Juletoget i utstillingsvinduene hos Wallendahl er en magisk og vakker juletradisjon med røtter tilbake til 1950-tallet.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Ren nostalgi med Wallendahls juletog

Juletogene og de mekaniske nissene på Wallendahl gleder små og store hvert år, og spenningen er stor når avdukingen av de store utstillingsvinduene endelig kommer rundt midten av november. Tradisjonen er gammel, men ingen vet riktig helt når togene først dukket opp.

– Vi tok opp igjen tradisjonen for rundt 15 år siden, forteller Vibecke Nøttveit, daglig leder hos Wallendahl. Den gang hadde hun nylig startet i jobben, og det ble stadig snakket om de gamle togene, som mange husker med glede fra barndommen.

Ren nostalgi med Wallendahls juletog
Det tar en stund å bygget settet til juletogene hvert år.

Togentusiaster

Vibecke kontaktet Norsk Jernbaneklubb, og resten er igjen en del av historien. Hvert år i november dukker det opp entusiaster fra klubben for å bygge og klargjøre modelltogene, og det hele foregår i stor hemmelighet bak skjermede vinduer. De ansvarlige klubbmedlemmene er inne flere ganger for vedlikehold gjennom julen, og følger nøye med slik at alt går som det skal.

Ole Palerud, Bjørn Totland og Jarle H. Hansen er de ansvarlige byggerne og vaktmesterne rundt banen. De kan fortelle at de to togene som går nå er replikaer av Bergensbanen og Vossebanen.

– Hvert år går togene 50 mil til sammen, sier Ole. For dem er dette blitt en del av tradisjonen på linje med andre førjulsaktiviteter.

– Vi bruker av fritiden til prosjektet, så det er klart at det betyr noe for oss. Og 50 mil er langt for et lite tog å kjøre, så skinnene må pusses og hjulene renses, med mer. Men det er verdt det når vi ser gleden det bringer publikum, mener han.

Ren nostalgi med Wallendahls juletog
Mye skal på plass og Bergensfjellene krever sitt.

Stor iver

Når alt er klart i vinduet går toget hvert 5. minutt gjennom vakkert snødekket Bergenslandskap, mens de mekaniske nissene koser seg i nabovinduet.

– Vi får alltid kunder som lurer på når togene dukker opp, og de begynner gjerne å spørre allerede 1. november. Når de er her har vi en jevn strøm med besøkende som stiller seg opp utenfor for å ta bilde eller bare kikke mens togene ruller forbi. Det er eldre så vel som yngre, og mange som husker togene fra sin barndom gjør det til en opplevelse for sine barn eller barnebarn nå, sier Vibecke. Også barnehager kommer forbi på dagsturene sine, til stor glede for mange små.

Ren nostalgi med Wallendahls juletog
Men sluttresultatet er både magisk og vakkert. Hver jul tilbakelegger juletoget over 50 mil(!) i vinduene hos Wallendahl.

Nostalgisk juletid

Ingen vet riktig når togene begynte å gå, eller hvorfor de stoppet. Spør man bergenserne kan det virke som om togene har gått hver jul siden tidenes morgen. Men alt tyder på at det var en gang på 50-tallet at tradisjonen startet. Dette støttes opp under av at det var i disse dager julegaten i Strandgaten ble åpnet hvert år, og Wallendahls vindusutstillinger var akkompagnert av flere andre.

Wallendahls juletog og de mekaniske nissene har status i byen sammen med Nissene på Sundt og tegnefilmer på lerret på Kløverhuset. Den siste tradisjonen har svunnet hen med tiden, men bergenserne minnes det hele med glede og iver. Med et drag av julenostalgi og tradisjon, kan de fleste av oss minnes tilbake til barndommens gleder – slik mange gjør i Sentrum i førjulstiden.

Har du faste førjulstradisjoner i sentrum? Hvilke barndomsminner bringer du videre til dine barn og barnebarn?