Scandinavian Surface består av Ann-Tove Engenes, Kristine Dybwad og Åsne Midtgarden

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Interiør

«In The Woods & The Hidden Bird» -En eventyrlig tapetkolleksjon.

Scandinavian Surface startet inngangen til høsten med en ny, spennende kolleksjon av tapet. De naturinspirerte designene tar deg med inn i den forheksede skogen, og de forskjellige årstidene skaper stemningen i hver tapet.

Ann-Tove Engenes, daglig leder hos Scandinavian Surface, beskriver kolleksjonen som vill, frodig og nordisk.

– Trestammene er fulle av liv og fortellinger. Grenene fletter seg sammen og danner naturens lette filigran. Blomster, sopp, urter, bær, nøtter – alt kan man hente fra naturen, sier hun, og beskriver de levende fargene som veksler sømløst mellom varme og kjølige toner og danner vakre og naturlige paletter.

– Det fantastiske mangfoldet i farger, mønster, former, materialer, kontraster i skogen gir oss inspirasjon. Uansett hvor nær man kommer er det alltid noe nytt og intrikat å få øye på. Det tar aldri slutt! Det er verdens største samling av form og farge.

Varige vakre uttrykk

Engenes legger vekt på at tapetet ikke skal oppleves som billedkunst, men fungere sømløst sammen med møbler og arkitektur.

– Målet er å skape varige uttrykk som gir personlighet til veggen. Våre arbeider skal ha positiv virkning på mennesker, skape ro i sinnet, glede, og være en naturlig del av rommet.

Detaljer og helhetlig uttrykk

Gjennom en lang prosess vurderer teamet hos Scandinavian Surface hvert steg av designet. Vurderingen av fargepalett, stemning og helhetlig presentasjon. Siden skal alle detaljer innarbeides i designet. Vi søker alltid etter visuelle strukturer, skaper nye mønsterdesign, og fotograferer mye.I vårt store arkiv med mønster vi selv har designet finner vi strukturer eller objekter som kan passe i nye design.

– Vi bruker tid på å snakke om hvorfor vi skal skape nye tapetdesign. Det må være originalt, funksjonelt og nytt. Samtidig skal det være tro mot vårt uttrykk, og vi skal selv ønske å ha det på veggen over lang tid, sier Engenes.

– Vi er ikke opptatt av trender, men ser etter noe som fascinerer hver enkelt av oss. Vi velger ut skisser å gå videre med, og jobber mye med å «se for oss» en kolleksjon. Til slutt velger vi et lite utvalg skisser som blir videreutviklet. Mye fint blir lagt i arkivet for senere bruk.

En hel skog i full målestokk

Design av tapet i denne stilen tar altså tid, og er en lang prosess.

– Noen av motivene er 10 x 3 meter uten repetisjon. For eksempel «In The Woods». Det er som å dyrke frem en hel skog i full målestokk! Alt må tilpasses og alle detaljer må være på plass. Tapetet skal fungere på avstand og på nært hold. Paletten skal være versatil og spennende. Uttrykket skal passe til mange miljøer og mennesker. Vi jobber ofte i etapper og lar skissene ligge urørt i perioder for å få rom til å se på dem med nye øyne. Det fungerer som en visuell kvalitetssikring.

Hver årstid dokumenteres, og fargepalettene arkiveres. Senhøsten er vår favoritt fototid.

Ann-Tove Engenes, daglig leder hos Scandinavian Surface

Senhøsten er den fineste tiden

For å gjenskape inntrykkene fra skogen, har teamet hos Scandinavian Surface brukt mye tid til fotografering av skoglandskap. Hver årstid dokumenteres, og fargepalettene arkiveres.

– Senhøsten er vår favoritt fototid, men vi fotograferer mye hele året. Dristige naturfarger og en mørkere stemning med sterke kulører. I komposisjonen kan det være små anstrøk av en farge, men den har stor betydning for uttrykket. Fargekomposisjonen skal være varig, for et tapet skal være aktuelt og elsket i mange år.

Verdensdesign

Det beste med å jobbe som designer og en del av teamet hos Scandinavian Surface, mener Engenes er å skape noe nytt hele tiden, noe man selv aldri har sett. Gjennom hele prosessen ser man frem til å se det ferdige arbeidet, og følelsen når alt plutselig faller på plass er fantastisk. Da spretter vi champagne! ler hun.

– Å oppleve at våre design brukes privat og offentlig i alle verdensdelene er et bevis på at vår nordiske stil treffer bredt. Vårt samarbeid med den svenske produsenten Photowall gjør at hele verden får glede av våre tapeter, noe som er veldig spennende, avslutter hun.