Olav Kyrre Fjeld står i spissen for planlegging og gjennomføring av verdenscupen i triatlon i Bergen søndag 28. august 2022.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Verdenscup i triatlon til Bergen

Olav Kyrre Fjeld er allerede godt i gang med å planlegge Bergens store idrettsarrangement for 2022. Søndag 28. august blir det nemlig verdenscup i Bergen sentrum!

– Triatlon er en idrett som har vokst mye de siste 10 årene, og er nå ansett som en relativt stor idrett mange steder. Her i Norge og i Bergen har vi mange store talenter. Fra Bergen har vi gullmedaljevinner fra OL i Tokyo, Kristian Blummenfeldt, to ganger verdensmester i Ironman, Gustav Iden, og vinner av verdensserie løpet på Bermuda, Casper Stornes. Jeg tror det blir stor stas for miljøet å invitere til verdenscup i Bergen, sier Olav Kyrre.

Mange muligheter og store planer

Selv er østendingen spent på både planlegging og gjennomføring, og håper på stor nok suksess til å gjenta arrangementet i videre år fremover. Han er engasjert innenfor triatlonmiljøet på hobbybasis, og har tidligere vært med å arrangere både norgescup og norgesmesterskap. Dette blir likevel på en litt annen skala for Olav Kyrre. Verdenscup er en fulltidsjobb.

– Selv om jeg aldri har gjort akkurat dette før, så vet jeg akkurat hva vi skal lage, og hvordan alt skal bli. Med en gang jeg fikk tilbudet om å planlegge verdenscup i Bergen kunne jeg se det hele for meg, ler han.

– Mulighetene vi har til å skape en ramme rundt arrangementet, å bringe frem Bryggen, og ikke minst det engasjementet som jeg vet bergenserne selv vil bidra med – det kommer til å bli et helt enestående arrangement, lover Olav Kyrre.

Hva er Triatlon?

Triatlon er en sport som kombinerer løping, svømming og sykling i ett løp, og i verdenscupen er det en såkalt sprint som skal undertakes. Dette betyr at eliteutøverne først skal svømme 750 meter i Vågen, før de følger opp med 20 km sykling, og avslutter med en løpetrasé på 5 km. For elitenivå er det estimert at utøverne bruker omtrent 50-55 minutter på en slik løype.

Verdenscup i triatlon til Bergen
Kart over traseen med svømming(750m), sykling(20km) og løping(5km) som utøverne i verdenscupen i triatlon skal gjennom i Bergen, de raskeste på rundt 50-55 minutter.

Ungdom og eliten

Cupen skal ikke bare handle om eliteutøverne, som uten tvil kommer fra hele verden for å sanke poeng. Det har vært viktig for både Olav Kyrre og de andre engasjerte at verdenscupen blir et arrangement for inspirasjon, som kan friste flere inn mot idretten. Derfor blir det også gjennomført løp for såkalte “mosjonister” – de som deltar i triatlon på hobbybasis – så vel som innlagt avslutning i Norgescup i Triatlon for ungdom denne helgen. Å innvolvere ungdommen har vært spesielt viktig for Geir Iden, som hadde den første ideén til arrangementet.

– Vi tror det blir motiverende og gøy for ungdommene å løpe i samme spor som verdenseliten. Mange vil få se og oppleve at de har det som kreves for å hevde seg blant de beste, og det er litt av tanken bak. Vi håper også at for bergenserne i eliten blir det både spennende og gøy å se de unge talentene ta seg ut i de ulike traséene.

Mer informasjon kommer med tiden

Påmelding for mosjonister er ikke lagt ut enda, men Olav Kyrre anbefaler å følge med på Bergen Triatlon Events sine nettsider og facebook, hvor mer informasjon blir lagt ut så snart det er klart. Han forventer at plassene vil fylles raskt, så her gjelder det å være om seg.

– Triatlon er en sport hvor man ikke trenger å være topptrent for å bli med på hobbybasis. Det er gøy, og miljøet er virkelig supert. Jeg tror også at bergensløypen blir vannvittig kul, og hadde gjerne blitt med selv om jeg kunne, ler han.

Sikkerhet på topp

For Olav Kyrre og andre pådrivere er det viktig at bergenserne blir stolt av byen, og hvilket arrangement som gjennomføres. For at det skal skje, er sikkerhet, gjennomføring, og planlegging helt grunnleggende.

– Bergen by gjorde mye nytting læring etter Sykkel-VM, og vi bruker den kunnskapen. Kommunen har vært og er til stor hjelp, og alle involverte etater er positive, og heier på oss. Da blir det så mye lettere å jobbe, forteller Olav Kyrre. Han er allerede imponert over innsatsviljen, og håper arrangementet blir husket som positiv, og god butikk også for innehaverne i sentrum.

– Det er klart at vi ikke kan gjennomføre dette uten noen form for hindring i daglig drift. Men vi gjør det vi kan for å være minst mulig i veien, og rigger så mye som vi kan etter stengetid for de aktuelle butikkene. Løpet holdes på en søndag, noe vi har gjort nettopp av hensyn til de som driver langs løypen. Ellers håper vi selvsagt at vi kan dra litt ekstra publikum inn til sentrum, og kanskje gagne også på den måten, avslutter han.