Hver desember siden tidlig på 1950-tallet har Nissemor og Nissefar tatt turen ned fra Byfjellene der de bor resten av året, og flyttet inn i utstillingsvinduet på Sundt.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mote

Ren juleglede med Nissemor og Nissefar

Det er like før jul, og i vinduet hos Sundt har de store røde gardinene endelig kommet på plass. Bak dem står Nissemor og Nissefar og venter spent på alle store og små som kommer for å vinke og danse med dem gjennom vinduet. I år som i fjor er det ekstra spesielt å kunne spre litt ekstra god juleglede på en trygg måte.

Neste år er det hele 70 år siden de elskede nissene dukket opp i vinduet hos Sundt for å danse julen inn. Hver desember tar Nissemor og Nissefar turen ned fra Byfjellene der de bor resten av året, og flytter inn i utstillingsvinduet på Sundt-senteret. De siste årene har de til og med fått egen Facebook-side, Sundtnissene, hvor de legger ut når det nærmer seg, forteller om turen ned, og ikke minst legger ut tidspunkt for dans og sang med barna.

Ren juleglede med Nissemor og Nissefar
Nissemor og Nissefar reiser hvert år ned fra Byfjellene for å gi nostalgiske førjuleopplevelser til barn i alle aldre i utstillingsvinduene til Sundt. I 2022 har Sundtnissene 70-årsjubileum!

Lang historie

I 1952 startet det hele, den gang med bare Nissefar. Da var hodet hans så stort at barna ble skremt, og det sies at innen 1954 kom Nissemor inn, og hodene var krympet til en noe mer normal nissestørrelse. Barna koste seg hvertfall. Mange av dem er besteforeldrene til barna som står utenfor vinduet i dag.

– Vi ser at barn i alle aldre koser seg utenfor vinduet når vi danser, sier Nissefar (Lisa Hole Nielsen). Tenåringer sakker farten forbi, og smiler litt flaut. Og Nissefar og Nissemor (Hanne Kristin Hole) må le når til og med voksne gliser fra øre til øre, og synger med.

– Det aller gøyeste er når publikum blir med å danse, og vrikker på rumpen sammen med meg, utbryter Nissefar med en god latter. Dansen til Nissene er enkel å lære, og noen barn kan til og med trinnene fra før.

Julenostalgi

Når gardinene åpnes står det forventningsfulle barn og voksne å venter utenfor. Etter hvert som det halvtimes-lange showet fortsetter trekkes flere og flere mot vinduet, og minnene og julenostalgien strømmer til. For mange er dette en essensiell del av førjulstiden, og julen er ikke komplett før Sundt-nissene danser.

Ren juleglede med Nissemor og Nissefar
Å se Nissemor og Nissefar opptre i utstillingsvinduene på Sundt må være en av julens tryggeste og mest nostalgiske juleopplevelser

En spesiell tid

– Det er veldig spesielt for oss å få være en så stor del av julen for bergenserne. Å gi julestemning og glede på denne måten er veldig stort, og viktig. Vi hører om folk som kommer hjem til jul ekstra tidlig, slik at de kan få med seg den siste forestillingen før julaften, forteller Nissefar.

Nissemor er enig.

– Spesielt i disse tider, så føles det godt å kunne gjøre noe helt trygt og fint for de som handler i sentrum. Vi gjør det samme som vi alltid gjør, men når så mye må avlyses eller ikke kan gjøres som vanlig, er det ekstra viktig for oss å være her.

Men selv etter mange år i rollen er den ikke uten tyngde.

– Jeg er alltid litt redd for at noen skal bli skuffet, sier Nissefar, og humrer litt av seg selv.

– Vi har danset og lekt lenge, men likevel blir man litt nervøs for at noen skal huske det som annerledes eller ikke få det de forventer.

Rungende latter

Nissefar bekymrer seg nok helt unødig. Hver forestilling møtes med jubel og klapp, og det er vanskelig å holde smilet borte når man ser den genuine gleden i barnas øyne. Latteren runger når Nissefar rister på rumpa til musikken, og barna kaster seg med. Tenåringene fisker frem mobilen for å snappe barndomsminnene, og voksne – veldig mange voksne – gynger muntert i takt.

Målet for Nissemor og Nissefar er å se gleden og smilene til de som kommer for å se på. En ekstra bonus er det når de også får brukt kroppen og beveget seg litt. Men det er ikke tvil om at fire forestillinger om dagen, flere dager på rad fremover mot jul, kan bli slitsomt for to eldre nisser.

– Det tar på, men hver gang gardinene trekkes fra strømmer energien tilbake til oss, ler de. Nytt publikum tar med seg ny energi, og når en ser de to utenfra kunne en gjerne tro de var like unge og spreke som barna. Men den faktiske alderen vil de ikke si noe om.

– Det er en nissehemmelighet, avslutter de begge med et lurt blunk.

Sundtnissene Julen 2021

Har du fått med deg nissene hos Sundt enda? Hvis ikke kan du se dem på følgende tidspunkt frem til jul:

Fredag 17. desember kl. 12, 13, 14 og 15.
Lørdag 18. desember kl. 12, 13, 14 og 15.
Søndag 19. desember kl. 14 og 15.
Mandag 20. desember kl. 10, 11 og 12.
Tirsdag 21. desember kl. 15 og 16.
Onsdag 22. desember kl. 12 og 13.