- Barn og unge ønsker å bevege seg mer, men de beveger seg i realiteten stadig mindre. Dette var situasjonen før korona, og har blitt forverret med pandemien. Derfor satser nå VilVite stort på fysisk aktivitet, i samarbeid med Varegg.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Bli med på aktivitetsløype med Stolpejakten og VilVite

VilVite og idrettslaget Varegg samarbeider om en leken og lærerik byvandring i Bergen sentrum, for hele familien. Vandringen er lagt opp sammen med den populære Stolpejakten, og VilVite har laget spennende oppgaver og aktiviteter til syv utvalgte stolper i nærheten av VilVite-senteret. Hvem vil du utfordre til å bli med?

Det har vært mye venting den siste tiden, og flere av byens aktivitetsopplegg og arrangement har blitt satt på vent. Dette ønsket VilVite å gjøre noe med. Derfor har de, sammen med Varegg direkte involvert byens barn og unge, og spurt dem hva de ønsker av nye, morsomme aktiviteter i byen.

– Barn og unge ønsker å bevege seg mer, men de beveger seg i realiteten stadig mindre. Dette var situasjonen før korona, og har blitt forverret med pandemien. Derfor satser nå VilVite stort på fysisk aktivitet. Samarbeidet med Varegg om Stolpejakten er midt i blinken fordi vi kombinerer fysisk aktivitet og bevegelse med små realfagsnøtter. Lekende læring, kort og godt, som jo er kjernen i VilVites metode, forteller Lars Legaard Marøy, administrerende direktør i VilVite.

Bli med på aktivitetsløype med Stolpejakten og VilVite

Mattenøtter og naturfagsgleder

Etter tilbakemeldinger fra byens barn og unge har VilVite laget en litt annerledes byvandring i Bergen sentrum fylt av aktiviteter, mattenøtter og naturfagsgleder. De har tatt inspirasjon og sett på konseptet Stolpejakten, som har vært en svært populær aktivitet for små og store. Derfor har denne nye vandringen blitt koblet sammen med stolpene, slik at hver stolpe også inkluderer en oppgave eller aktivitet.

Bli med på aktivitetsløype med Stolpejakten og VilVite

Stolpefeber

Jan Kjærner-Semb i idrettslaget Varegg kan fortelle at responsen på Stolpejakten har vært formidabel. Etter en drøy måned med stolpejakt i sentrum har over 9.000 stolpejegere besøkt mer enn 200.000 stolper. Om man beregner avstanden mellom stolpene utgjør dette mer enn to runder rundt jordkloden. Idrettslaget har fått mange hyggelige meldinger fra stolpejegere som er glad for opplegget.

– Jeg tror det er flere grunner til at det er så populært. Først tror jeg at mange av oss synes det er gøy med en ny dimensjon eller mening på turene våre, og det å finne stolper og samle poeng er ett moment. Det at det er teknisk enkelt, tilgjengelig og gratis gjør det også enkelt å komme seg på stolpejakt. Stolpejakten til Varegg i Bergen sentrum skiller seg også litt ut med god tilgjengelighet også for de med rullestol og barnevogn. Vi har 114 grønne stolper, og disse skal være tilgjengelig med rullestol og barnevogn, forteller Jan Kjærner-Semb.

Det ble raskt tydelig at stolpejakten har videre potensiale, og denne nye byvandringen er en form for testing av konseptet. I samarbeid med VilVite, kobles stolpene til kunnskap, læring og opplevelse, gjennom lek. Håpet er å kunne fortsette konseptet, og utvide det videre.

Mer om aktivitetsløypen

For å bli med på aktivitetsløypen må man først laste ned stolpejakt-appen. Bruke utvalgte kart og velge stolpene som er del av VilVite sin aktivitetsløype. Her er det lagt ut oppgaver og aktiviteter. Ved å løse alle oppgavene kommer du frem til et løsningsord. Dette sendes til konkurranse@vilvite.no (OBS: Husk å inkludere telefonnummer i mailen), og du er med i konkurransen om å vinne gavekort fra VilVite-senteret.

Dersom du skal gjennomføre hele løypen i ett, er det estimert at en vil bruke rundt to timer. Opplegget er laget for familier, og passer godt for barn mellom 6 og 12 år.

Noen av stolpene har i tillegg en aktivitet som kan gjøres utenom oppgaven, enten som konkurranse mot hverandre, eller som gruppe som helhet. Disse aktivitetene er med å øke bevisstheten om kroppen, og hvordan økt blodsirkulasjonen hjelper oksygen rundt i kroppen, og til hjernen. Kanskje oppgaven blir litt lettere også?

Les mer om aktivitetsløypen og prosjektet her. Tilbudet er åpent fra nå, og helt frem til sommerferien!