Bli med på å sortere matavfall. - Da har vi løst et problem, redusert utslipp og laget en ressurs. Det håper vi er mer enn god nok motivasjon for gjestene til å sortere matavfallet rett, sier Rebekka Louise Knotten i Wastech.
Tjenester

Restemat fra julemarkedet får nytt liv

Bergen julemarked sorterer matavfall for første gang. Det gjenvinnes, og til neste år kan du kjøpe resultatet!

Det vil være masse god mat å kose seg med fra 1. til 22. desember når Bergen Julemarked går av stabelen på Festplassen. Nytt av året, er at matavfallet fra besøkende skal sorteres og gjenvinnes. Dette er også én av grunnene til at markedet nylig ble Miljøgodkjent arrangement.

Bidra til noe positivt

Men markedet trenger hjelp fra alle besøkende. Det går gjerne lekende lett, da vi allerede gjør dette hjemme.

– Eller er vi egentlig gode til dette, forretningsutvikler Rebekka Louise Knotten i Wastech?

– Min erfaring er at folk er flinke, men vi kan helt klart bli bedre. Fremdeles kastes for mye mat i restavfallet. Faktisk så mye at matsvinn står for 24 prosent av klimagassutslipp globalt. Derfor er vi glade for å bidra til at matavfallet på julemarkedet gjenvinnes.

Fem miljøstasjoner

Det lokale oppstartsfirmaet Wastech har nemlig laget en teknologi der de omdanner matavfall til næringsrik jord og gjødsel på en ny og innovativ måte.

– Organisk avfall er fantastiske ressurser som fortjener å bli gjenbrukt. Ved å gjenvinne matavfallet, løser vi et gedigent problem. Med vår metode bruker vi faktisk ett problem til å løse andre problemer. Basert på eksisterende løsninger, ispedd en god dose kreativitet og blandet godt med hardt arbeid har vi utviklet en pakkeløsning som er både skalerbar og dupliserbar. Vårt første prosessanlegg er etablert i Øygarden, og dit fraktes avfallet, forteller Knotten.

Men først må det sorteres, og alle besøkende på markedet må gjøre sitt. Du vil finne fem miljøstasjoner på julemarkedet, som er plassert ut av Ragn-Sells.

– Det vil være tydelige sorteringsguider ved stasjonene, som vil ha Wastech-logo. Vi vil også være til stede på markedet, så ser du en jakke med vårt navn er det bare å ta kontakt om du lurer på noe.

Bergen Julemarked går foran

Bergen Julemarked er veldig fornøyd med å ha fått på plass en løsning som gjør at gjestene kan ta del i gjenvinningen. Faktisk ble det lovpålagt for store arrangement fra 1. jan 2023 å ha på plass en sorteringsordning.

– Jeg vil påstå at flesteparten i næringslivet fremdeles ikke har fått med seg dette. Ofte folk blir overrasket når en nevner det. Derfor fint at julemarkedet kan gå foran, og vise at dette må også næringslivet komme i gang med. I løpet av neste år blir det sikkert kontroller på dette, sier Rebekka Louise Knotten.

Wastech har et stort håp om at dette skal bli en suksess.

– Frem til nå har det nok vært mange festivaler som ikke orker å ta jobben med å lære opp publikum. Men det skal være mulig å oppnå høy nok sorteringsgrad av matavfall på større arrangement, så lenge det er tilrettelagt for det.

Også Ragn-Sells er glad for å bli invitert med på samarbeidet.

– Vi er stolte av å kunne bidra med avfallshåndteringen på julemarkedet i år. Gode løsninger og veiledning til besøkende er avgjørende for god sortering. Det er spennende at vi i år samarbeider med Wastech om matavfallet. Vi er alltid åpne for nye løsninger til ombruk av råvarer, sier Ellen Seim, som er salgsrådgiver miljø og gjenvinning hos Ragn-Sells.

Restemat fra julemarkedet får nytt liv

Tre grunner til å sortere

Nå gjenstår det å se hvor mye avfall det blir. Planen er at miljøstasjonene skal tømmes to ganger i uka.

– Det blir spennende å se! Vi har jo ikke gjort dette før. Så får vi se om vi må hente oftere eller sjeldnere enn planlagt. På sikt er målet å få det automatisert og strømlinjeformet, slik at vi kan sikre både statistikk og hygiene optimalt, sier Rebekka Louise Knotten.

Avfallet plasseres på en felles oppsamlingsplass, hvor det hentes med elektrisk varebil og kjøres rett til prosessanlegget i Øygarden. Der kvernes det, før det fermenteres. Og resultatet? Gjødsel! Både til bønder og private. Resultatet kan du faktisk se og kjøpe på neste års julemarked.

– Vi utvikler nå en produktserie som heter DYRKE. Så til neste år har vi en bod der du kan kjøpe dyrkeposer med frø i og gjødsel fra årets matavfall. Da har vi løst et problem, redusert utslipp og laget en ressurs. Det håper vi er mer enn god nok motivasjon for gjestene til å sortere matavfallet rett, avslutter Knotten.