25. mars åpner daglig leder Emelie Mastadøy Berglund og teamet hennes Synsam Megastore Torgallmenningen, som blir Norges største optiker-butikk.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mote

Emelie og Synsam-butikken hennes blir landets største

Synsam Kløverhusets daglig leder Emelie Mastadøy Berglund tar med seg både butikken og alle sine nåværende ansatte – pluss noen nye ansikter – til en helt ny mega-butikk på Torgallmenningen. 25. mars åpner nemlig Norges største optiker-butikk i Bergen.

– Det er stort… Eller, det blir stort. Svært faktisk, ler Emelie. Sammen med sin trofaste gjeng fra Synsam Kløverhuset skal hun overta Onlys gamle lokaler på Torgallmenningen. Med nytt lokale går Emelie og Synsam fra 150m²  til 650m². En liten oppgradering altså.

Et stort hopp

For Synsam-gjengen er det spennende og litt nervepirrende å ikke bare skulle drive Synsams nyeste og største butikk, men til og med hele landets største optiker. Og frem til overtakelse av nye lokaler om gode 14 dager fylles de gamle lokalene opp med varer som skal fylle den nye megabutikken – hele 4000 briller. Det blir trangt om plassen med andre ord. Den nye butikken skal også ha inn en hel del nye merker, og får med det et langt større prisspenn.

– Vi får inn nye merkevarer som vi aldri har hatt plass til tidligere. Det blir en hel etasje dedikert til sport og solbriller, samt nytt møterom og fire synsprøverom, pluss et eget rom til behandling av tørre øyne. Så kommer alt annet i tillegg, og vi skal fortsatt ha god plass, forteller Emelie og høres litt ut som hun ikke helt tror på det selv enda.

Emelie og Synsam-butikken hennes blir landets største
Ai x EoE Regrind, modell S6. Ai x EoE Regrind er laget av resirkulerte brillerammer. Synsam tar imot gamle briller og solbriller, og sender de til EoE i Sverige/Lappland for å lage nye brillekolleksjoner av dem.

Nytt og spennende

De nye lokalene går over to etasjer, og kommer til å bugne av produkter, men har også plass til flere undersøkelsesrom, spesialutstyr og krever ikke minst langt flere ansatte.

– Vi kommer til å kunne prøve og teste mye utstyr som er helt nytt for både oss og kundene. Mellom annet er vi veldig spent på et tørt-øye behandlingsrom hvor vi kan behandle kunder som sliter med tørre øyne og følgene av dette. Her vil vi ha mye spennende utstyr som skal hjelpe med behandlingen, sier Emelie, og forklarer at tørre øyne gjerne kommer av dårlig tårekvalitet, som mellom annet en IPL-laser skal kunne hjelpe med. Hun gleder seg til å ha plass til mer høykvalitets utstyr til å håndtere flere problemer.

– Vi får også inn en ny OCT-maskin, som kan oppdage en rekke øyesykdommer før eventuelle symptomer gjør seg gjeldende. I tillegg har vi ansatt tre nye optikere, der vi tidligere bare hadde èn. Det er vanskelig å få tak i optikere, og etterspørselen er stor, forteller hun. Men da etterlysningen gikk ut endte Emelie opp med et luksusproblem istedenfor: Hun fikk langt flere søkere enn hun kunne ansette.

– Nå har vi blant annet ansatt en optiker med master, som også snakker fem forskjellige språk. I tillegg til to andre. Og min egen optiker de siste fire årene, Helene Mathiesen, kommer til å ha ansvar for alle optikerne – det blir spennende å se teamet hennes utvikle seg og jobbe.

Jobbmiljøet må prioriteres

Emelie brenner for å kunne utvide og bedre det lokale miljøet innenfor optiker-jobben, og synes det har vært fantastisk å kunne tilby såpass mange 100%-stillinger i sentrum.

– Alle våre ansatte jobber og bor i Sentrum, jeg er den som bor lengst borte fra jobben, ler hun. Emelie understreker at det er viktig for dem alle – både som ansatte men også som privatpersoner – at det er liv i, og mulig å kunne leve av sentrum.

– For meg er det og har vært en stor prioritering å bygge opp det fine optikermiljøet som eksisterer i Bergen. At vi fikk flere søkere enn vi kunne ta imot var fantastisk, og jeg tror alle vi endte på kommer til å passe godt inn i teamet vårt, sier hun. For henne har den viktigste delen av jobben som daglig leder vært å bygge et godt lag som kan samarbeide og trives sammen på jobb. Det har vært en suksess med det mindre personalet hos Synsam Kløverhuset, og skal fortsette å være en prioritering nå som de ansatte dobles.

– Vi har jobbet hardt for at arbeidsmiljøet hos oss er slik det er, og jeg har sett etter flere som kan spille på lag med oss nå som vi bygger butikken videre. Jeg har ansatt de som jeg opplever at har glimt i øyet og kan lage liv og røre, samtidig som jobben gjøres. Det er viktig å ha en balanse, og det tror jeg at vi har klart fint, smiler Emelie.

Dette er det fjerde teamet som Emelie selv bygger opp fra bunnen, og erfaringen gjør at hun føler seg mer selvsikker i prosessen. Men pandemi og andre utfordringer gjør seg likevel gjeldende.

– Det krever sin kvinne i disse dager, smiler hun. Men med fokus på sine ansatte og utviklingen tror Emelie at hun vil slå gull, og understreker at med trygghet og tillit i bunn så kan man skape fantastiske resultater uavhengig av forholdene.

Emelie og Synsam-butikken hennes blir landets største
Fellepini Sea 2 See, modell Adriatic. Fellepini Sea2See er en brillekolleksjon av resirkulert havplast, og er et samarbeid mellom Fellepini og den spanske organisasjonen Sea2See.

Tror på kundeservice og gode tilbud

Uten den store suksessen og de tilbakevendende kundene hadde ikke Emelie og butikken hatt mulighet til å utvide på denne måten. Hun er takknemlig for støtten og tilliten fra Synsam, men kanskje mest for sine egne kunder.

– Vi er innovative og jobber alltid for kundene. Brilleabonnementet er et fint eksempel på dette. Et brilleabonnement er kort forklart 3 produkter fra hele sortimentet, der alt er inkludert i en fast månedlig kostnad. Her er synstest inkludert i abonnementet i tillegg til fantastiske glassgarantier og forsikring. En kombinerer lesebrille, progressive briller, solbriller, sportsbriller, databriller, linser, you name it! Dette er en løsning som vi alle sammen elsker å jobbe med, og vi får et veldig nært forhold til kundene våre som velger denne løsningen.

Livet er en balansegang

Emelie Mastadøy Berglund er selv småbarnsmor til to jenter på 6 og 2 år, og ler godt når hun får spørsmål om hvordan hun får tiden til å strekke til, når hun står som hovedansvarlig for både gammel butikk, ny butikk og alt som skal skje og gjøres både på jobben og hjemme.

– Tiden strekker aldri til, humrer hun. Men mannen min og jeg har en fin ordning oss i mellom hvor vi gir hverandre tid til å fokusere på jobben. Han er i en lignende stilling som min, så vi har stor forståelse for hverandres prioriteringer, og tar det litt på skift. Nå er det min tur, og han vet at spesielt de neste ukene og månedene må han ta i et ekstra tak hjemme slik at jeg får i gang butikken og alle utfordringene som kommer med det. Det blir hans tur igjen før vi vet ordet av det, og slik fortsetter det. Så går ting rundt, selv om tiden ikke alltid strekker til som man skulle ønske, avslutter hun.

Emelie og Synsam-butikken hennes blir landets største
Ai x EoE Regrind, modell S7

Nye miljøvennlige solbriller til sommeren?

Ai x EoE Regrind er laget av resirkulerte brillerammer. Synsam tar imot gamle briller og solbriller, og sender de til EoE i Sverige/Lappland for å lage nye brillekolleksjoner av dem.

Fellepini Sea2See er en brillekolleksjon av resirkulert havplast, og er et samarbeid mellom Fellepini og den spanske organisasjonen Sea2See. Både solbriller og innfatninger laget av 100% resirkulert havplast. Med hjelp av lokale fiskere samles det inn og produseres nye brillerammer av plasten som flyter fritt i havet. Brillene er både stilige, miljøvennlige og superbehagelige å ha på seg!