Mønster på tapet, puff, pute eller et teppe får liv i rommet. Foto: IFI/InHouse
Interiør

Tre interiørtrender for 2024

Gjenbruk, sterke farger og lek med mønster er interiørtrender som skal gjøre det hjemmekoselig i 2024. Peach Fuzz er årets farge. Mer farger, natur og bestemorstil trender.

Nå har de fleste ryddet ut det meste av desemberpynten, og innen trettende dag jul er de aller, aller fleste klare for forandring i hjemmet. Som alltid på nyåret, kommer trendvarslene for farger og interiør.

Amerikanske Pantone Color Institute har Peach Fuzz som årets farge, et sted mellom oransje og rosa. Norske Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI) mener også at vi vil se en økende tilbakekomst av farger, samt at natur og det de kaller bestemorstilen vil prege oss.

Natur og bærekraft

Julepynten hadde en sterk overvekt av natur i fjor, og den samme trenden fortsetter på interiøret. Vi ønsker å ha naturen med oss også innendørs. Fargemessig går det i denne trenden i jordfarger, og særlig brunt og varme rødtoner, et snev av dyp fiken- eller rødkålaktig lilla, samt kremnyanser. IFI mener at trenden kommer ikke bare som et resultat av pandemi og uroligheter, da vi ofte trekker ut i naturen når vi har behov for rekreasjon. Det er også en direkte effekt av miljøfokuset vi nå har –og må ha. Bærekraft står sterkt.

Slik får du stilen

  • Vil du ha et ekstra lunt rom, kan også vegg-vegg-tepper i ull brukes som tapet.
  • En annen variant er å ta et fint naturfoto du har, og få det laget som fototapet.
  • Gardiner gjør også et rom nytt kjapt. Sjekk utvalget for florlette gardiner hos for eksempel Kid i 3. etasje på Xhibition.
Tre interiørtrender for 2024
Enten du liker trær eller palmer, kan det virke beroligende å ta inn naturen. (Foto: IFI/Storeys)

Bli blid

Hvitt, grått, beige og beige er trygge og kjente farger. Trend-spåkulen mener at de nå får konkurranse. Det går mot fargesterke kulører og festlige detaljer. Se etter gull, rosa, gusjegult og aksentfarger som skarp blå og lilla, skinnende detaljer og lekenhet. Og for å bli ekstra glad, bruk materialene på nye måter og ha interiør du smiler av.

Slik får du stilen

  • Hvorfor ikke ha andre farger enn hvitt – eller tapet (!).
  • Ha sølv og gull, aksentfarger med mye kulør på for eksempel ett møbel.
  • Velg en morsom lampe eller et bilde. Bli inspirert hos Illums Bolighus i Strandgaten 20. Eller gå til Foto-Jørgen rett ved i Strandgaten 12, og få et foto du selv har tatt på lerret.

Slapp av med «bestemorstilen»

Nostalgi skal gi en følelse av ro, trygghet, harmoni og ikke minst: hjemmekos. Tekstilene, møblene og tapetene skal gjerne være myke og innbydende. Bestemorstilen skal gi rom for å senke skuldrene, nyte en kopp te og finne ro og glede i de enkle tingene.

Slik får du stilen

  • Gå for håndarbeid, arvede gjenstander og gjenbruk. Lag noe selv! Hjelp og materialer får du hos Bergen Broderiservice i Nikolaikirkeallmenningen 1F og hos Husfliden i Vågsallmenningen 3.
  • Pastellfarger i rosa og blått, blomstrete mønstre, ruter, striper og ulike mønstre sammen, gir en god ro og uhøytidelig atmosfære. Soverommet kan være et fint sted å prøve ut nye mønstre på. DUXIANA holder til i enden av gågaten mot Nordnes, og har foruten senger og sengetøy. De hjelper deg gjerne på vei.

Da er det bare å tenke ut hva som kan passe hos deg. Den perfekte minimalismen der alt er stylet ned til minste detalj, og som er helt likt enten det er hos naboen eller i en katalog, vil nemlig i 2024 måtte vike for en mer uvøren og avslappet stil.