Beffen - et ikon på Vågen i Bergen.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Beffen – Bergensbåten gjennom tidene

Enhver bergenser med respekt for seg selv vil vite og kunne fortelle i lange baner om hvordan og hvorfor “Beffen” er blitt den kulturskatten den er. Gang på gang har den kjære vesle båten vært forsøkt fjernet eller solgt, men gang på gang blir oppslutningen om å beholde båten så stor at spørsmålet ikke kan nevnes på noen år igjen. Ekte bergensk pågangsmot, kaller vi det.

Siden åpningen av nye Norges Fiskerimuseum i 2015 har Beffen gått i rute mellom Vågen og museet om sommeren. Etter initiativ fra Bergen Kystkultursenter ble ruten i 2019 utvidet med anløp også i Tollbodhopen og Gamle Bergen. Sandviksruten “Den blå kulturløype” var dermed etablert i samarbeid med Norges Fiskerimuseum, Akvariet i Bergen og Gamle Bergen Museum. Ruten med de sjarmerende veteranbåtene “MF Vågen” og “BEF2”  ble meget godt mottatt av gjester fra hele verden.

I 2019 ble både “MF Vågen”, “BEF2” og den elekstriske “Beffen” båten lagt ut for salg. For å beholde de tradisjonsrike “Beffen båtene” i Bergen fikk Bergen kystkultursenter god støtte fra Bergen kommune og næringslivet til å kjøpe dem. Dermed kan bergenserne nok en gang juble, når både Sandviksruten og ruten over Vågen videreføres under Kystkultursenterets rederi.

Beffen – Bergensbåten gjennom tidene

Nå står nye utfordringer i vente for de små båtene som standhaftig vugger sin vei over vannet i Bergen. Utbruddet av covid19 gjør at det utenlandske markedet uteblir i sesongen 2020. I tillegg gjør smitteverntiltak at bare halvfulle båter kan dra fra kai. Dermed vil 2020 bli nok en utfordrende driftsesong. Likevel planlegges det å tilby Sandviksruten fra 20.juni sammen med gode samarbeidspartnere og dyktige kapteiner for å lose bergens kanskje viktigste kulturskatt trygt i havn. Ruten over Vågen, fra Bradbenken til Nykirkekaien, planlegges fra sensommeren.

Vi håper nabolaget, byens befolkning, næringsliv og turister vil støtte driften av båtrutene ved å reise med byens mest sjarmerende båter. Velkommen ombord!

Litt om båtene

 Vågen / BEF 1

“Vågen” er den eldste eksisterende BEF-båten av de mange som har trafikkert ruten på tvers av Vågen siden oppstarten for 125 år siden. BEF 1 seilte i perioden 1945 – 1977, og er den ellevte båten av denne typen som har trafikkert strekningen. BEF 2 er den tolvte. Etter at BEF 1 ble tatt ut av drift, havnet den i privat eie, og etter en skiftende tilværelse endte den nesten opp som vrak, før den ble restaurert, berget og satt inn i ruten Fisketorget – Tollbodkaien (Akvariet) i 1998 av Vågen Færgeselskap AS. I 2001 endret den navn til MF Vågen.

BEF 2 og BEFFEN

BEF 2 ble bygget i 1977 for å overta for den da slitne BEF 1 i tverrforbindelsen over Vågen. Den seilte i ruten til våren 2015, da den etter meningen skulle legges i opplag. Kystkultursenteret fikk til en avtale med rederiet om å seile sommerruten til Sandviken, og BEFFEN ble bygget og satt i drift for å erstatte BEF 2. I praksis har den elektriske båten vært mye ute av drift av ulike grunner. Den har i perioder seilt i Sandviken-ruten, og ellers i den tradisjonelle ruten på tvers av Vågen. BEFFEN er bygget i stål og er batteridrevet, og passer godt inn i en fossilfri fremtid for båttransport.

Beffen – Bergensbåten gjennom tidene

Praktisk informasjon

Vi takker Aina Matre hos Norges Fiskerimuseum og Sandviksboder Kystkultursenter for hjelp med informasjon og bilder til saken.