Spillhuset i Bergen åpner 1. november i Veiten 3, og er et lavterskeltilbud til alle med fokus på spilling. Tilbudet etableres med støtte fra Helsedirektoratet.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Spillhuset i Bergen vil bidra til folkehelsen

Maria Eriksen brenner for spill. Alt fra brettspill til rollespill og gaming er ting hun har drevet med i mange år, og hun bruker gjerne dagen til å spille sammen med sønnen på 9 år. Nå fronter hun Spillhuset i Bergen, som åpner 1. november i Veiten 3.

– Det startet som et mye mindre konsept, en idè som kom fra Ole Valaker og tiden med Bergen Spillfestival, inspirert av den tidligere «spillbaronen» Jan Arild Breistein. En tanke om et sted hvor en kunne spille hver dag, og hvor alle er velkommen, forteller Maria. Hun ønsker å skape et lavterskel tilbud, som er gratis og inkluderende – spesielt tilrettelagt for ungdom som faller litt utenfor det sosiale fellesskapet i hverdagen.

Spillhuset i Bergen vil bidra til folkehelsen

Spille for folkehelsen

Spillhuset i Bergen får støtte fra Helsedirektoratet. Det er forsket på og gjort undersøkelser som viser at spill og gaming kan være med å bidra positivt til folkehelsen generelt. For mange er aktiviteten forbundet med latskap og unødvendig tidsbruk, men nyere forskning viser altså at dette er en aktivitet som skal tas på alvor, i lik grad som idrett og kultur.

– Vi tar mye inspirasjon fra Spillhuset i Bærum, hvor man har sett utrolig positive resultat rundt unge og spill. Man opplever at unge dropper ut av studiene og faller ut av samfunnet tidlig. Dette kan ofte ha sammenheng med diagnoser, men ikke alltid. Mange av disse ungdommene har enorme ressurser og kunnskap når det kommer til gaming og spill, men det tas ikke på alvor, forklarer Maria.

– Når spillhuset i Bærum begynte å ta inn og fokusere på evnene til disse ungdommene, skjedde det noe. Flere av disse underviser nå i å bruke Gaming i sosialt arbeid, på noen av landets største universiteter og høyskoler, sier Maria. Hun ønsker at Spillhuset i Bergen skal bidra til å snappe opp ungdom med utfordringer på samme måte, og gi dem en retning. Høre etter når de snakker og la dem vise hva de brenner for.

Spillhuset i Bergen vil bidra til folkehelsen
Spillhuset i Bergen åpner i Veiten 3. Bergen Game Tech Hub åpner også kontorer i tilknytning til Spillhuset.

Vinn-vinn for alle involverte

Bergen Game Tech Hub oppretter kontorer i en egen etasje i lokalene til Spillhuset. Målet er tydelig også her: En vinn-vinn situasjon hvor barn og unge får oppleve og se tett på hvordan man kan bruke sine ressurser innen spill også senere i livet. I tillegg får industrien inn unge og håpefulle, proppet med gode idèer og tanker om spillutvikling.

– Forhåpentligvis vil vi se en direkte økning i industrien, som følge av dette prosjektet og andre som det, sier Maria. Hun understreker likevel at Spillhuset skal være et tilbud for alle, og håper å se at familier og voksne også bruker tilbudet. Hun bruker selv mye til på å spille sammen med sønnen på 9, og spiller gjerne både brettspill og dataspill, så vel som mye annet gøy.

– Det kan være svært styrkende for et familiebånd når barna opplever at de voksne interesserer seg i deres hobbyer. E-sport og Gaming er i ferd med å bygges opp på nivå med andre mer “vanlige” hobbyer, og det er mange måter man kan engasjere seg på. Hva med for eksempel å sette på en e-sport kamp istedenfor fotballkampen neste uke, foreslår hun.

Spillhuset i Bergen vil bidra til folkehelsen
Spillhuset tilbyr mange forskjellige soner for ulike typer spill og aktiviteter.

Tilrettelagte soner

Spillhuset skal inneholde forskjellige soner, med mellom annet sjakk, gaming-rom, brettspill-rom og rom tilrettelagt for rollespill. Et rom vil til og med ha spesialdesignede bord for miniatyrspill. I tillegg blir det etter hvert tilbudt teambuilding for bedrifter som ønsker å bygge samarbeid og øke moralen innad gjennom en innovativ og morsom dag hos Spillhuset. Kanskje et realt mord-mysterie er det som skal til for å øke innsatsviljen?

Den nye spill-hovedstaden?

I tillegg vil det lages en liten kafè, hvor fokuset blir på sunn og rimelig mat. Her blir det salg av frukt og grønt, og ingen energidrikker. Men besøkende er også velkommen til å ta med egen mat og drikke.

– Vi ønsker å vise hvordan et sunt kosthold kan bidra også innenfor spill og gaming, og vil ikke underbygge stereotypen med junk-food og energidrikker som mange forbinder med gaming-miljøet, forklarer Maria. Hun drømmer om å gjøre Bergen til norges, og kanskje europas spill-hovedstad.

– Bergen er en fantastisk by, som har aktivt engasjert seg i spill-miljøet. Men det er en mangel på gratis tilbud for barn og unge. Vi har for eksempel ingen større lekeplasser i sentrum. Byen slik den er nå er en litt voksen by, og flott for de av oss på den alderen. Men vi skal bidra med å gjøre det til den kuleste byen for alle, avsutter hun.