Schøtstuene - hanseatenes sosiale møtepunkt og forsamlingsrom.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Oppdag Bryggen og hanseatenes verden!

Bli med på guidet vandring gjennom UNESCO verdensarvstedet Bryggen. Lær om den Hanseatiske Liga og la deg fascinere av en viktig del av Bergens historie!

Bergens historie er sterkt preget av hanse­atene – mer enn mange er klar over. De tyske kjøpmennene kom seilende inn i Vågen på slutten av 1200­-tallet. Gjennom sin handelsvirksomhet skulle de prege den økonomiske, politiske og kulturelle utviklin­gen i Norden og store deler av Nord­-Europa i flere århundrer.

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene tar deg med på en reise tilbake i tid

Museumsreisen starter på de historiske Schøtstuene

Vis à vis Mariakirken, ligger de vakre Schøtstuene. Her ligger museets samling av schøtstuer – hanseatenes sosiale møtepunkt og forsamlingsrom. På grunn av brannfaren var schøtstuene de eneste bygningene på Bryggen der bruk av åpen ild var lovlig på hansatiden. Her kunne de varme seg etter lange arbeidsdager i mørke kontorstuer. Visste du at schøtstuene også ble brukt til skolearbeid, fester og rettssaker?

Schøtstuene er unike i verdenssammenheng. Klyngen av hus vitner om en svunnen tid, og om hvordan den hanseatiske arven på Bryggen er ivaretatt. Åpen peis, lysekroner og inntil 300 år gamle rankemalerier gir en historisk stemning. Her kan du la deg fasci­nere av vakre bygninger, nye utstillinger og historien som sitter i veggene. Nye lydinstal­lasjoner og luktbokser tar deg tilbake til mid­delalder­-Bergen og gir en fornemmelse av hansatidens atmosfære. Utforsk spennende historier, nye utstillinger og omvisninger i ærverdige omgivelser!

Gå i hanseatenes fotspor – guideturer for hele familien

Når man tenker på Bryggen, ser nok de fleste for seg den ikoniske fasaden som er blitt et symbol på Bergen. Vil du virkelig få følelsen av å vandre tilbake i tid, anbefaler vi å bevege seg enda lenger inn. Sammen med museets guider kan du utforske de smale passasjene og oppdage Bryggen på en helt ny måte. I sommer tilbyr museet også familieomvisninger. Gå i fotsporene til handelsmennene som bodde og arbeidet her for hundrevis av år siden!

 

Oppdag Bryggen og hanseatenes verden!
I somer kan du bli med på familieomvisning på Bryggen og gå i hanseatenes fotspor.

Midthuset i hjertet av Bryggen

Inn i passasjen mellom Jakobsfjorden og Bellgården – midt i hjertet av Bryggen –finner du det sjarmerende Midthuset. Her kan du utforske museumsbutikken full av lekre varer inspirert av Bergen og historien om hanseatene på Bryggen. Har du ekstra god tid, kan du slå deg ned i godstolen og fordype deg i spennende litteratur.