyvind, og understreker at parken ikke handler om jul, men har som mål å lyse opp og spre glede i vintermørket.

Drømmer om fremtiden

Skøytebane? 3D-mapping på fasadene i byen? Isskulpturer? Drømmene er mange, og hva som lar seg gjennomføre for Julebyen Bergen, det vil tiden vise.