OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Transport

Kjempen under byen

Fra Strandkaien til Nøstet. Fra Torgallmenningen til Klosteret. Når du beveger deg i sentrum, tenker du over parkeringshuset under bakken?

Byggingen av KlosterGarasjen startet for snart 20 år siden, da 100 000 m3 ble sprengt ut av fjellet under Klosteret og det ambisiøse prosjektet til rundt 170 millioner sto ferdig sommeren 2005. I dag eies parkeringshuset av Bergen kommune og driftes av Bergen Parkering AS.

– Her kjører man rett inn i fjellet før bykjernen og kommer opp igjen midt i smørøyet, forteller daglig leder Trond Birkeland. KlosterGarasjen er en fantastisk god løsning for byen, vi skulle gjerne sett flere.

En snarvei under byen

Tilgjengelighet, fremkommelighet og atmosfære er noe av de som skiller KlosterGarasjen ut fra mengden. Utgangen ved Muren gir deg Strandkaien og Gågaten. Fra Klosteret kan du lett gå mot Nordnes og Nøstet. Inngangen i Markeveien fører deg direkte til Torgallmenningen og sentrumskjernen. I tillegg kan du bruke inn- og utkjøringen til fots med kort vei til Nøstet og Jekteviken. Parkeringshuset er derfor midt i hjertet av byen, et absolutt must for realisering av prosjektet i sin tid.

Kjør til sentrum, ikke gjennom sentrum

Det da splitter nye p-huset skulle avlaste biltrafikken i sentrumsgatene og hindre at biler skulle kjøre i kolonne gjennom de trange gatene i sentrum. Per i dag er både KlosterGarasjen og ByGarasjen tilgjengelige fra alle innfartsårene til sentrum, uten å måtte kjøre gjennom selve byen. En klar vinn-vinn for alle ifølge Birkeland:

– Beliggenheten gir en effektiv innkvartering av biler i sentrum, samtidig som det sparer bykjernen for støy, støv og beslag av verdifulle arealer.

Kjempen under byen

Skjulte skatter

KlosterGarasjen har alltid vært et parkeringshus utenom det vanlige. Tar du utfordringen med å gå opp alle trappene fra plan A til Klosteret, har du klatret tilsvarende hele Bergen rådhus. Parkeringshuset er også kjent for kunstinstallasjonene sine. Det nyeste prosjektet av gateartisten Slava Nemes, består av flere verk som pryder trappehusene i p-huset, hvor hjerte og helse er et gjennomgående tema. Installasjonen skal også fungere som en oppfordring til å bruke trappene – så får du en kunstutstilling på turen. I løpet av høsten arrangeres det trappeløp i KlosterGarasjen i samarbeid med Bergen kommune og Bedriftsidretten. Birkeland forteller hvorfor det er så viktig:

– KlosterGarasjen skal være noe mer enn et vanlig parkeringshus. Anlegget er spesielt i utgangspunktet og med positive innslag som bidrar til både hjerte- og hjerneaktivitet ønsker vi å gi noe tilbake til byen.