Bergen Spillfestival 2022 starter 29. juli, og holder det gående med spill og gøye aktiviteter i sentrum i 10 dager før det hele avsluttes med en stor gratisfest for barn og unge på Torgallmenningen 10.-13. august.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Bergen Spillfestival 2022 er tilbake på Torgallmenningen

29. juli braker det løs, når Bergen Spillfestival nok en gang inntar byen. Det blir hele 10 dager med spillturneringer på ulike lokasjoner inne, ute og på nett, før det hele avsluttes med en stor gratisfest for barn og unge på Torgallmenningen, 10. – 13. august.

– I oppspillet til den store barnefestivalen blir det over 80 turneringer i ulike spill rundt omkring i byen, i tillegg til at Spillhuset holder åpent ekstra. Mellom annet skal det spilles NM i både sjakk, kort og quiz under festivalen, og det blir kurs og små turneringer over det hele, forteller Ole Valaker. Han er ansvarlig for festivalen, og er spent på det som skal bli den største festivalen noen gang.

– Det finnes ikke andre steder i Norge, hvor alle typer spill bringes sammen på ett brett slik vi gjør i år.

Bergen Spillfestival 2022 er tilbake på Torgallmenningen

Et livsverk

Bergen Spillfestival har vært et årlig arrangement i byen i hele 26 år, og startet først i 1997. Den gang var det grunnlegger og spillentusiast Jan Arild Breistein som drev det hele, og han holdt det i gang helt frem til 2018, når Ole overtok. Det er en stor og ærefull oppgave å overta etter Breistein, som til slutt måtte gi seg da han ble kreftsyk. Et av hans største ønsker var at livsverket skulle videreføres.

– Det er nesten en helårsjobb å planlegge, gjennomføre og holde i tøylene under festivalen slik den er nå. Vi har med et så stort utvalg og kategorier innen ulike spill, det er krevende, innrømmer Ole. Spesielt arrangementet ute på Torgallmenningen gir grunn til både gåsehud og kribling i kroppen. Det er mye logistikk som skal gå i orden.

– Ser man bilder fra tidligere år, var det alltid med Jan Arild Breistein ute på Torgallmenningen blant legoklosser og ivrige barn som gledet seg over spill og moro. Etter han gav seg er det første gang vi forsøker oss på det samme. Det er stort å skulle videreføre arven hans på en tilstrekkelig god måte.

Ingen avgifter

Arrangementet på Torgallmenningen er gratis for alle barn og unge, og Spillfestivalen strekker seg langt for å få det til. Mellom annet er det avgifter i de voksnes turneringer, salg av forfriskninger, og selvsagt god støtte fra festivalens samarbeidspartnere som gjør det mulig.

– Vi nekter å ta betalt for at barn og unge skal kunne bli med å spille, og delta i festivalen. Det har vært en viktig grunnstein i arrangementet, og noe vi står ved. Vi har heldigvis mange støttespillere som gjør det mulig, og mange bidrar også med premier til både små og store gjennom festivalen. Det er vi takknemlig for, forteller Ole.

Bergen Spillfestival 2022 er tilbake på Torgallmenningen

Noe for alle

På Torget vil det i år bli aktiviteter for barn og unge i alle aldre, og noe for voksne også. Mellom annet skal det være konkurranse i legobygging, tårnbygging, speedbuilding, Rubiks kube og mer. I tillegg blir det kurs for hele familien i sjakk, samt yatzy-turnering og andre brettspill. Festivalen har også slått seg sammen med Spillhuset i Bergen, hvor det blir utvidede åpningstider, med frispilling, gaming og ulike konkurranser gjennom hele festivalen.

– Tidligere har vi hatt en 5 år gammel finalist i yatzy-turneringen, så her er det virkelig vinnermuligheter for alle, ler Ole.

Bergen Spillfestival 2022 er tilbake på Torgallmenningen

Spillglede

Gjennom hele festivalen blir det spill og turneringer for alle nivåer. Noen spill tiltrekker seg mer avanserte og profesjonelle spillere, men for det meste er det bredde, og ikke elite som er i fokus. Takket være over 40 frivillige og engasjerte spill-entusiaster som fungerer som dommere, turneringsledere og mer, kan resten av oss kose seg med et stort utvalg spill i alle sjangere. Ole skal selv være dommer i flere av sjakk-turneringene.

– Litt moro må det bli på meg også, mellom all logistikken. For oss handler det ikke om penger, men å bruke tiden vår på noe vi brenner for, og videreføre spillgleden til andre.

Spillmiljøet i Bergen er et engasjert og aktivt miljø, hvor mellom annet Spillhuset som åpnet i vår har vært et etterlengtet og stort tilskudd – spesielt for de unge. Ideen kom til under akkurat denne Spillfestivalen.

– Det er stort for oss innad i miljøet å se og oppleve gleden som alle typer spill bringer til ulike mennesker i alle aldersgrupper. Det bringer oss sammen og skaper et samfunn som vi er stolt av, avslutter han.

Vil du være med på Bergen Spillfestival?

Les mer om de ulike turneringene, finn program og informasjon her.

Vi gleder oss til å treffe deg!