Konkurrer med racerbilene i ‘Energiløpet’, samtidig som du lærer om mekanisk og elektrisk energi. Foto: Tove Lise Mossestad
Opplevelser

Bergen har fått en ny bydel

VilVite ønsker å skape håp for fremtiden med deres nye utstilling, Energibyen.

Torsdag 11. januar åpnet VilVites største utstilling noensinne. Utstillingen Energibyen tar deg med på en reise gjennom 25 nye aktiviteter og opplevelser, alle designet for å lære deg om miljø, energi og den pågående energiomstillingen.

Energibyen er delt inn i 4 ulike soner – byen, huset, kysten og verden. Hver sone gir gjestene en unik mulighet til å forstå ulike aspekter ved energi. De besøkende får muligheten til å utforske egen energiproduksjon, havets potensial og globale perspektiver på energiforbruk – for å nevne noe.

– Vi ønsker å bidra til å skape håp for fremtiden, og vise at det skjer kjempemye innenfor energiløsninger, innovasjon og teknologi. I tillegg til å vise at det er mange valg man kan ta i sin egen hverdag for å bidra til energiomstillingen, sier prosjektleder Inger Høstmark fra VilVite.

Bergen har fått en ny bydel
Lag din egen energi i energihjulet! Foto: Tove Lise Mossestad

Ditt energiforbruk i fokus

I utstillingen møter du også deg selv og ditt eget energiforbruk.

Spiller det egentlig noen rolle hvor lenge du dusjer, hvilken type bil du velger eller hva slags mat du kjøper?

Denne delen av utstillingen fungerer som en inspirerende samtalestarter rundt temaet om eget energiforbruk. Hvilke endringer kan du selv gjøre, for å bidra til energiomstillingen?

Så hvem er utstillingen for? Svaret er enkelt!

– Energibyen er for alle, fra de minste oppdagerne til de erfarne voksne. Utstillingen er laget med ungdom i tankene, men vi ser at den treffer alt fra de yngste til de eldste, sier prosjektleder Inger Høstmark fra VilVite.

Med fokus på ungdommen ønsker utstillingen å inspirere og engasjere de unge sinnene som vil forme fremtiden. VilVite ønsker at utstillingen skal være med på å bygge kunnskap og gi utsikter til framtidige jobber i energiomstillingen.

Bergen har fått en ny bydel
Hvor mye klimagass gir ulike matvarer? Foto: Tove Lise Mossestad

Energiforståelse i praksis

VilVite følger prinsippet ‘learning by doing’, der du ikke trenger å fordype deg i lange, faktabaserte tekster for å forstå temaet. Energibyen tilbyr praktisk læring innen viktige områder som kjernekraft, vindkraft, og andre nøkkelaspekter av energiomstillingen. Utforskningen blir en engasjerende opplevelse, og kunnskapen formidles gjennom praktiske og engasjerende aktiviteter, slik at du kan lære mens du gjør. Dette konseptet gjør læring til en levende opplevelse, og gjør komplekse temaer tilgjengelige for alle – gjennom lekende læring.