Hos Osman Restaurant i Kong Oscars gate kan du oppleve tradisjonelle tyrkiske retter, som har blitt rangert som et av verdens beste kjøkken.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mat og drikke

Du har aldri smakt tyrkisk mat på denne måten i Bergen!

I april åpnet Bergens eneste tyrkiske restaurant Osman dørene i et av byens kjente og kjære lokaler, Potetkjelleren. Mannen bak, Sinan Celep kan fortelle at Osman etter en lang periode med venting på riktig lokasjon, endelig har funnet sitt perfekte hulrom i byen.

– Vi har i flere år ønsket å åpne Osman, og når Potetkjelleren ble ledig visste vi umiddelbart at det var her det skulle skje, sier han. Åpningen har vært en suksess på tross av tunge tider i bransjen, og det går rundt for Osman selv i en tid med lange perioder med nedstengning og reduserte åpningstider. Nå håpes det på videre suksess utover nyåret.

Du har aldri smakt tyrkisk mat på denne måten i Bergen!
Osman holder til i Potetkjelleren-lokalet i Kong Oscars gate 1 A. Dette er et gavlhus med gammel, velmurt kjeller, som skal være den eneste bygning i strøket som stod igjen etter bybrannen 1702.

Enevelde i byen

Osman er den eneste av sitt slag, og serverer gourmetmat fra det tyrkiske kjøkken – offisielt kjent som et av verdens rikeste på smak og kulinariske opplevelser. De leverer ikke, men kan tilby take-away fra menyen, og ønsker ellers gjester velkommen enten de er kjenninger av tyrkisk mat eller helt ferske på konseptet.

– Mange tror tyrkisk mat bare handler om kebab og gatekjøkken, ler Celep. Han mener de fleste ikke kjenner til det virkelige potensialet som ligger i oppskriftene, som kommer med lang historie og kulturelle impulser. Derfor har de valgt å gi et annet inntrykk, slik at flere kan få den virkelige og autentiske opplevelsen.

– Vi får selvsagt også mange kunder som har besøkt flere steder i Tyrkia og virkelig kjenner til maten – noen ganger bedre enn vi gjør selv, og de snakker gjerne også tyrkisk. Jeg opplever at en tyrkisk restaurant har vært et savn for mange i Bergen, og vi er svært glade for å kunne tilby dette, spesielt nå da mange ikke har mulighet til å reise til Tyrkia selv. Hos oss er dere velkommen til et spesielt og spennende måltid.

Skryt og autentisk mat

Osman får skryt fra sine kunder, og mange mener at Bergen gjerne kunne hatt flere steder som dette. Atmosfæren er avslappet men koselig, og lokalene gjør mye for at Osman virkelig føles som et sted man gjerne kommer tilbake til.

– Potetkjelleren har vært vel verdt ventetiden for oss, innrømmer Celep. De har dekorert med tradisjonell tyrkisk dekor og tekstiler, men liker og beholder den rustikke norske stilen som lokalet tilbyr. Denne sammensmeltingen av kulturer i innredning passer stedet godt, og kommer også frem i maten, som er tilpasset norske ganer og våre smaksløker.

– Det var naturlig for oss å tenke på publikum og gjestene våre når menyen ble bestemt. Selv om noen kanskje kjenner godt til smakene, må vi likevel også tilby noe til de som er førstegangsbesøkende eller kresne, sier Celep. Han tror Osmans meny har noe til alle, barn og familier som de markedsfører seg mot, men også bedrifter.

– Vi anbefaler alltid biff-rettene våre, og ser på våre kokker som eksperter på perfekt, saftig biff. Men vi tilbyr også tyrkiske kebab-retter som ingen andre i byen har, og som er en mer gourmet-versjon av retten – helt ulik slik mange kjenner den. I tillegg finner du gryter, forretter, alacarte og tradisjonelle tyrkiske  retter. På denne måten kan både barna og de voksne finne noe som passer dem, og vi er svært glad for å kunne tilby dette, forteller Celep.

– Lokalet er delt opp i flere deler, slik at vi kan tilby mer private og rolige avdelinger dersom dette er ønskelig. Vi kan også ordne private rom til arrangementer som julebord og møter, så det er bare å ta kontakt dersom vi skal arrangere noe, smiler han.

Du har aldri smakt tyrkisk mat på denne måten i Bergen!
Kombinasjonen av tyrkisk dekor og tekstiler sammen med den rustikke norske stilen gir en helt spesiell atmosfære i restauranten.

Spennende ny opplevelse

Alt i alt er Osman en spennende nysatsing i byen vår som bør besøkes så snart man har sjansen. Celep håper flere nordmenn ønsker å kjenne smaken av ekte hjemmelaget kebab og meze – småretter laget for å deles. Da de åpnet stilte Osman sterkt med hele 60 forskjellige retter på menyen, men de har nå gått ned til de 35 mest populære valgene, og kan rettlede med stødig hånd slik at alle blir fornøyd med sitt måltid.

– Vi serverer meze sammen med brød mens man venter på måltidet, og håper mange vil komme flere ganger slik at man finner sin egen favoritt. Selv kan jeg ikke velge, alt på menyen er deilig autentisk tyrkisk, og vi lover en opplevelse utenom det vanlige, ler Celep til slutt.