Utstillingen Under Jorden på Bryggens Museum viser fantastiske funn fra middelalderen.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Fra Bjørgvin til Bergen – Under jorden

Opplev fantastiske funn fra middelalderen på Bryggens Museum. I museumsbutikken finner du flotte julegaver inspirert av gjenstander arkeologene fant under utgravningene av utstillingen som nå vises; Under jorden.

Bryggens Museum åpnet først i 1976, og gjennomgikk omfattende oppussing før det kunne gjenåpnes i januar 2020. Etter knappe to måneder ble verden snudd på hodet, noe som ble svært begrensende for hvordan museet kunne holde åpent for publikum. I høst kunne endelig dørene åpnes for fullt igjen, og gjennom vinteren gledes det over å kunne ønske velkommen til Bryggens Museum for store og små.

Fra Bjørgvin til Bergen – Under jorden

Amor Omnia Vincit

Når vi kommer inn møter vi først den oppgraderte butikken. Gavebutikken ligger på nivået arkeologene først begynte å grave og 7 meter under butikken kommer vi til selve utstillingen, med utbrente rester av hus og hjem, resultatet av utgravingene på Bryggen.

Museumsformidler Espen Svendsen tar oss med på en reise gjennom det som har vært Bryggens mange liv.

– Det er ikke mange i Bergen som vet, men vi har noen av de best bevarte funnene som er gjort fra middelalderen, forteller Espen. Sko fra velstående handelsmenn og kvinner, inngravert i runer med latinske Amor Omnia Vincit – kjærligheten overvinner alt.

Fra Bjørgvin til Bergen – Under jorden

Mariakirken består tidens tann

Videre kommer vi til en modell av byfjorden og området rundt. Prosjektert på modellen er en gjengiving av Bergen, og hvordan noen hus ble til flere, og gjenoppbygging etter brann på brann. Merkbart gjennom det hele er steinkirkene. Mariakirken som skimtes ut bakvinduet i museet, er som en egen merkestein over tidens gang. På veggen bak henger et kart som viser datidens handelsruter, knyttet opp mot funn som er gjort under Bryggen. Fra hele Europa kom det varer til Bergen.

– Det største funnet er noe folk kommer fra hele verden for å se, men som dessverre er helt ukjent for mange bergensere. Under Bryggen har det i mesteparten av historien vært grunnvann med lavt oksygennivå, og dette konserverende miljøet er grunnen til at vi nå kan lese dagligdagse beskjeder og meldinger fra middelalderen, forklarer Espen.

Fra Bjørgvin til Bergen – Under jorden

Utdrag fra hverdagen

Over 600 runepinner med meldinger på norrønt er gravd frem fra Bryggen, det største funnet av sitt slag. Utdrag fra hverdagen til menneskene som levde i middelalderen.

– Mye av det vi gjør her er å distansere oss og se på forskjellene i livene da og nå. Men disse pinnene viser oss at vi på mange måter ikke er så annerledes likevel. En av favorittene leser “Gyda seier du skal komme heim”, og har et svar som er helt uleselig på baksiden, ler Espen. Hvem var Gyda? Er det en bedrukken far i skjenkestuene som får grei beskjed fra fruen? Eller er det noe helt annet som ligger bak runepinnen? Dette er spørsmål vi nok aldri vil få svar på, men som likevel pirrer fantasien.

Sitatet er en folkefavoritt, og finnes på nå på både kopper og annet i gavebutikken, sammen med det tidligere nevnte Amor Vincit Omnia, og enkelte andre.

Fra Bjørgvin til Bergen – Under jorden

Nytt for mange

Bryggens Museum og de fantastiske funnene fra middelalderen som vises her, er nok noe nytt for mange bergensere, tror kommersiell leder og nestleder i Bymuseet Astrid M. Strømsnes.

– Vi håper enda flere bergensere vil komme innom oss, og kanskje også gi bort en julegave inspirert av det arkeologene fant under utgravningen og på den måten gi bort en bit av Bergens historie?  Hun påpeker at det er en flott aktivitet også for barn, som kan lære seg å skrive hemmelige meldinger på norrønt, oppleve duft-rommet, og ikke minst lære om Bryggens historie på lik linje med de voksne.

Barn under 18 år er gratis på museet.

Åpningstider i julen 2021

29. november – 19. desember
Mandager, fredager og søndager kl. 11.00 – 14.00
Torsdager kl. 11-19, lørdager kl. 11.00 – 16.00

20. desember – 31. desember
Mandager-torsdager kl 11.00 – 14.00