Til Banzha kommer man med et åpent sinn, og legger fra seg tanker om hva kinesisk mat betyr i døren. Her skal man få en helt ny kulinarisk opplevelse ulikt noe man har smakt før. Med mindre man har besøkt Yunnan-provinsen i Kina selvsagt.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mat og drikke

En utsøkt opplevelse hos Banzha

I juni åpnet endelig Banzha – den lenge påventede og høyt ønskede kinesiske restauranten til matblogger Michelle Zhao, og mesterkokken Christopher Haatuft. Navnet kommer fra Michelles hjemby, og betyr utsøkt, eller fantastisk. Det er et godt utgangspunkt.

Michelle Zhao og hennes blogg No Sweet Sour, har de siste årene blitt svært så populær blant bergenserne. Da hun startet bloggen i 2018, var målet å dele hjembyen Yunnans matkultur med verden. Med kinesiske smaker og matlaging ulikt noe av det vi kjenner fra tidligere, skjøt konseptet fart, og Michelle fikk raskt mange tilhengere. Bloggeren har hatt flere pop-ups rundt i byen, hvor hun lager mat, og deler tradisjoner og smaker fra Yunnan. Nå har hun endelig åpnet restaurant selv.

En utsøkt opplevelse hos Banzha

Noe helt nytt

Når vi kommer innom Banzha en formiddag midt i uken er Michelle opptatt med forberedelser på kjøkkenet, etter at en annen kokk har blitt syk. Hun unnskylder seg raskt, og vi blir møtt av Chris: en new zealander som har god peiling på Banzha – hvem de er og hva de står for.

– Banzha er en ny type restaurant, ikke bare i Bergen, men også i Norge og Norden, informerer han raskt. Chris forteller en imponerende historie om et nytt sted med autentiske kinesiske smaker fra Yunnan, med Michelle i spissen, og Bergens egen ekspert på god restaurantdrift og mat, Christopher Haatuft i bakgrunnen.

– Michelle bruker hvert ledige øyeblikk i restauranten, og både forbereder mat, er vertskap og slår gjerne av en prat med gjestene. Hun svarer på spørsmål, forklarer, og er opptatt av å gi Banzhas besøkende en hevet opplevelse, med både kunnskap, god mat, og en forståelse av kulturen hun kommer fra, forteller Chris.

Her skal det gå fort

Selv om Banzha er relativt liten, har de valgt å ikke åpne for forhåndsbestilling av bord. Derfor står køen ut døren allerede ved åpningstid, og fortsetter slik utover kvelden. Dette er demokrati på sitt beste. Banzha er et sted for alle, uavhengig av planlegging. Om man bestemte seg for å komme hit samme dag, eller to uker på forhånd, står alle på lik linje når de kommer inn døren her. Det har vært viktig, understreker Chris.

– Vi jobber raskt, og har god turnaround når det gjelder serveringen, så det er sjelden man behøver å vente lenge, lover han, og understreker at dette er en del av sjarmen med et sted som Banzha. Ventetiden er verdt det.

– Tilbakemeldingene er strålende så langt, og ingen klager på ventetiden. Er du heldig rekker du å kikke over menyen, og nyte et glass vin eller øl før måltidet, samt litt snacks. Vinkartet er en viktig del av opplevelsen, smiler han.

En utsøkt opplevelse hos Banzha

Demokrati i praksis

Også åpningen av Banzha har vært demokratisk, og kunne ikke skjedd uten folkets velvillige støtte. Gjennom Crowdfunding ble det samlet inn nok penger til å gjennomføre åpningen, og selv om Michelle og Christopher holder tøylene, har de ikke mindre enn 89 partnere med seg på eventyret.

– Istedenfor en tredjepart i form av investorer, ble pengene samlet inn på denne måten, av velvillige mennesker som ønsket å bidra til en kulturell opplevelse i byen. Til gjengjeld får partnerne enkelte små fordeler. Mellom annet var de invitert til Banzhas soft opening, og fikk være de første til å oppleve stedet, forteller Chris.

Drømmen som ble virkelighet

Til Banzha kommer man med et åpent sinn, og legger fra seg tanker om hva kinesisk mat betyr i døren. Her skal man få en helt ny kulinarisk opplevelse ulikt noe man har smakt før. Med mindre man har besøkt Yunnan-provinsen i Kina selvsagt.

Michelle møtte Christopher i 2020, og han ble en mentor for henne rundt alt som gjelder restaurantdrift og bransjen. I 2021 ble de to enige om å bli partnere, og å skape noe sammen. Resten er, som de sier, historie. Fra den spede begynnelse med crowdfunding, sikring av platebutikken Apollos tidligere lokaler i Neumanns gate 28, til endelig åpning av Banzha denne våren, har drømmen til Michelle sakte tatt form.

En utsøkt opplevelse hos Banzha

Planene fremover

Byens hippeste nye spisested har utvilsomt hatt en eksplosiv begynnelse. Det er fulle lokaler fra åpning til stengetid, og både Michelle, Chris, og de andre har sine fulle fem med å holde tritt. Men i kulissene legges det enda planer.

– Vi ønsker å representere Bergen på den internasjonal matscenen, og vise frem det kulinariske livet i byen. Det skal bli events, pop-ups med spennende gjester og besøkende kokker fra spennende steder, opplyser Chris. Banzha skal bygges til å bli noe stort, og noe helt nytt.

Alt dette ligger i fremtiden, og den ser unektelig svært lys ut.

– Det er helt utrolig å kjenne på slik suksess med noe jeg har jobbet for og mot så lenge. Tilbakemeldingene fra gjester, så vel som fra bransjen, er fantastiske, og jeg er så takknemlig. Endelig får jeg vise frem rettene og smakene fra Kina, akkurat slik jeg ønsker, avslutter Michelle før hun fordufter inn på kjøkkenet igjen.