Pharma er en unik sneakers-butikk i Olav Kyrres gate i Bergen sentrum, som fører sko du ikke finner noen andre steder.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mote

Pharma: Byens kuleste sneakers på resept

I tiden de fleste andre butikksjefer og gründere i Bergen sentrum måtte ty til tøffe tak og grave dypt etter nye kreative ideer, brukte Helge Reyes dagene til å flytte sin unike sneakers-butikk fra Gågaten til Olav Kyrres gate. Og bergensgründeren bak Pharma trives.

– Det ble jo noe mer spesielle omstendigheter enn vi så for oss når vi bestemte oss for å ta steget, innrømmer Reyes. Men han holder ved at tiden var riktig for å “gønne på”.

– Vi så at vi vokste ut av det gamle lokalet vårt, og jeg har alltid vært av typen som mener at god forretning drives litt på offensiven. Det lå mange risikoanalyser og for/mot lister bak, men til syvende og sist har beliggenhet så mye å si i Bergen, at fordelene veide tyngst. Og salget har i hvert fall ikke gått nedover, med flunkende nye lokaler ut mot Byparken og Olav Kyrres gate.

En medisinsk visjon, uten helsefordelene

Pharma-konseptet er skapt av Reyes selv og hans team, som ønsket en klar og tydelig visjon og retning når de startet. De mener at i dagens samfunn trenger butikker unike og nytenkende konsepter for å gjøre inntrykk. Butikken selv er steril og hvit, med hvite fliser og materialer som skal minne om sykehus eller apotek. Mye energi og tenking er lagt ned i dekor og detaljer. Reagensrør og gjennomsiktige blå bokser pryder veggene, og midt på gulvet står en stor spesiallaget puff, formet som en pille som kan knekkes i to på midten.

– På posene til kundene klistrer vi på resepter, og forsøker å ha et like gjennomført konsept over hele linjen. Også nettbutikken og de sosiale mediene våre følger konseptet av medisin og laboratorie-stilen, forteller Reyes. Men Pharma er på ingen måte en helsebutikk.

– Skoene vi fører og merkene er ikke ment som “helsesko” på noen måte, og vi forsøker ikke å markedsføre dem som det, understreker han. Konseptet stopper altså med produktene. Men på samme måte som man kan bli avhengig av medisiner, kan man også bli avhengig av våre sneakers, sier han lattermildt.

Pharma: Byens kuleste sneakers på resept
Pharma-konseptet er skapt av Reyes selv og hans team. Mye energi og tenking er lagt ned i dekor og detaljer.

Apotek for sneakerheads

– Vi er en spesialbutikk, og vi fører modeller av sneakers som ingen andre butikker i byen har. Noen av merkene er svært strenge på hvilke butikker som får føre noen av deres sjeldnere modeller, og vi slipper gjennom det nåløyet nettopp fordi vi er en butikk som ikke finnes andre steder, og som ikke tar inn hva som helst.

Reyes har erfaring fra sneakersbutikk i hovedstaden, og referer til seg selv som en klassisk “sneakerhead”. I oppveksten gikk sparepengene til nye joggesko, og han la selv ned tid og energi i hobbyen som er tanken og ideen bak Pharma. Han ville skape noe helt egenartet i Bergen. Nå har sneakers-apoteket holdt det gående i nærmere 3 år, og Reyes tror det bare er mer i vente.

Møter kundene på midten

– Kundene våre er investerte i oss, og setter pris på oss. De synes vi er et friskt pust i byen Før pandemien kunne vi ha lange køer av kunder som overnattet utenfor døren i påvente av nye lanseringer. Dette er unge og dedikerte “sneakerheads”, som lever og ånder for skoene vi har. Men samtidig er det viktig at vi er åpen også for hverdagskundene, som bare trenger et par gode sko til jobb og hverdag, påpeker Reyes.

– Vi er i Bergen, og det er ikke til å komme utenom at sneakers sjelden er av den mest vanntette skoen. Men det er en balansegang, at vi fører både det vi ønsker og tror kan overraske kundene, og også har noen av de tryggere og kjente modellene som mange ønsker. Vi hadde ikke overlevd på bare spesialsko – kundene skal bli vant til oss, men vi må også møte dem på halvveien, avslutter han.

Pharma anbefaler

Vi har bedt Sjefen selv, Helge Reyes om hans tre anbefalinger av sneakers fra Pharma. Det tok litt tid, og noe frem og tilbake før han satte frem tre par stilige, allsidige og ikke alt for skrikende trendy par sko.

– Noe for alle, smiler han.

Pharma: Byens kuleste sneakers på resept
Nike Air Max 90 NRG.

Nike Air Max 90 NRG

En klassiker som er redesignet fra 90-tallet. Snille farger men med kule detaljer som skiller seg fra andre hverdagssko.

1699,-

(Finnes kun hos Pharma i Bergen)

Pharma: Byens kuleste sneakers på resept
Adidas Terrex Free Hiker GTX

Adidas Terrex Free Hiker GTX

Disse supre turskoene er laget for terreng, og passer perfekt til fjellene rundt byen. Goretex gjør disse skoene vanntett, og stoffet puster godt.

2399,-

Pharma: Byens kuleste sneakers på resept
Saucony Shadow 5000 Vintage

Saucony Shadow 5000 Vintage

Nok en retro modell som er gjenskapt med stil og komfort i tankene. Skill deg ut i mengden med denne kule kombinasjonen av svart og gul.

1299,-

(Finnes kun hos Pharma i Bergen.)