På Fløysletten spilles Hakkebakkeskogen hver dag, hele sommeren mellom 26. juni og 15. august. Med seg på laget har Fyllingsdalen teater fått Bjarte Hjelmeland og Sturle Bjordal.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Nå er det tid for teater på Fløyen!

26. juni braker det løs igjen på Fløyen, når Fyllingsdalen Teater har premiere på Hakkebakkeskogen. Den kjente og kjære fortellingen om dyrene i Hakkebakkeskogen av Thorbjørn Egner holder stand og begeistrer både små og store i dag som for 50 år siden. Og med utendørs forestilling på Fløysletten blir det hele ekstra magisk.

Fyllingsdalen teater er en av landets største og mest anerkjente teatermiljø, og består av hundrevis av barn, ungdom og voksne. Her spilles det teater året rundt, men sommeren er ofte et unntak. I år skal dette fikses.

– Nå er vi drittlei av innendørs teater og restriksjoner, ler teatersjef Jørn Kvist. Han ser fram til sommer og teaterfest på byens tak på Fløyen.

– Vi håper at å spille utendørs skal bli som et vindu tilbake mot normalen, for både oss og publikum. Det har vært tøft å skulle spille og drive teater det siste året, restriksjonene skaper problemer rent praktisk og gjør det mentalt slitsomt å holde det gående. Så vi håper virkelig at å komme oss ut, med ordentlig publikum, skal lette på trykket, sier han.

Nå er det tid for teater på Fløyen!

I alt slags vær

Teateret ønsket å skape noe spesielt tilrettelagt for barnefamilier, noe Kvist selv mener det er sørgelig lite av i Bergen om sommeren. Derfor spilles Hakkebakkeskogen hver dag, hele sommeren mellom 26. juni og 15. august. Med seg på laget har teateret fått Bjarte Hjelmeland og sin egen Sturle Bjordal, som er oppvokst og avlet på huset. Etter sigende et vinnende par.

Men det er ikke bare enkelt å sette opp daglig teater utendørs, og kanskje spesielt her i Bergen. Bergenserne er vant til regntunge sommerdager og ruskevær året rundt, og dette må også alle forestillingens kulisser og utstyr tåle. Det bygges ekte hus til både Bakermester Harepus og de andre dyrene, og alt blir vanntett. I tillegg skal det bygges systue og garderober til aktører og andre som er med i oppsetningen.

Flyvende skogsmus

– Totalt har vi et budsjett på 5 millioner til årets sommerforestillinger utendørs, så vi håper selvsagt at vi klarer å trekke nok publikum og skape nok show til at det blir verdt det, smiler Kvist, og forklarer at teateret går “all in” med stor scene, nye kostymer, ny musikk og selvsagt en flyvende Bestemor Skogmus eller to.

– Det er klart at etter noen år med utendørs forestillinger så blir vi flinkere og flinkere på enkelte ting. Infrastrukturen blir bedre, vi vet hva som skal til. Været kan vi ikke kontrollere, men vi håper publikum er flinke til å se an forholdene, og kle seg deretter. Så tar vi oss av resten av opplevelsen.

Hakkebakkeskogen vil ha cirka 20 aktører på scenen, med et team på rundt 50 involverte. Forestillingen favner bredt, og passer like godt for de minste som de eldste, og kan gjerne ses av både barnebarn og besteforeldre.

Nå er det tid for teater på Fløyen!
Familiemusikalen Hekseringen spilles på Fløysletten fra 3. til 15. august.

Noe for de store

I tillegg til Hakkebakkeskogen, fortsetter Fyllingsdalen Teater tradisjonen med “Hekseringen” i august. Hekseringen er for de eldre barna, og krever noe mer kveldsmørke for å gi riktig stemning og magi. Forestillingen har tidligere gått på Bergenhus Festning, men vil i år spilles på Fløysletten fra 3. til 15. august.

Hekseringen er en familiemusikal, og ble fremført for første gang i 2017. Handlinger dreier seg rundt barna Kristina og Peder, som må ut midt på natten og lete etter Kristinas bestemor, som har forsvunnet i løse luften. Samtidig går folkesnakket. Finnes det hekser som truer byens befolkning? Hva skjedde med den fjonge slottsfruens barn, som døde plutselig? Og hva er det den mystiske biskopen egentlig driver med? Det hele utfolder seg i form av store ensemblenummer, spektakulære effekter og livlig musikk og dans.

Nå er det tid for teater på Fløyen!

Skumle planer

Her vil det bli et ensemble på 60 til 70 aktører, og er dermed en langt større forestilling enn Hakkebakkeskogen. Men med et mer snevert publikum, og avhengig av skumringsstemning, er likevel Hekseringen et mer begrenset prosjekt.

– Vi har som mål å skremme enkelte i publikum ut av sitt gode skinn, humrer Kvist. Han tror dog ikke at dagens barn er like lettskremte som før, og sier at blant annet Mikkel Rev ikke er like skummel nå, som da han var barn. Han anbefaler Hekseringen for barn i skolealder, men også ungdommer og voksne.

Billettsalget har startet, og du finner mer informasjon om begge forestillinger på Fyllingsdalen Teaters egen facebookside. Billetter koster fra 350,- per person.