Kunsten i Underground Gallery rulleres jevnlig, og ettersom verk blir solgt kommer det opp nytt som pryder veggene. I tillegg holdes det månedlige arrangement som fokuseres rundt enkelte kunstnere, gjerne rundt nylanseringer. Først ut er det den bergenske stensilkunstneren RIP Streetart som får hedersplassen i vinduet. Fremover skal også store navn som Sandra Chernier (bildet), Martin Madsen, Snik og Lee Henderson også fremheves.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Interiør

Kunst i Kaigaten

I Kaigaten 18 har det dukket opp en helt ny og fresh butikk. I det stille har Karsten Kongshavn den siste tiden klargjort og stått på, slik at Underground Gallery endelig kunne åpne dørene i starten av juni. Nå finner du tidløs og stilfull lokal og nasjonal kunst på alle overflater.

Det er få steder i byen som kan skryte på seg en vakrere utsikt enn den man får fra Kaigaten. Lille Lungegården glitrer i solskinnet, omringet av grønne trær og fornøyde fotgjengere, og sporadiske pling fra bybanen gir en følelse av nostalgi og ro. Her er det altså Karsten, som også er eier og driver av KA Galleri, har valgt å slå seg ned med sin nye satsing.

– Kaigaten blir bare bedre og bedre, og nå når det er åpnet igjen her så merker vi at forbipasserende er sultne etter å bruke gaten. De har savnet traseen mellom Festplassen og Bystasjonen, og kommer gjerne innom for å kikke, slå av en prat, eller å handle, forteller Karsten.

Kunst i Kaigaten
Original Blue Ballerina av RIP StreetArt utstilt hos Underground Gallery i Kaigaten.

Mye lokalt og noe internasjonalt

Det nye galleriet er klassisk og rent, med hvite detaljer og fokus på kunstverkene som pryder alle veggene. Her finner du alt fra lokale gatekunstnere som El Victor, ITPD, AFK, RIP StreetArt til store internasjonale navn som Martin Whatson, Sandra Chevrier, Snik, PureEvil, Vlekart og Lee Henderson. For tiden er det spesielt den anonyme stensil-kunstneren RIP Streetart som tar opp veggplass. Ballerinaen til kunstneren står utstilt i vinduene og fanger oppmerksomheten til forbipasserende.

– Vi håndplukker lokale kunstnere og setter dem sammen med store stjerner innenfor feltet, forklarer Karsten. Han mener noe av det viktigste han og galleriet nå kan gjøre er å heve de lokale og bringe dem frem i lyset. Det er viktig for artistene så vel som for Underground Gallery.

– På denne måten viser vi et bredt spekter av mindre kunstnere, istedenfor å forholde oss kun til de store internasjonale navnene. Vi ønsker at Underground Gallery får frem særpreget og det som er typisk Bergen, og det gjør vi gjennom å vise frem også mindre kjente navn. I tillegg får også de mer igjen for å velge å stilles ut hos oss, sier han.

I løpet av sommeren og høsten er det også planer om å starte med innramming, men enn så lenge har fokuset lagt på å komme i mål med galleriet og dets utstillinger.

Kunst i Kaigaten
Eier og driver av Underground Gallery i Kaigaten, Karsten Kongshavn, ønsker å bringe lokale kunstnere frem i lyset og fremheve det som er typisk Bergen

Bergen er en god by for kunsten

Karsten er erfaren og har lang fartstid innen kunstverdenen i Bergen. Gjennom KA Galleri og med tiden er han blitt godt kjent med byen og miljøet her. Han beskriver byen som åpen og aksepterende ovenfor gatekunsten – som flere andre steder er sett på som hærverk.

– Bergen er en kulturby fremfor alt annet, og folk her godtar mye. Vi har noen eksempel på ekstremt flott gatekunst strødd gjennom hele byen – noe av det er kjøpt og betalt mens annet er ulovlig – men verdsatt er det uansett.

For ham var det uaktuelt å drive galleri basert på annet enn gatekunst. Det er dette som snakker til ham og som fikk ham inn i kunstverdenen. Han beskriver kjedelige besøk på Kode i oppveksten, som aldri vekket interessen i ham. Men nå, etter flere år med gatekunst har han også lært å sette pris på andre former for kunst. Han håper og tror at det også kan gå andre veien.

– Vi har hatt flere kunder inne som kjøper verk og jeg antar at det er til barn eller barnebarn – men det viser seg å være til egen stue. Kunstmiljøet i Bergen har ikke like mange rammer eller grenser som det kanskje har andre steder.

Kunst i Kaigaten

Pent og tankevekkende

For Karsten og kundene handler det om sjelen og budskapene i kunstverkene. Han forteller at det ofte er bilder med sterke budskap, gjerne politiske eller tankevekkende som selger best, men at det også skal være pent å se på og skape reaksjoner på den måten. Et eksempel er Girl with Balloon av El Victor –  som har vært å se på Fløyen. Et enkelt og pent motiv, som er svært populært i galleriet. Karsten trekker også frem Vlekarts regnbue kunst, Bombing for Love, som spesielt i disse regnbuedager blir ekstra symboliserende.

– Ellers er det også en del lokale kunstnere som AFK, Vlek og ITPD (Ikke Tenk På Det) som skaper reaksjoner med sine sterke budskap. Disse er ofte populære her i galleriet eller på gaten, men for mange passer ikke alt i stuen. Det er smak og behag, sier Karsten.

Kunst i Kaigaten
Verk av den bergenske stensilkunstneren RIP Streetart utstilt hos Underground Gallery i Kaigaten.

Følg med

Kunsten i Underground Gallery rulleres jevnlig, og ettersom verk blir solgt kommer det opp nytt som pryder veggene. I tillegg holdes det månedlige arrangement som fokuseres rundt enkelte kunstnere, gjerne rundt nylanseringer. Denne måneden er det den bergenske stensilkunstneren RIP Streetart som får hedersplassen i vinduet. Fremover skal også store navn som Sandra Chernier, Martin Madsen, Snik og Lee Henderson også fremheves.

– Vi skifter ut alt jevnlig, så det anbefales å kikke innom både titt og ofte. Og så lanseres selvsagt nye events og spennende nyheter på nettsidene våre og sosiale medier, avslutter Karsten.