Buekorpsene gir et unikt særpreg til den tradisjonsrike, bergenske 17. mai-feiringen! Hovedprosesjonen starter kl 10.30 fra Koengen, mens Flaggtoget som går mortsatt vei starter kl 10.40 fra Festplassen. Foto: Thomas Ottesen.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

17. mai i Bergen – fest, moro og aktiviteter for både store og små

Tradisjonen tro har 17. mai komiteen i Bergen lagt opp til et variert og spennende program for å markere nasjonaldagen. På planen finner vi både konserter, oppvisninger, tivoli, stolpeklatring og buekorps, og selvsagt avsluttes dagen med fyrverkeri fra Festplassen.
Programmet strekker seg fra tidlig morgen til sent på kveld, så uansett når du velger å legge turen til sentrum, kan du være sikker på å bli underholdt.

Prosesjoner for alle

I Bergen har vi lange tradisjoner for livlige 17. mai-prosesjoner, og her kan i praksis alle delta. De ulike prosesjonene har forskjellig starttidspunkt og startsted, og kan by på variert underholdning og flotte musikkinnslag.

For de morgenfriske kan Morgenprosesjonen være noe å sikte seg inn på. Denne prosesjonen starter allerede kl. 07.00 fra Dreggen, samtidig som festsalutten fra Skansen vekker resten av byen. Etter Morgenprosesjonen kan du la adrenalinet og vinnerlykken få utløp på tivoliet på Festningkaien, som åpner kl. 09.00, mens du venter på Hovedprosesjonen og Flaggtoget.

Tradisjonen tro går disse to prosesjonene samtidig, i motsatt retning av hverandre. Hovedprosesjonen har startsted Koengen kl. 10.30, etter en salutt fra Skansen, mens Flaggtoget starter på Festplassen kl. 10.40. Langs hele ruten blir du underholdt av lag, foreninger, idrettslag og representanter fra næringslivet, skoler, korps, buekorps, speidere og russen. Om du heller ønsker å delta i prosesjonen er det åpent for alle å slenge seg på i seksjonen bak det norske flagget.

Det er ikke bare til lands årets prosesjoner og parader finner sted, men også i luften og til vanns blir det livlig. Kl. 10.30 starter Byfjordsparaden fra Hilleren, og bare to timer senere blir det Kapproingsprosesjon fra Kaigaten, etterfulgt av Kapproing på Vågen kl. 13.00 og et spektakulært flyshow over Byfjorden og Vågen bare en halvtime senere.

For deg som går glipp av prosesjonene tidlig på dagen blir det også mulighet for å se på opptog mot kveldingen. Kl. 22.20 arrangeres nemlig fakkeltog fra Bergenhus til Festplassen, etterfulgt av Vardetenning på Byfjellene og avslutning på den offisielle 17. mai feiringen med festfyrverkeri kl. 23.15.

Taler for dagen

Hva er vel 17. mai uten taler? Det mangler ikke på muligheter for å få med seg en tale eller to i Bergen sentrum denne dagen, og allerede fra tidlig om morgenen er det bekransning og taler ved flere sentrale statuer, minneplater og monumenter. Finn hele oversikten i det offisielle 17. mai-programmet her:

Fra Vikingskipet på Festplassen blir det selvsagt også flere taler etter at Hovedprosesjonen er ferdig ca. kl. 12.45.

Musikk, dans, sang og underholdning.

På en festdag som 17. mai er det selvsagt fokus på musikk, dans og sang, og i år er intet unntak. I prosesjonene blir det selvsagt både buekorps, korps, dans, korsang og annen musikalsk underholdning, men om du går glipp av disse, er sjansen for å få med seg en danseoppvisning eller en konsert senere på dagen forholdsvis stor. Det blir nemlig både korsang og ulike konserter fra Musikkpaviljongen, Torgalmenningen, Vågsalmenningen, Ole Bull fontenen, Den Blå Steinen og Festplassen etter Hovedprosesjonen er ferdig, og kl. 13.00 blir det også festdans fra alle verdenshjørner på Torgalmenningen og Ole Bulls Plass. Ellers kan du oppleve pop-up underholdning fra massevis av lokale aktører rundt om i sentrum fra kl. 13-17.

Vil du ha med deg mer korsang kan du også delta på ulike konserter på kvelden i både Nykirken og Johanneskirken, mens de som er mer interessert i populærmusikk kan få med seg både HAN HERMAN, KAMARA og DJ Tarjei Strøm på Festplassen og fra Vikingskipet.

På Festplassen kan du gjennom ettermiddagen bli underholdt, eller velge å være en del av underholdningen. De særbergenske klatrestengene byr på både en god utfordring for de som vil teste ut klatreferdighetene, og massevis av god underholdning for tilskuerne. Klatrestengene er åpen fra 14 – 16.30. Tør du å prøve deg på å nå toppen og en av premiene?

Ta deg en pust i bakken

En lang festdag i Bergen sentrum kan ta på kreftene om man ikke sørger for riktig påfyll av vått og tørt, og det er det heldigvis massevis av muligheter for i hele byen. Selv om mange restauranter og uteserveringer var fullbooket allerede lenge før mai startet, er det også mange som tar imot drop-in gjester gjennom hele dagen. Sjekk gjerne listen over spennende spisesteder i sentrum:

Det er selvsagt også mulighet for en matbit, litt snacks eller drikke ved de mange bodene på Festplassen, i Byparken, på Torget og på Bryggen.

Kom deg enkelt til og fra sentrum

På 17. mai blir det nok noe mer trafikk enn vanlig inn mot sentrum, både i privatbiler og med kollektivtransport. Da er det greit å vite at Bergen Parkering har over 3000 sentrumsnære parkeringplasser tilgjengelig i Bygarasjen, GriegGarasjen og Klostergarasjen. For å være sikker på hvordan parkeringskapasiteten er når du har tenkt deg innover kan du sjekke dette enkelt via ledig-parkering.no, så unngår du bomtur med bil.

Om du heller velger å reise med Skyss har du også mulighet til dette. Om du ikke finner en passende rute fra ditt nærområde er det også åpnet for å parkere ved terminalene i bydelene, og ta buss eller bane inn til sentrum. Rutene går som søndagsruter i hele Vestland, men med masse ekstraavganger satt opp til og fra Bergen sentrum. Siden sentrumsgatene blir stengt for trafikk deler av dagen kan du legge reiseplaner, sjekke rutekart og avgangstider for Skyss her:

Ha en riktig god 17. mai i Bergen sentrum!