Engen restaurant åpner opp et moderne brasserie i det ikoniske bygget som i mange år ble benyttet som festsal av Bergen Handelssamfunn, før avholdsorganisasjonen IOGT som kjøpte huset i 1929.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mat og drikke

Putter Engen tilbake på kartet

Det nærmer seg åpning av byens nye it-sted. Engen Restaurant åpner allerede 25. november, og feirer med åpningsfest påfølgende onsdag. Spisestedet startes opp av gründerne bak suksesshistoriene Bjerck og Adams Matkasse. Lasse Smedsvig og Adam Bjerck har store planer også for nyåpningen.

– Engen Restaurant blir et moderne brasserie, med innslag av New York Steakhouse, forklarer Lasse. Han tar seg av drift og det organisatoriske, mens Adam får kose seg på kjøkkenet, og drømme opp nye og spennende retter til menyen

Et historisk lokale

Det store grønne bygget på hjørnet bak teateret ser kanskje likt ut som alltid fra utsiden. Men kommer man inn finner man et helt nytt lokale. Fargerike og overdådige tapeter pryder veggene, og en stor – virkelig stor – lysekrone har fått hedersplassen i festsalen. Designet oser av luksus, men er ikke overveldende. Heller gir det følelsen av at noe av byggets lange historie er dratt frem igjen i dekor, interiør og fargevalg.

– Vi letet lenge før vi landet på dette lokalet. Det har vært viktig for oss hele veien at vi velger bygninger og lokaler med karakter, som vi kan skape noe av og bringe tilbake til sin fulle rett i bybildet, forteller Lasse mens han viser frem de nyoppussede og moderne fasilitetene.

Og karakter har altså duoen funnet. Det ikoniske bygget har i mange år huset avholdsorganisasjonen IOGT, som kjøpte det i 1929. Da hadde bygget vært brukt som festsal av Bergen Handelssamfunn, og ironien i at Hansa var samfunnets største kreditorer, og den påfølgende overtakelsen av IOGT var nok ikke tapt hos noen.

Putter Engen tilbake på kartet

Byens svar på Teatercafeen

– Vi ønsker å hylle bygningen og dens historie. I kjelleren lager vi bar med bord og lar oss inspirere av forbudstidens Speakeasy-barer. For å komme ned hit må man ned en trapp og via vinskapet vårt. Det føles litt som om man sniker seg inn steder man ikke burde være, smiler Lasse. I tillegg til Speakeasy og bar, vil det bli lørdagsbrunch og afternoon tea med live musikk på søndager.

– Vi har et mål om å bli Bergens svar på Teatercafèen. Det er en ideell lokasjon for det, med teateret og Bergen Kino som nærmeste nabo, Kulturhuset nedi gaten, og selvsagt planene som ligger fremme for scenekunsthuset også. Vi har troen på at Engen og området her vil komme sterkt tilbake de neste årene.

Store planer

Engen pleide å være byens samlingssted før Festplassen kom i stand. Det var her man møttes til 17. mai og lystenning. Håpet er at det nok en gang vil bli en kultur-hub i byen, og Lasse og Adam har hoppet på toget før resten av oss. De har et sterkt ønske om å få Sverres-gate avstengt for trafikk, og å skape et romslig område for uteservering, med et hyggelig uterom og stort potensiale.

En travel tid i møte

Engen Restaurant hopper uti det, og starter like gjerne opp til årets travleste tid i bransjen. Desember er fylt med julebord og selskap, og allerede strømmer det inn med bookinger – selv før dørene har åpnet.

– Vi har allerede mye interesse, og har åpnet for bookinger via hjemmesiden. Så det blir spennende å se, uten innkjøringsperiode eller noen “soft opening”, hvordan flyten blir. Jeg har god tro på at alt vil ordne seg, forteller Lasse med et selvsikkert smil. Denne gjengen har tross alt vært gjennom dette før.

Både kjøkkensjef og daglig leder har de med seg fra personalet hos Bjerck, og mange av de ansatte forøvrig har god erfaring i bransjen. Alt i alt satser Lasse på at de skal klare det meste som kommer, selv i desember.

– Vi føler oss veldig klare for å komme i gang nå. Prosjektet har vært jobbet med over flere år, og nå føles det godt å være på sluttlinjen og endelig åpne dørene. Konseptet er bra, og jeg har troen på at bergenserne kommer til å sette pris på Engen og det vi tilfører byen, avslutter han.