Marte Mjøs Persen som Pepperkakebyborgermester 2020. Nå i 2021 er hun olje- og energiminister i Jonas Gahr Støres regjering.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Julekos og kaos hos Marte M. Persen

Det har vært en travel høst for byens tidligere ordfører, Marte Mjøs Persen. Seier for AP ved valget har gjort at Marte pakket sakene og dro til Oslo for å bli stortingsrepresentant, og har overlatt styringen i hjembyen, og pepperkakeborgermesterskapet, til Rune Bakervik. Nå ser hun frem til juleferie, og å nyte julen hjemme i ro og fred.

– Det er tradisjon at jeg ikke får begynt å tenke så mye på jul før ferien kommer, ler Marte over telefonen. I politikken jobbes det med budsjett i førjulstiden, og både som ordfører og stortingsrepresentant må pengespørsmålene tas stilling til før ferien kan inntas. I år er det planlagt ferie fra Stortinget den 21. desember, så da går turen hjem til Bergen og familien for julekos og kaos.

– Jeg er kanskje mest opptatt av å ikke la stresset og kaoset bli for mye. Jeg har en jobb som er krevende, og det er viktig for meg å bruke juletiden til å slappe av og reflektere før det nye året. Da er det viktigste kosen og at alle er hjemme for å være sammen.

Julekos og kaos hos Marte M. Persen
Marte Mjøs Persen synes julen er tiden for å slappe av, være inkluderende og ta litt ekstra godt vare på menneskene vi har rundt oss.

Hjemmejul

Marte har 4 barn, hvor eldstemann har rundet 24 år. Derfor er det alltid stas når alle kan samles i julen, og det blir stort sett hos Marte i familiehjemmet, eller på hytten. Men det er ikke så viktig hvor og hvordan feiringen er. Viktigst er menneskene.

– Jeg har alltid praktisert åpent hus i julen. Her er alle velkommen, og vi feirer ofte sammen med de som ikke har andre steder å være, eller blir alene. Foruten de nærmeste i familien er jeg ikke opptatt av rigide tradisjoner og at alt skal være make som i fjor. Det viktigste i julen er å tenke på alle, og være inkluderende.

Vi må være flinke å inkludere andre

For Marte er juletiden er en fin og koselig tid, men hun tror også den kan være mer ekskluderende enn resten av året. Hun tenker mye på flyktninger og andre som ikke har de samme tradisjonene, og mener vi må klare å være åpen for inkludering og nytenking.

– Det er klart at vi har våre tradisjoner. Julebakedag med hele storfamilien og pynting av et ekte tre. Og juletregangen, synes jeg er spesielt fint. Noen ting skal man ta vare på, og jeg håper mine barn tar med seg tradisjonene våre videre. Men det viktigste jeg vil at de skal lære er å ta vare på alle menneskene vi har rundt oss, og tenke litt ekstra på dem i juletiden, sier hun.

Julekos og kaos hos Marte M. Persen
Daværende ordfører i Bergen Marte Mjøs Persen holdt åpningstalen i Varmestuen når Bergen Julemarked ble åpnet for første gang i 2017.

Ny pepperkakeborgermester

Det er gode juleminner med søsken og foreldre, noen ganger besteforeldre som dukker frem hos Marte når det kommer til nostalgien rundt jul. Og juletregangen er spesiell.

– Det er ikke ofte vi gjør noe slik, holder hender og synger mens vi går sammen. Det er litt spesielt og ekstra fint synes jeg.

I de senere år har det også vært spesielt spennende og gøy å få være borgermester i Pepperkakebyen, og få lov å åpne den hvert år. Det er en hyggelig tradisjon som er tungt å gi slipp på. Men Marte understreker at den nye borgermesteren kommer til å gjøre en flott jobb.

Ellers er den tidligere ordføreren tilhenger av å tilbringe julen hjemme i Bergen, og hun elsker synet av en julepyntet by, med alle lysene som lyser opp i mørketiden.

Julekos og kaos hos Marte M. Persen
Marte Mjøs Persen sammen med partifelle Roger Valhammer foran julegranen i Lille Lungegårdsvann i Bergen sentrum.

Pandemistrikk under treet

Julegaveplanleggingen er som smått begynt, og Marte er spent på å kunne gi bort noe hjemmelaget, akkurat slik hun liker å få.

– Jeg begynte å strikke litt under pandemien, og slike julegaver krever jo litt planlegging, ler hun. Håpet er at hvertfall noen skal få noe hjemmelaget under treet, men hvem eller hva vil hun ikke avsløre.

– Ellers er jeg opptatt av å gi noe man trenger, og noe man ønsker seg. Så gavene fra meg er stort sett en del behov og en del ønsker.

Selv er Marte, i sine egne ord, kommet i den alderen at hun har alt mulig av både ting og tang. Så å være sammen med familien, og at alle kommer hjem er den beste gaven hun får hvert år. Men hun setter alltid ekstra pris på hjemmelagede gaver fra barna, som er lagt tid og kjærlighet i.

Fem julefavoritter fra Marte Mjøs Persen

  1. Bugge Wesseltoft: It`s snowing on my piano
  2. Dolly Parton og Kenny Rogers: Christmas without you
  3. Det lyser i stille grender -gjerne i Olav Stedjes tolkning
  4. Odd Erik Lothe: Den finaste songen
  5. Coldplay: Christmas lights