Portrettintervju med Miss Tati. Å være en del av en minoritet gjør at man lærer tidlig å jobbe litt ekstra hardt, og å være tydelig på hva man ønsker. Foto: Sondre Eriksen.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Miss Tati – Have fun, be free

Portrettintervju med Miss Tati. Å være en del av en minoritet gjør at man lærer tidlig å jobbe litt ekstra hardt, og å være tydelig på hva man ønsker.

Tatiana Palanca, bedre kjent som Miss Tati i Bergens musikalske miljø, flyttet til Bergen fra Portugal da hun var 10. Foreldrene er fra Angola, og Tatiana selv har vokst opp i en kreativ og åpen miks av kulturer. Med glede og entusiasme beskriver hun et hjem med morens angolske matlaging, iblandet portugisisk innflytelse og musikk, i en norsk leilighet i regnbyen Bergen. Hun forteller om en enorm historisk og kulturell tilhørighet i tre retninger, og minnes samtidig en kamp for å finne sitt sted, sin stemme og sin egen kultur i virrvarret av inntrykk.

– Jeg tror musikken min viser den blandingen av kulturelle inntrykk som jeg vokste opp med, sier hun.

– Musikken min hører ikke til i en spesifikk sjanger, akkurat som jeg ikke hører til i kun en kultur. Jeg trekker inspirasjon fra verden rundt meg. Noe av musikken og uttrykket mitt er for eksempel inspirert av lidenskapen i Fado – Portugals svar på Blues. Rytmene er gjerne mer afrikanske, og melankolien tar jeg fra Norge. Slik blir musikken unik og preget av mitt uttrykk, forklarer Tatiana.

Miss Tati – Have fun, be free
Tatiana Palanca, bedre kjent som Miss Tati i Bergens musikalske miljø, flyttet til Bergen fra Portugal da hun var 10. Foto: Sondre Eriksen.

Å være som alle andre

33-åringen husker godt da de fikk MTV i den lille leiligheten, og hun fikk sterke kvinnelige rollemodeller som Lauryn Hill og Destiny’s Child å se opp til. Følelsen av å kunne stå fremfor speilet, med hårbørsten i hånda og leve seg inn i rollen som Beyonce. Det var noe helt annet enn hun var vant til å se på TV-skjermen på 90-tallet.

Å være en del av en minoritet gjør at man lærer tidlig å jobbe litt ekstra hardt, og å være tydelig på hva man ønsker.

Miss Tati

– Kvinner med min hudtone som suksessrike sangere, gjorde at det ikke føltes langt å strekke seg, eller like viktig å skulle “være som alle de andre”. Det var inspirerende, og med tiden har det bidratt til mer stolthet i meg selv og mine evner. Jeg er god nok, selv om hudfargen min eller håret mitt ikke er som alle andres, konstaterer sangeren. Hun tror oppveksten og det å være litt annerledes har gjort henne til den selvsikre kvinnen og artisten hun er i dag.

– Å være en del av en minoritet gjør at man lærer tidlig å jobbe litt ekstra hardt, og å være tydelig på hva man ønsker. Min mor er mitt største forbilde, og har lært meg hvordan man navigerer livet når det ikke går på skinner, smiler hun.

Miss Tati – Have fun, be free

Arvet kampvilje

Tatianas mor flyktet til Portugal fra Angola. Hun flyktet fra borgerkrigen i en alder av 15 år, og jobbet hardt for å få seg en fast jobb, gikk på skole, i tillegg til å drive med friidrett og laget en afrikansk dansegruppe. Tatiana har arvet stå-på viljen.

– Når jeg var danser hang jeg alltid med guttene i crewet. Det har underlig nok bragt med seg mange gode ting som jeg ikke hadde kjent på dersom jeg hang kun med jenter på den tiden. Jeg tror jeg plukket opp noe av den uanstrengte viben og selvtiliten deres, og jeg slapp unna mye av det stereotypiske presset ved å være jente. Det har gjort at jeg har sluppet unna mye av det man hører om av negative sider ved livet i bransjen.

– I front rekken av mitt team er de 3 beste og sterkeste damene jeg vet om: min søster Liliana, min bestevenninne Irem og min manager Ingrid. Når folk spør henne hva hun jobber med så pleier hun å si at hun er en stolt mamager (les: mamma) for Norges mest ydmyke diva.

Black Lives Matter

Med Tatianas kulturelle og familiære bakgrunn, og hennes åpenbare erfaringer i livet som en del av minoriteten, er det vanskelig å ikke snakke om Black Lives Matter bevegelsen som har preget nyhetsbildet denne sommeren. Både som artist og privatperson er det tydelig at livet som mørkhudet både i Norge og Portugal, men også i musikkbransjen har preget mye.

– Det var utrolig frigjørende og nødvendig å få satt et søkelys på rasisme. Det er et tema som for mange av oss er betent, og sårt, og den emosjonelle responsen av å oppleve rasisme eller å bli gjort oppmerksom på at man har sagt eller gjort noe rasistisk gjør at man fort går over til å bli fornærmet eller sint. Det blir vanskelig å holde seg saklig. Men nå er vi kommet til et punkt hvor flere forstår og innser hvilke privilegier de har.

Tatiana forteller om opplevelsene hun og søsteren hadde i barndommen med rasisme og mikroaggresjoner – om moren som fikk avslag etter avslag på leiligheter på 90-tallet. Om kolorismen i Angola, diskriminering mot dem som har mørkest hudtone, og hvordan det skiller og setter dem som skulle stått sammen, mot hverandre.

– Mange av de som ikke forstår, som ikke har opplevd diskriminering på grunn av hudfarge eller skjønner hvorfor det er et så sårt tema, har lett for å bagatellisere problemet. De skjønner ikke hvor traumatiserende det er å oppleve rasisme i oppveksten. Når vi hører om grusomme rasistiske opplevelser i USA så trigges den afrikanske diasporaen i Europa og får en sterk medfølelse. Ingen kunne forutsett at alt dette skulle skje midt i en pandemi. Jeg er glad for at det er mer mulig å ha diskusjoner om rasisme og Black Lives Matter enn det var i 2014.

Miss Tati – Have fun, be free
Miss Tati spiller på Bajazz i oktober 2020. Foto: Sondre Eriksen.

Have fun, be free

Musikken til Miss Tati fremmer trygghet i seg selv. Den fremmer et tankesett hvor man går videre når ting står fast og jobber hele tiden mot å bli et bedre menneske.

– Have fun, be free, let go, feel the flow, put your mind at ease synger hun lett fra den ene låten sin. Det er ikke et livsmotto, men et råd hun vil gi dem som hører på. Det handler om å ta livet som det kommer og ikke dvele for mye ved det som er vondt.

Da korona-krisen intraff i mars, så Miss Tati på en fullbooket sommer for prosjektet Miss Tatis Angola 70. Et show basert på hennes arv fra Angola, med musikk fra gulltiden i Angolas musikkhistorie – 70-tallet. En tid med revolusjon og frigjøring fra portugisisk styre. Men alt falt sammen da sommerens arrangementer ble avlyst. Isteden har hun brukt tiden til et dypdykk inn i sitt andre album, som slippes neste år. Hun forbereder seg på BaJazz-festivalen, hvor hun kommer med en helt ny konsertforestilling for de yngste i oktober med tittelen «Eyemba». Og Miss Tatis Angola 70 ligger og marinerer sammen med planene for neste sommer.

Bajazz

Bajazz er Bergen Jazzforum sin årlige festival for barn og familier. Barn fra 0 til 10 år inviteres til en helg full av konsertopplevelser og aktiviteter, med musikk som skrives med barna i tankene. Årets festival arrangeres 17. og 18. oktober på USF Verftet.