Julekoppene har blitt et samleobjekt. Årets Julekopp helt til høyre har Statsraad Lehmkuhl som hovedmotiv.
Mat og drikke

Pingvinene har mønstret ombord årets julekopp

10.000 julekopper er klare til deg på Bergen Julemarked. De har nå blitt et samleobjekt, og ble sist år utsolgt.

Når julemarkedet åpner 1.desember, kan du kjøpe årets kopper. Planleggingen av motiv og produksjon startet derimot for veldig lenge siden.

– Vi har som mål å være aktuelle med motivene, men det er ikke alltid like lett å se frem mot desember i starten av året. Ikke visste vi at Brann skulle ligge helt der oppe på tabellen, men vi visste at Statsraad Lehmkuhl ville spille en stor rolle i byen i år. Derfor ble hun motivet da vi måtte levere inn designet i februar, sier Heidi Aas Kvalheim, som driver Varmestuen og Drikkeboden på markedet.

Barnslig design

Statsraaden kastet nemlig loss fra Bergen i august 2021 for jordomseilingen One World Expedition, som en del av FNs havtiår. Målet er å skape oppmerksomhet og dele kunnskap om havets viktige rolle for en bærekraftig fremtid i et globalt perspektiv. Etter å ha seilt 55 000 nautiske mil og besøkt 34 havner, kom hun i april hjem igjen.

Akkurat nå ligger Statsraaden i opplag for vinteren, så du kan ikke se skipet når du er i byen. Men et annet motiv på koppen forsvinner ikke med det første.

– På koppens bakside vises Bryggen. Vi kan jo ikke spå fremtiden, så Bybanen er ikke tegnet inn her. Vi er jo uansett nøytral i en slik sak, så derfor tar vi oss ingen friheter. Vi forholder oss til ting slik de er, selv om en selvsagt kan bli fristet til å skape litt debatt, sier Heidi Aas Kvalheim og ler.

Designet er for øvrig i år laget av den lokale kunstneren Barnslig, som har holdt seg tro mot julemarkedets profil og farger. Den visuelle profilen ble til markedets åpning i 2017 laget av Geelmuyden Kiese, og videreføres altså i år – men nå med lokal strek.

Samleobjekt

– Så pingvinene er også med på Julekoppen for tredje gang?

– Selvsagt! I fjor tok de Fløibanen, og i 2019 var de beskyttet av nissens paraply. Nå har de altså mønstret ombord Statsraaden. Årets design går også igjen på vår egen julebrus, som lages av 7 Fjell bryggeri.

– Koppene har blitt veldig godt mottatt?

– Ja, de har virkelig blitt en knapphetsvare. Den aller første glemmer vi litt. Det var en gigantisk kopp med et hvitt, lite trykk med pariserhjulet som er i vår profil. De to neste derimot er vi nå tomme for. For sist år tok det av. Ikke nok med at alle 10.000 av 2022-koppen forsvant. Folk kjøpte også med seg restene av 2019-koppen.

Den observante leser vil merke at det ikke er kopper i 2020 og 2021, grunnet…ja, det orker vi ikke skrive.

Ta en kopp og la den vandre

Bergen julemarked ble i år et Miljøgodkjent arrangement. En av grunnene til det, er en helhetstanke om bærekraft rundt mat, drikke og avfall. Det har vært litt prøving og feiling rundt dette med koppene. De har sett at andre markeder i utlandet har en panteordning. Du får igjen den ene euroen du betalte for koppen når den leveres inn. Bergen julemarked forsøkte seg med det samme. Du fikk igjen 30 kroner når den ble levert inn.

– Det ble for vanskelig, da folk betalte med kort og fikk mynter igjen. Vi tømte ti-kronersrullene hos DNB. Selv om vi ikke har en panteordning, gjør vi det derimot slik at det er valgfritt om du vil kjøpe koppen eller betale 30 kroner mer for drikken i kruset. Gjør du sistnevnte, kan du ta med koppen hjem. Du kan også bruke den igjen. Det vil si at du leverer den inn, og så får du en ny med valgt drikke. Altså ikke den samme som du leverte inn, av hygieniske grunner, forklarer Heidi Aas Kvalheim.

Stolt av koppene

Det legges ned mye arbeid i design og tanker om koppene.

– Vi er stolte av koppene våre! Uten å snakke ned julemarkeder i andre land, så mener jeg at våre med sin nordiske stil er smakfulle og ikke så tacky.

Det viser seg at det får julemarkedet igjen for, da koppene også sprer seg ut av både fylket og landet.

– I Drikkeboden og Varmestuen selger vi koppene både til bergensere og turister. Det er så hyggelig å høre at folk bruker de hjemme. Størrelsen på 2 dl er da også perfekt for kakao med krem!

Hva med neste år…?

– Neste år er planen at Brann skal ta seriegull. Så i mitt hode inneholder skissen for 2024-koppen Bård Finne løftet frem av pingviner, sier Heidi med et glimt i øyet.