Fiskekongen Eirik Sundal kjent fra Strandkaien Fisk, Café Bergen og Kvamma kolonial og fetevarer åpner ny Sabi Sushi-restaurant på Jernbanetorget. I tillegg skal det tilbys

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mat og drikke

Husmannskost og Sabi Sushi på Jernbanetorget

Eirik Sundal er klar med ny restaurant og takeaway på Jernbanestasjonen. I hjørnelokalet skal det nå kombineres Sushi og husmannskost – akkurat slik vi er vant med fra Cafè Bergen og Sundal.

Lokalet på Jernbanestasjonen har stått tomt siden Ritazza stengte ned i 2020. Nå er det store planer rundt både lokalene og uteområdet, og Eirik vet å smi mens jernet er varmt. Han har sikret seg lokale i det han håper skal bli ett av byens nye aktivitetssentre.

– Jeg er svært glad i historie og historiske bygg. Derfor er det utrolig spennende å åpne restaurant på stasjonen, som er et av byens eldste og flotteste byggverk. Jeg gleder meg til å se hvordan vi kan gjøre det ekstra fint og innbydende både inne og utenfor på torget, forteller han.

Kjærligheten for historie kommer tydelig frem i Eiriks dekor, både på den nye lokasjonen, så vel som den gamle. Store bilder fra det historiske Bergen pryder veggene, og resten av dekoren følger deretter. I tillegg kan Eirik selv fortelle mye om hva bildene viser, og han deler gjerne av sin kunnskap til alle som spør.

Husmannskost og Sabi Sushi på Jernbanetorget

Treffsikker kombinasjon

Kombinasjonen av nye Sabi Sushi og Café Bergen på Jernbanestasjonen består av hurtigmat og riktig husmannskost. Dette er et sted hvor man kan nyte både middag og kaffe, så vel som raske med seg noe godt på vei til toget. Kombinasjonen passer unektelig svært godt på et sted hvor man både venter på kommende tog, og løper til neste avgang.

Nykommeren Sabi Sushi

Sabi Sushi er en nykommer til Bergen, og Eirik er stolt over å ha slått seg sammen med den voksende nasjonale kjeden. I følge ham selv er dette et helt nytt nivå av kvalitet, som vi enda ikke har sett i byen.

– Jeg ble helt blåst av banen når jeg selv fikk oppleve standarden på maten som lages hos Sabi Sushi, sier han.

– Hos Sabi Sushi handler det om menneskene, og folkene som lager maten. De skal være høyt utdannet innen faget, og det ansettes helst sertifiserte sushikokker. Mange av kokkene konkurrerer, og noen har stått høyt på pallen i VM. Det finnes også Michelin-stjerner i kjeden. Dette er virkelig høyt nivå.

Husmannskost og Sabi Sushi på Jernbanetorget

Kvalitet i råvarer

For Eirik var det ikke et vanskelig valg å ta, å knytte seg selv til Sabi Sushi. Det satses hardt på kvalitet i den ekspanderende kjeden, og det tas sikte på å åpne enda flere lokasjoner i Bergensområdet. Råvarene er av beste sort, med blant annet Aurora-laksen og Sterling Kveite som eneste alternativ i kategoriene. Aurora-laks selges nesten utelukkende til Japan for sushi, og Sabi har en egen spesiell avtale med produsentene for å få supplert sine lokasjoner.

– Ledelsen er strenge på valg av råvarer, og følger godt med. Vi bestiller kun inn beste kvalitet, og har retningslinjer på alle oppskrifter som er utviklet av de prisbelønnede kokkene i Sabi Sushi. Alt fra saus, til tilbehør, og sushien selv er utviklet i kjeden, skryter Eirik.

Husmannskost og Sabi Sushi på Jernbanetorget

Den gang da

Eirik selv har jobbet i bransjen i mange år. Han startet i ferskvaredisken hos Lerøy Mat i 1987, og siden har han vært et kjent ansikt i byen. Gamle og nye kunder både hilser og smiler på gaten, og kallenavnet Fiskekongen har vedvart i noen år. Men tiden går, og både han og byen har utviklet og endret seg siden Eirik startet Strandkaien Fisk i 1996.

– Å starte ny restaurant i dag, føles omtrent som en vanlig dag på jobben i forhold til det det var den gang, ler han.

– Den gang var jeg ung og uerfaren, og det hele var skummelt for en fersk 26-åring. Nå har jeg god erfaring og vet hva som kreves. Selv om forsinkelser treffer eller annen planleggingen slår feil, så vet jeg at det meste ordner seg til slutt.

En del av byen

Eirik er en pragmatisk sjel, og mener mange av byens næringsdrivende sutrer for mye. For ham handler det om å være tilpasningsdyktig, følge trender, og å henge med i tiden. Endringer vil det bli uansett.

– Jeg elsker byen, og å være en aktiv del av Bergen sentrum. For meg er det viktig å være med å bidra til livet i sentrum, og å gi gjestene en opplevelse hver gang de kommer innom. Det nytter ikke å syte, det er bare å slenge seg rundt og bli med, så gjør vi sentrum bedre sammen.