På Bergen Julemarked på Festplassen kan kor, korps og andre som kan bidra til julestemningen opptre hvis man ønsker og avtaler på forhånd.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Byens amatørkulturliv inviteres til Bergen Julemarked

25. november braker det løs, og byens julemarked åpnes på Festplassen. I den anledning inviteres byens frivillige- og amatørbaserte kulturliv til å bidra til julesteming for de besøkende.

I samarbeid med Amatørkulturrådet i Bergen inviterer Bergen Julemarked lag, foreninger og organisasjoner som spiller, synger eller danser til å bidra til å skape julestemning og liv på julemarkedet. Man er også velkommen til å legge øvinger eller prøver til Bergen Julemarked, enten inne i Varmestuen eller ute hvis været innbyr til det.

– Vi håper å skape assosiasjoner til den tradisjonelle “Christmas Caroling” tradisjonen vi ser fra England og andre land i Europa, forteller Geir Elling Eikenes, daglig leder i Amatørkulturrådet. Han tror samarbeidet vil være en flott mulighet for byens amatørkulturaktører

– Dette er en arena for å få vise seg frem, markedsføre seg, og samtidig skape stemning for de besøkende på markedet. Mange av byens kor, dansegrupper og korps har på denne tiden konserter, og noen vil kanskje legge generalprøven til julemarkedet, sier han.

Byens amatørkulturliv inviteres til Bergen Julemarked
På Bergen Julemarked kan man opptre både inne i Varmestuen eller ute i fellesområdet, alt etter værforholdene og hva man foretrekker.

Grip sjansen

Amatørkulturrådet har over 390 medlemsorganisasjoner, og tar gjerne imot flere. Det er en paraplyorganisasjon for det frivillige- og amatørbaserte kulturlivet og arbeider med rammevilkår for alle som driver med frivillig kulturaktivitet i Bergen. Å være synlig og møte publikum er viktig og kan igjen føre til rekruttering av nye medlemmer.  Julemarkedet er derfor en fin anledning for mange av organisasjonene han representerer.

– Allerede har flere meldt seg til å opptre, men det er plass til flere. Mange av våre organisasjoner har slitt med å dra publikum tilbake slik det var før pandemien. Nå har man sjansen til å nå ut til mange.

Tilbake på Festplassen

Morten Dahl Sebjørnsen er prosjektleder for Bergen Julemarked, og håper samarbeidet med Amatørkulturrådet i Bergen og andre kulturorganisasjoner vil bidra til å skape enda mer liv og stemning på markedet.

– Fra tidligere år ser vi at disse innslagene har vært svært populære blant publikum, og vi håper at når vi nå er tilbake på Festplassen vil enda flere bli med, sier han.

– Her har vi løse rammer, og alle er velkommen til å bidra på den måten de kan. Vi har et stort kulturtilbud i byen, og det er flott å kunne tilby en arena for dem å vise seg frem. På julemarkedet kan de velge mellom å opptre i Varmestuen eller ute blant bodene, og vi håper på fin flyt og bevegelse gjennom innslagene.

Byens amatørkulturliv inviteres til Bergen Julemarked
Geir Elling Eikenes, daglig leder i Amatørkulturrådet sammen med Morten Dahl Sebjørnsen og Thomas Ottesen fra Bergen Julemarked.

Bli med!

For å melde seg på kan man enkelt sende en mail til thomas@bergensentrum.no for å melde seg på. Skriv inn organisasjonens navn, litt info om hva dere gjør, og ønsket dato og klokkeslett. Organisasjonen blir da ført inn i programmet, og resten skjer nesten av seg selv. En vert vil ta kontakt like før fremføring, og geleide gruppen til riktig sted, svare på spørsmål, og ellers ordne det organisatoriske. Alle deltakende organisasjoner får også en offisiell julekopp, om ønskelig med noe godt oppi, som takk for sitt bidrag.

Hyller byens befolkning

Thomas Ottesen er drivkraften bak Julemarkedet, og har vært med fra starten i 2017. Han håper at årets marked vil bli enda bedre enn tidligere år.

– Bergen Julemarked skal være “by the people, for the people”. Derfor er innslag fra byens kulturliv et fantastisk tillegg. Det er viktig for oss å være her for byens befolkning, og dette samarbeidet hyller det, sier han.

– Sist vi arrangerte julemarked på Festplassen i 2019 registrerte vi en ½ million besøkende. Det er med andre ord en fantastisk mulighet for byens kulturliv å nå ut til en stor mengde mennesker. Vi håper på mange innslag, og tror årets marked blir bedre enn noen gang. Velkommen!

Vil dere være med som kulturinnslag på Bergen Julemarked?

Send en mail så snart som mulig til thomas@bergensentrum.no med navn på innslaget, antall mennesker, hva dere skal gjøre, og ønsket dag og klokkeslett for innslaget. Julemarkedet har åpent fra klokken 10 – 21, fra 25. november, og har ledige plasser på programmet hver dag. Les mer om julemarkedet på www.bergenjulemarked.no