OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Lys tross alt – Bergen Lights 2021

I 2020 feiret Bergen 950 år, og ett av de mange prosjektene som ble gjennomført for å markere feiringen var Bergen Lights. Regnbuen over byen og de andre installasjonene ble et høydepunkt i året som gikk. Prosjektet ble igangsatt av Bergen Sentrum AS og nå er Marianne Rønning og Birk Nygaard i Bergen Lights klare for å videreføre det som skal bli byens nye tradisjon. Allerede 22. – 24. januar skal byen nok en gang lyses opp.

– I 2021 har vi valgt å gjennomføre et mindre arrangement enn det vi håper skal bli normalen, sier daglig leder for selskapet Marianne Rønning. Hun forklarer at de i år har et mye mindre budsjett og har drevet uten driftsmidler. For å overholde smittevern, men likevel skape starten på en tradisjon, blir årets festival mindre og mer intim, uten de mange store installasjonene byen over. Ambisjonene i årene som kommer er likevel skyhøye, og planleggingen for de kommende festivalene er allerede godt i gang. Fra og med 2021 har festivalen også driftsmidler fra kommunen, noe som gjør at arbeidet med å nå de store målene kan komme i gang.

Lys tross alt – Bergen Lights 2021
Lyskunstner Pekka Stokke er tilbake på Bergen Lights med nye installasjoner.

– Det blir flott i år likevel altså, skyter kreativ leder Birk Nygaard inn. Han kan fortelle at det er hyret inn lokale og nasjonale lyskunstnere for å skape årets lysfestival, som foregår på Festningsområdet. I tillegg blir det et større prosjekt som i hovedsak skal lyse opp lokale områder. Pekka Stokkes “Metriske enheter” blir å finne på Fløyen. Lyskunstneren fra Trondheim er med på Bergen Lights for andre år, og bidro i fjor til Vannveggen i Vågen.

Lys tross alt – Bergen Lights 2021
Moduler til kinesiske lanterner kan hentes på Litteraturhuset, lages hjemme og tas med og henges opp som en del av installasjonene på Festningen.

Sommerfugler og lanterner

Bergen Lights samarbeider i år med mellom annet Litteraturhusets Lille Lørdag og Northing, hvor familier kan plukke opp moduler til kinesiske lanterner. Disse kan lages hjemme, og medbringes og henges som en del av installasjonene på Festningen. I tillegg kommer Kunstpilotene tilbake med sitt Lux Animalia, – hvor en globe skal fylles med sommerfugler av de besøkende.

Lys tross alt – Bergen Lights 2021
Kunstpilotene er tilbake med Lux Animalia hvor en globe skal fylles med sommerfugler av de besøkende.

En lysfest for alle

– Det er viktig for oss at dette skal være en festival for alle, og skal inkludere alle retninger innenfor lysprosjekter og lyskunst. I tillegg skal det være et fokus på problemstillinger innenfor tema. Lysforurensing, miljø og andre aktuelle tema blir viktige for oss, og for festivalen, sier Marianne. Hun understreker at de ønsker et tett og godt samarbeid med andre aktuelle festivaler og kunstnere innenfor deres område – både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

– Vi skal styrke lyskunst, og være en inspirasjon for andre, understreker hun.

– Derfor er det viktig at publikum er med og hjelper oss, og kommer med forslag til fremtidige prosjekter, installasjoner og samarbeider, sier Birk. Han oppfordrer fremadstormende og håpefulle lyskunstnere til å melde seg, slik at festivalen bidrar til et stort og levende kunstnermiljø innenfor sjangeren i Bergen. I tillegg håper de at unge kunstnere som jobber med andre materialer og metoder, også ønsker å bidra med sitt.

– Anne Katrine Senstad jobber med lys og glass og presenterer utstillingen “Music for Plutocracy” på S12 Galleri og Verksted på Bontelabo. Utstillingen har utvidede åpningstider under Bergen Lights og vi håper vi kan inspirere flere til å eksperimentere med lys i årene som kommer.

Lys tross alt – Bergen Lights 2021
På Bergenhus Festning er det tilrettelagt for 200 besøkende per time, og som sikrer seg billett i tide kan oppleve lysfestivalen.

Et lys i mørket

Bergen Lights skal gjennomføres, også i år. Til tross for vanskelige forhold og tøffe tider, håper festivalen å lyse opp i en vanskelig tid. Det er ikke tilfeldig at Marianne og Birk velger de mørkeste månedene i året, for å feire lyset, og håpet og samholdet. De håper bergenserne kler seg godt, og våger seg ut i vintermørket for litt lys og varme.

På festningen er det tilrettelagt for 200 besøkende, med en times økter for å oppleve lysfesten. Billettene er gratis, men for å holde kontroll på antall og overholde smittevern, må billetter reserveres på forhånd via TicketCo, og det vil bli strengt vakthold for å sikre en trygg og god opplevelse.

– Vi anbefaler de som ønsker plass å skynde seg å reservere billetter, sier Marianne. Mange har allerede hoppet på sjansen, og flere blir med hver dag frem mot festivalen.

Lyskunstnere du finner hos Bergen Lights 2021:

Pekka Stokke
Ana Jorge
Francisco Munoz
Håkon Hoffart
Tijs Ham & Birk Nygaard
Kunstpilotene
Litteraturhuset i Bergen & Northing
1001Watt