Bergenfest arrangeres i 2022 for tiende gang, og går av stabelen 14.-18. juni på Bergenhus festning.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Bergenfest 2022 blir ekstra spesiell i år når vi får en ekstra dag med festivalglede

Ikke nok med at det er 10 år siden Bergenfest ble arrangert for første gang og tre år siden forrige festival, utvides Vestlandets største musikkfestival med en ekstra bonusdag. Det ligger an til tidenes festivalsommer etter to år med pandemi!

I sommer er det endelig mulig å dra på festival igjen, og i Bergen er det Bergenfest som gjelder, en av Norges største musikkfestivaler i vakre omgivelser på Bergenhus Festning. I år er festivalen utvidet fra fire til fem dager og på programmet står det aller beste av internasjonale og norske artister i en herlig sjangerblanding. Festivalen har kapasitet på over 9000 besøkende hver dag, og i tillegg til musikk tilbyr Bergenfest et bredt utvalg av matboder, barer, stands og shopping. Det blir en ekstraordinær Bergenfest-festival i år, som du ikke vil gå glipp av.

Stjernespekket festivalåpning

På festivalens første dag serveres en solid samling av internasjonale og nasjonale superstjerner og det blir tett mellom høydepunktene når headliner Grace Jones får selskap av stjerner som Michael Kiwanuka, Ziggy Marley, Gary Clark Jr og Bernhoft. Det blir mulig å oppdage ferske band og artister, som det unge britiske talentet Charlotte Jane og det skotske bandet Tide Lines. Låtene er spekket med tempo og energi og har udiskutable anthem-kvaliteter.

Bergenfest 2022 blir ekstra spesiell i år når vi får en ekstra dag med festivalglede
Grace Jones spiller tirsdag 14. juni

“The Queen of Gay Discos” vender tilbake

Grace Jones er berømt for å fengsle publikum med sin sjangeroverskridende musikk og elleville opptredener. Sceneantrekkene alene er en attraksjon i seg selv, og du kan stole på at Grace Jones setter sammen et minneverdig show.

Grace Jones spilte en legendarisk konsert på Bergenfest i 2015, der hun kastet klærne og kysset en publikummer. I forbindelse med årets 10 års jubileum vender hun endelig tilbake til Bergen. Nattklubbdronningen er kjent for ikoniske låter som «Slave to the Rhythm», «Love is the Drug», «La Vie En Rose», «Pull Up to the Bumper», «I’ve Seen That Face Before» og «Nightclubbing», som trolig vil stå på Set-listen når hun headliner festivalens åpningsdag.

Hennes fryktløse, rebelske og egenartede måte å uttrykke seg på som kunstner har inspirert tallrike artister – fra Björk til Lady Gaga og Cardi B. Hun er en av de mest ikoniske personlighetene fra popkulturen det siste halve århundret – og en av musikkens aller største entertainere.

Bergenfest 2022 blir ekstra spesiell i år når vi får en ekstra dag med festivalglede
Kvelertak spiller torsdag 16. juni

En annen artist som gjør Bergenfest-comeback er den britiske soulsangeren Michael Kiwanuka, som spilte på Bergenfest i 2016. Siden den gang har han sluppet kritikerroste «Kiwanuka» og mottatt Mercury-prisen i 2020. Han overbeviste også stort sist han var i Norge. Da han spilte på Sentrum Scene i 2019 omtalte Dagsavisens anmelder han som en formidalen artist som ved hjelp av sin store stemme varmet Sentrum Scene. Sjelfullt, vakkert og enestående, Michael Kiwanuka kan få selv de kaldeste hjertene til å smelte, særlig med hiten «Cold Little Heart».

Soulprinsen er en av vår tids mest begavede artister med morderne soul – inspirert av afro- og folkrock med overtoner av jazz. Musikken har blitt foreviggjort gjennom en rekke tv-serier som «Little Big Lies», «Seven Seconds», «The Get Down» og «Animal Kingdom».

For første gang kommer Grammy-vinneren Gary Clark jr til Bergen, en artist som regnes å være den aller viktigste musikeren når det gjelder å fornye og forlenge bluestradisjonen.

Toschie (Torkjell Rød), kjent fra bergensbandet Audrey Horne, trekker artisten frem som en av de han gleder seg mest til å oppleve på Bergenfest.

Bergenfest 2022 blir ekstra spesiell i år når vi får en ekstra dag med festivalglede
Jarle Bernhoft spiller tirsdag 14. juni

Artistenes favoritt

En annen som har forkjærlighet for Gary Clark jr er Bernhoft som også vil bli å se på scenen denne tirsdagen. I tillegg til å være aktuell i årets sesong av «Hver gang vi møtes», slapp Bernhoft «Dancing On My Knees» i 2021, et album som artisten selv omtaler som sin mest personlige utgivelse til nå. Det ligger an til hoftevrikk, groovy rytmer og dans – både med føttene og på knærne, når Bernhoft inntar Bergenfest.

Selveste Ziggy Marley skal spille «A Live Tribute To His Father» på Bergenfest – i anledning at det i 2021 var førti år siden faren, Bob Marley, døde. Ziggy Marley med band er klare for å fylle det grønne gresset på Bergenhus Festning med kjærlighet og reggaeklassikere fra Bob Marleys katalog.

Bergenfest 2022 blir ekstra spesiell i år når vi får en ekstra dag med festivalglede
S. G. Goodman spiller tirsdag 14. juni

Den unge countryartisten S. G. Goodman, spiller sin første konsert i Bergen. Hun gir sørstatsrøttene fra rurale Kentucky en essensiell plass på debutalbumet «Old Time Feeling» fra 2020. Til Bergenfest tar Goodman med seg oppfølgeren «Teeth Marks», som slippes 3. juni 2022, en høyst personlig tolkning av Americana-tradisjonen, som henter elementer fra 60-tallspop, post-punk og Garage. Det ligger an til en variert og magisk festivaldag.

Godt på vei til å bli Europas grønneste festival

Bergenfest arrangeres i et av Bergens vakreste områder, og festivalens viktigste mål er verne om festivalområdet og skape Europas grønneste festival. Som et fremtidsrettet miljøtiltak arrangeres Bergenfest uten aggregater, og er erstattet av resirkulerte batterier. Som publikum vil du møte kildesortering på festivalområdet for drikkeglass, glass, papp og restavfall, slik at det blir enkelt for å alle publikummere å bidra til sortering på festivalen.

Festivalpassene nærmer seg utsolgt, men du kan fremdeles sikre deg dagspass til både tirsdag, onsdag, torsdag og lørdag. Bli med på festen vi har ventet på i to år!