Anita Høyen Haug eier og driver DAY Birger Et Mikkelsen har en urokkelig tro på Bergen sentrum og bergensernes kjærlighet til byen.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mote

Anita hos DAY satser alt

Bak disken hos DAY Birger et Mikkelsen på Kløverhuset møter du en stilig og velkledd dame i dress, kort platinablondt hår, og glitrende munnbind. Hun har i flere år drevet DAY-butikken inne i kjøpesenteret, men startet februar med nyåpning i store nye lokaler ut i Strandgaten – før hun i sommer tar sats og flytter hele sulamitten over til Xhibition og nye beitemarker.

Fra Lofoten til Bergen

Anita Høyen Haug kom til Bergen i 1994, hvor hun siden har giftet seg. I 17 år jobbet hun som ingeniør mens hun stiftet familie og gjorde vestlandshovedstaden til sitt hjem. Men i 2011 møtte Anita et veiskille. Hun hoppet av karriereveien som toppleder i store ingeniørbedrifter, og bestemte seg for å følge drømmen – og familiens røtter – til livet som butikkeier i Bergen sentrum.

– Mamma og Pappa var kremmere i Lofoten, og min bror har også gått inn i bransjen, forteller Anita. Det er i butikken, sammen med sine kjente og kjære kunder hun hører til og finner sin lidenskap. Hun var slett ingen fremmed for livet som butikkeier, og vet at det ikke er noen dans på roser. Men Anita elsker jobben sin.

 

Anita hos DAY satser alt

Ingen dans på roser

– Man driver ikke butikk for pengenes skyld, ler hun, Og er helt ærlig om livet som kremmer. Det er tidlige morgener og ofte sene kvelder, og det tar lang tid før man ser fruktene av den harde jobben – noen ganger aldri. Men for Anita handler det om følelsen når hun kommer inn i butikken om morgenen. Måten hun beskriver nøkkelen i gitteret som rulles opp, å slå på lyset, sette på musikk og nyte en kopp kaffe før dagens første kunder ankommer – det er nok til å ønske seg inn i butikksjefens verden selv.

– For meg handler det om kundene. Jeg elsker å treffe dem, å slå av en prat og kunne hjelpe dem til å finne akkurat det de er på jakt etter. Noen ganger kommer det inn folk jeg vet ikke kommer til å kjøpe noe – men en prat har jeg uansett tid og rom til. For noen er det alt som skal til for å ha en god dag. En prat og et smil, sier hun.

 

Kvitt eller dobbelt

Anita prater på både inn og utpust, og brenner for en hel mengde temaer. Hun er den typen som er smittsom i sitt engasjement og driv for livet, jobben og byen, og som gir gass uansett.

2020 var et tungt år for Anita og DAY, som for et utall andre i bransjen. Hun forteller om tall som stupte, om konkursen som hang over henne som en skygge dag og natt. Om venner og familie som innstendig ba henne stoppe nå – før det er for sent.

– Jeg kunne gitt opp, sier hun. Det kom til et punkt, der det ble kvitt eller dobbelt. Enten satser vi eller så er det kroken på døren og redde det som reddes kan av økonomi og verdighet. Men jeg kjente på at jeg kunne ikke la Koronaen ta oss. For noen har det kanskje vært en velkommen unnskyldning, at det ble for tøft. Men jeg kunne ikke bukke under for noe slikt.

 

Anita hos DAY satser alt
DAY Birger Et Mikkelsen har overtatt det store gatelokalet til Norrøna frem til sommeren, deretter flytter de inn på Xhibition.

Byen er vårt ansvar

Anita fryktet å tape alt. Penger, jobben, alle sine ansatte. Men istedenfor å la butikken gå tapt sammen men så mange andre, ble det å satse dobbelt. Hun forhandlet en ny avtale med Kløverhuset om å leie det store gatelokalet til Norrøna frem til sommeren, og så flytte seg, butikken og de ansatte til Xhibition når sommeren kommer. Hun trødde på gassen og nyter nå en stor og luftig butikk med kunder dag ut og dag inn. En økning fra 20 til 200 kunder fra en dag til neste. Nå ser Anita håpet igjen.

Siden 2011 har Anita drevet forskjellige butikker i sentrum. Hun kan aldri tenke seg å flytte seg eller butikken ut fra bykjernen, og stiller seg kritisk til utvandringen fra sentrum som man har sett de siste årene.

– Det har vært en markant endring i bybildet de siste 10 årene. Mindre kunder og man merker netthandelen, ja. Men jeg tror også det ligger mye mentalt. Man blir fortalt at nå skjer all handel i store handlesenter eller på nettet, og stiller ikke spørsmål rundt det. Det er så lett å følge strømmen og bare flyte etter de andre. Men vi har et ansvar i å holde sentrum i live. Det er vi, menneskene som må ta tak og skjerpe oss, konstaterer hun i en aldri så liten tordentale.

 

Håpet og troen på Bergen sentrum

Det siste året har mange fått en oppvekker – både kunder og bedrifter. Dersom sentrum skal bestå med sitt store mangfold av både kjeder og uavhengige må det besøkes og brukes. Anita er overbevist om at dette var det lille dyttet som skulle til for å vekke bergenserne og flere, og hun nekter å gi opp nå – når alt skal snu.

– Her ligger vi endelig, midt i Bergens egen Champs-Élysées, ler hun, og tar like gjerne en sammenligning av Bergen og Paris. Tilflytteren fra Lofoten er overbevist om at ingen andre steder i Norge kan måle seg, og beskriver byen med ord som drar frem smilet hos selv den mest hjemmekjære erkebergenser.

– Bergen er en storby med småbypreg, og den kombinerer stort og smått på en måte ingen andre i Norge gjør eller kan gjøre. Det er et mangfold her, og alt man trenger å gjøre er å løfte blikket for å se det. Se de historiske bygningene, hilse på folkene som bor her. Det minner meg om hjemme, sier hun med et noe nostalgisk smil.

Til sommeren skal DAY Birger et Mikkelsen til Xhibition, og Anita er klar for å møte nye og gamle kunder med det samme smilet og entusiasmen. Hun håper flere tar sats nå og gjør som hun gjør: satser alt på troen og tilliten til bergenserne og deres evne til å holde sentrum i live.