Den nye Holzweiler-butikken i Strandgaten er designet av Snøhetta, og er designkjedens første butikk utenfor hovedstaden.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mote

Tilbake til røttene – Holzweiler i Bergen

Denne våren åpnet Holzweiler endelig sin lokasjon i Strandgaten. Den første av kjedens butikker utenfor hovedstaden. Hvordan har det vært, og hva venter den norske designerkjeden fremover? Det gjenstår å se, men foreløpig handler alt om å bli kjent med kundene, fremme butikken som den destinasjonen den er, og ikke minst: skape interesse rundt Holzweiler navnet, forteller butikksjef for Holzweiler i Strandgaten, Eddie Rasmussen.

– Vi har fått mye fin respons, og mange er overrasket over det store sortimentet vi har i butikken, forteller Eddie. Tidligere har merket vært en del av flere andre kjeder i byen, men har altså aldri hatt sin egen lokasjon i Bergen. Derfor har en stor del av jobben handlet om å vise frem og markedsføre det utvidede utvalget som kommer med en slik butikk.

Tilbake til røttene – Holzweiler i Bergen

Store designelementer

Inne i butikken handler det om former og fasonger fra første øyeblikk. Vi blir møtt av en stor skulptur skapt av Ali Gallefoss, som har designet flere av lokalets mange blikkfang. Disse er nesten like iøynefallende som klærne selv, men sammen skaper det et minnerikt og morsomt lokale som skiller seg fra det vi kjenner som den tradisjonelle butikkstilen.

– Mange kommenterer at lokalet er nesten er mer spennende enn klærne, og vi har mange som kikker innom for å se på skulpturene og oppleve butikken – vel så mye som for å handle. Men ofte oppdager de gjerne klær de liker også og tar med seg hjem noe av sortimentet, smiler Eddie. Han forteller at design aspektet i lokalet har utvidet og bragt inn en større kundegruppe enn de som kjente til Holzweiler fra før.

Tilbake til røttene – Holzweiler i Bergen

Å sette sammen det gamle med det nye

Butikken i Strandgaten er på ingen måte overfylt av klær eller rekke på rekke med det samme plagget. Midt i lokalet, designet av Snøhetta, står et plassbygget klesstativ, som viser frem plaggene i all sin prakt. Det er ikke mer enn en versjon av hvert design, og det ryddige oppsettet sikrer at plaggene blir både innbydende og det er lettere å orientere seg raskt.

Den store vindusfasaden i hjørnelokalet tar inn alt sommerlyset, og det er mange meter under taket. Alt fremhever det mørke gulvet, som er helt originalt fra byggets tidlige dager. Alle bitene er forsiktig plukket opp og lagt på nytt, slik at – nesten – hele den store butikken kunne dekkes. Eddie forteller med et blunk at det store teppet ved inngangen egentlig skulle være litt mindre i planleggingsfasen.

Tilbake til røttene – Holzweiler i Bergen

Her passer vi godt inn

Holzweiler passer godt inn sammen med de andre gigantene i Strandgaten, og kundebasen komplementerer resten av butikkene. Eddie tror ikke noe annet sted ville passet butikken på samme måten.

– Strandgaten er på vei opp, og jo mer som blir tatt tak i, pusset opp og gjort i gaten, jo mer attraktiv blir den – som vi alle tjener på. Det er verdt et besøk gjennom hele gaten, og se på livet som bygges i sentrum.

En fantastisk sommer

Holzweiler i Strandgaten er altså den første butikken til merket utenfor Oslo, og det var naturlig å åpne her. Det mange ikke vet er at den norske designkjeden, skapt av søskenparet Andreas og Susanne Holzweiler, har aner i vestlandshovedstaden fra mange år tilbake. Mor til søskenparet er nemlig født i Bergen. Mange som kommer innom forbinder butikken og navnet med Tyskland – som jo også er vanlig i mange slekter tilbake til hanseatenes tid. Men å åpne butikken i Bergen er altså å komme litt hjem.

– Det er klart at Oslo og Bergen er forskjellige, Bergen er mer koselig, kompakt og alt er sentrert på ett sted. I Oslo har vi flere butikker som alle har sin identitet og hører til sin bydel. Her sjonglerer vi både lokale sentrumsboere og de som kommer mer langveis fra. Det er en helt annen opplevelse, men en vi føler vi får godt til, sier Eddie. Han synes det er hyggelig å etter hvert bli kjent med tilbakevendende kunder, og kan hilse med fornavn på flere av sine kunder etter snart ett år i butikken.

– Bergenserne er en helt egen type, og vi gleder oss spesielt til sommeren i byen. Det er ingen som tar finværet for gitt her, livet nytes på en annen måte og humøret løftes. Vi merker det i butikken, og vi ser frem til å nyte det sammen med bergenserne, avslutter han.