Toppturer er fremdeles populært. Noen er mest opptatt av å komme seg opp for å få kjørt ned, andre vil gå mer på tur. Det viktige her er først og fremst å plukke ut rett bindinger og støvler.
Tjenester

Med erfaren skihjelp går det som smurt

Velg rett ski til rett bruk, og få optimal glede av snøen. Skiekspert Jørgen Hansen hos Platou gir deg gode råd.

Vintermånedene kommer som vanlig, men snøen er mer uforutsigbar. Da gjelder det å ha utstyret klart når snøfnuggene daler ned. Det er lett å miste oversikten når en skal finne den riktige kombinasjonen av ski, bindinger, støvler, feller, bekledning og sekk – men med erfaren hjelp går det som smurt. Ta turen til Bergen sentrum. Der finner du et stort utvalg av sportsbutikker som veileder deg på vei, enten du skal på is eller snø.

Her kommer noen smarte skiråd fra butikksjef Jørgen Hansen hos Platou

Vekt er viktig

Før du kommer til butikken, må du vite sånn noenlunde hva du veier og hvor høy du er.

– Dette er viktig, da vi plukker ut ski til deg som er rett med tanke på vekt og høyde. Dette gjelder uansett om du skal gå på tur eller trene, sier Hansen.

Hvis du skal ha en treningsski, vil den for eksempel bli plukket på et annet spenn enn en turski. Går du i en butikk, vil du få gode råd rundt dette. Det vil bety mye for skiopplevelsen.

– Du ønsker ikke å gå på en ski som glipper, det er bare utfordrende og irriterende for de fleste.

Langrennski i spor

Det er mange langrennski-merker å velge blant. Det som er mer viktig, er å avklare hva du skal bruke skiene til.

– Skal du gå i spor eller utenfor spor? Er det i spor, og det er for turens del vil du ha myke ski. De fleste velger da felleski. Å slippe og smøre, gjør det enklere for de fleste å komme seg ut i løypen.

Men det finnes valg også her. Det finnes bindinger du kan justere, slik at du kan velge om du vil ha god gli eller godt feste.

– Da setter vi på en MOVE-binding, forklarer Hansen.

Rottefella MOVE™ gjør det mulig å flytte bindingene på en rask og enkel måte uten å ta av deg skiene eller bruke noen form for verktøy. Godt feste i oppoverbakkene og god glid nedover sikrer et stabilt humør på turen.

Med erfaren skihjelp går det som smurt
Det er mange langrennski-merker å velge blant. Det som er mer viktig, er å avklare hva du skal bruke skiene til. Skal du gå i eller utenfor spor?

Fjellski utenfor spor

Vil du gå utenfor spor, er du over på den tradisjonelle fjellskien.

– Der er det ulike bredder og spenn i skiene som avgjør. Da hører vi med deg om du går mye på flatt terreng, eller om det er høye topper som gjelder. Går du lange distanser, vil du ha smale ski og mer spenn. Når det er sagt, kommer alle nye fjellski med fellefeste. Så du kan feste en kort fell som gjør oppturen mer behagelig.

Her har det nylig vært en liten revolusjon.

– Rottefella har nettopp kommet med en ny binding. Det er første gang siden 1980-tallet det skjer noe på den fronten. Xplore er lett å gå med, lett å svinge med. Så du får det beste fra begge verdener, sier Hansen.

Topptur-ski

Er det toppturer som gjelder, er rådet å ha et bevisst valg på hva en ønsker.

– Noen er mest opptatt av å komme seg opp for å få kjørt ned, andre vil gå mer på tur. Vi selger fremdeles like mye til hvert formål. Det viktige her er først og fremst å plukke ut rett bindinger og støvler. Vi har et godt rykte på oss for vår bootfitting. En god støvel er nøkkelen til en hyggelig tur.

Skal du på topptur, vil det automatisk være en del annet utstyr som følger med som en ofte ikke har hjemme som standardutstyr.

– Alle som går mye på topptur, må ha hjelm samt skredutstyr med spade og stang. Dette er også noe vi kan hjelpe med, sier Jørgen Hansen.

Tester ekstremt mange ski

Alle på Platou vet nemlig veldig godt hva de snakker om.

– Hver vår bruker vi ekstremt mye tid på å teste mange ski. Så kjøper vi inn de vi mener er best i de ulike kategoriene. Alt er altså testet av oss som jobber her, og dermed kan vi også rådgi våre kunder optimalt.

Selv trives Jørgen Hansen både bortover og oppover.

– Jeg trives godt på topptur, men med 11 år som langrennstrener blir det også mye langrenn!

Bergen sentrum har mange sportsbutikker som medlemmer. På vår nettside finner du lett frem til disse.

Hold deg oppdatert på eksklusive kupongtilbud og fordeler i byVENN-appen! Last den ned fra App Store eller Google Play. Meld deg på nyhetsbrevet i profilen din, så er du først med det siste.